Durant tot el dia de hui, la Casa de la Cultura de Sueca acull la celebració de la X Jornada Joan Fuster, una trobada d’estudi i reflexió al voltant de l’obra fusteriana i als temes pels quals es va interessar l’assagista suecà en la seua intensa vida professional. En esta edició, la Jornada Joan Fuster, organitzada per la Càtedra Joan Fuster de la Universitat de València en col•laboració amb l’Ajuntament de Sueca, ha triat com a títol Prosa i Creació Literària en Joan Fuster. L’obertura de la Jornada ha comptat amb la presència de l’alcalde de Sueca, Salvador Campillo; la vicerectora d’Investigació de la Universitat de València, Pilar Campins; la regidora d’Educació, Raquel Tamarit; i el coordinador de la Càtedra Joan Fuster, Ferran Carbó. A l’inici, s’ha guardat un minut de silenci en memòria d’Enric Beltran, que va faltar ahir, amic de Fuster i membre fundador d’Acció Cultural del País Valencià.
“Volem i hem volgut sempre que Casa Fuster siga un espai de pensament i, per això, hem programat i continuarem fent-ho tertúlies a casa seua. Per a nosaltres és clau la celebració d’esta desena Jornada, junt a la Càtedra Joan Fuster de la Universitat de València, que compta, com sempre, amb grans especialistes. Vos done la benvinguda a tots i espere que esta Jornada torne a ser un èxit i un gran espai de debat”, ha afirmat Tamarit. “Com a representant de la Universitat de València vull manifestar la nostra satisfacció per la realització, un any més, d’esta Jornada al voltant de l’obra i la figura de Joan Fuster; també com suecana que sóc. Em complau també agrair a l’Ajuntament el seu compromís i la seua activa participació en l’organització d’esta sessió que hui presentem. Va ser en la Universitat de València on es va formar com a advocat el jove Fuster, i on va ser professor i catedràtic de Filologia Catalana els últims anys de la seua vida. La constant actitud de servei a la societat valenciana que va caracteritzar la intensa activitat de l’escriptor, des d’una perspectiva modernitzadora i crítica, és un valor que considerem necessari remarcar i reconéixer, i que com a institució pública compartim plenament”, en paraules de Campins. Per la seua banda, l’alcalde de Sueca ha desitjat a tots els assistents que disfruten de la Jornada i de les intervencions dels diferents ponents “entorn de la grandíssima personalitat de Joan Fuster, el més important assagista del segle XX. Sempre hi ha coses per descobrir sobre la seua obra i persona”.
Els especialistes que s’encarregaran durant tot el dia de presentar visions detallades sobre parcel•les ben significatives de l’escriptura fusteriana són: de matí, Francesco Ardolino, qui tractarà “La traducció literària de Joan Fuster”; Enric Balaguer, amb “L’assaig literari de Joan Fuster: Diccionari per a ociosos”; i Anna Esteve, que parlarà sobre “ El dietarisme de Joan Fuster”. Ja a la vesprada, i després d’una visita a la Casa Fuster, intervindrà Josep Vicent Garcia Raffi, sobre “La crítica literària fusteriana en Destino”; i Nel•lo Pellicer, sobre “L’expressió periodística de Joan Fuster durant la Transició”.
Ajuntament de Sueca