Sueca celebra el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat

Viernes, 5 de diciembre de 2014 | e6d.es
• L’acte va comptar amb l’assistència de l’alcalde de Sueca, Salvador Campillo; la regidora d’Acció Social, Pilar Moncho; i una representació de regidors de la corporació municipal

._000293
El passat 3 de desembre, se celebrava el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat. Per este motiu, des del departament d’Acció Social de l’Ajuntament de Sueca es va organitzar un acte per a commemorar-ho com ve fent-se tots els anys. En esta ocasió, la Casa de la Cultura va acollir una xarrada, a càrrec del notari Jaime Cuesta López, en la qual es va parlar del “Patrimoni protegit de les persones amb discapacitat”. L’acte va comptar amb l’assistència de l’alcalde de Sueca, Salvador Campillo; la regidora d’Acció Social, Pilar Moncho; i una representació de regidors de la corporació municipal. “Hi ha una Llei que crea la figura del patrimoni protegit que, entenc, pot respondre a determinades situacions que es poden donar en persones amb discapacitat, i que pot vindre a suplir alguns buits que fins ara s’intentaven solucionar a base de figures com ara la tutela, la curatela, etc. És un instrument més modern i que en determinades circumstàncies pot resultar molt útil”, va assenyalar Cuesta.
El patrimoni protegit és un conjunt de béns o drets que es destina especialment a la protecció de la persona amb discapacitat. De tot el patrimoni, que pot ser de la pròpia persona, dels seus familiars o, inclús, d’un tercer, es determina un conjunt de béns que només es podran destinar per a ajudar la persona amb discapacitat. El sistema d’administració d’este patrimoni s’establix en el moment de constituir-lo, ja siga per a vendre, comprar, traure diners dels comptes, etc. Esta fórmula del patrimoni protegit està destinada a persones amb una discapacitat física del 65% o més, o psíquica del 33% o més. El pot constituir la pròpia persona, si té suficient capacitat d’obrar; els pares, si la persona no té eixa capacitat; o els tutors, si ha sigut judicialment incapacitada. “Desgraciadament, la fórmula del patrimoni protegit, tot i que s’ha d’estudiar cas per cas, ve a confirmar que no resulta beneficiosa en la majoria dels casos, ni per al que rep eixe patrimoni protegit ni per a qui el tutela, ja que no està lliure de càrregues fiscals, són les mateixes que si es rebera una herència. La solució seria que no computara a nivell de rendes, perquè sinó perjudica igualment el discapacitat. Si estiguera exempt eixe patrimoni, el discapacitat hauria de pagar menys pel copagament del servei que rep, un copagament que irònicament s’aprova el Dia de les Persones amb Discapacitat, i que no cobraran els Ajuntaments, si no que ho faran directament des de Conselleria com una taxa”, ha explicat la regidora d’Acció Social, Pilar Moncho.     
Prèviament a la xarrada oferida pel notari Jaime Cuesta, un grup d’usuaris del Centre Ocupacional de Sueca van oferir una representació en què simulaven l’elaboració d’una recepta confeccionada a base d’ingredients com ara: el respecte, la inclusió social, la participació i el treball remunerat per a les persones amb discapacitat. “Esta representació ha sigut preparada per un dels grups autogestors del Centre Ocupacional, que s’encarrega d’inculcar als usuaris que són persones amb drets, especialment el de decidir per ells mateixos. Els ensenyem a augmentar la seua autoestima, que es creguen ciutadans de ple dret i que, en qualsevol situació de l’àmbit quotidià, puguen decidir sobre el seu dia a dia. Tots els anys preparem alguna cosa i, enguany, hem pensat a fer esta representació amb què obtindre com a resultat un canvi en la societat respecte a ells”, va explicar Inma García, directora del Centre Ocupacional de Sueca.
Ajuntament de Sueca