| Edició núm. | Any: 13 | Notícies: | Fotografies: | Comentaris d'usuaris:

 03/04/2022

POBLACIONS » Sueca » Cultura » Exposicions

Sueca inaugura l'exposició 'Silenci. Memòria històrica suecana'

La mostra ofereix una visió de com va ser la repressió després de la guerra a través de documents, objectes i fotografies


._000748
L'Espai Moret de la sala d'exposicions Els Porxets acull l'exposició Silenci. Memòria històrica suecana, una mostra especial pel seu caràcter històric i emocional, sobre la postguerra i la repressió a Sueca. Els i les visitants podran comprovar l'extrema duresa que van viure els protagonistes de l'exposició a través de documentació que conserva l'Arxiu Històric Municipal i també dels records, papers, fotografies i altres objectes que suposen un fidel testimoniatge dels temps convulsos i la repressió que van patir molts suecans i suecanes després de perdre la guerra.
A l'acte d'inauguració, van assistir el director general de Qualitat Democràtica i Responsabilitat Social, José Ignacio Pérez; l'alcalde de Sueca, Dimas Vázquez; el regidor de Cultura, Vladimir Micó; una gran representació de la corporació municipal; així com de familiars dels protagonistes de la mostra i també de l'audiovisual que es va oferir prèviament a la inauguració, a la sala Espai Claros, amb el títol La veu dels hereus. Un documental sobre memòria històrica suecana, realitzat per Sueca TV, que recull un gran nombre de testimoniatges dels familiars d'aquells homes i dones que van patir les terribles conseqüències de la repressió.
“Al final, tot el treball que es realitze darrere de posar en valor la memòria democràtica en cadascun dels municipis del territori valencià, ens sembla fonamental. Evidentment, la Generalitat el que intenta és impulsar-ho, que cada municipi recorde a aquelles persones anònimes, o conegudes, i tot allò que van fer i van lluitar per tindre una societat més justa, més democràtica i més lliure”, en paraules del director general de Qualitat Democràtica i Responsabilitat Social, José Ignacio Pérez.
Per la seua part, el regidor de Cultura, Vladimir Micó, ha assenyalat que “com a Ajuntament, no podíem obviar estos fets perquè desgraciadament van ocórrer: germans contra germans, amics contra amics, suecans contra suecans... 83 anys després de la repressió som ací hui contant històries silenciades i reconeixent la valentia i el sofriment d'estes persones que van lluitar per unes idees democràtiques de llibertat que ara considerem 'normals'”. Així mateix, el regidor de Cultura ha expressat que la realització d'esta exposició “ha sigut un projecte que m'he pres com una cosa personal, que era necessari dur a terme. Pense que a Sueca feia falta una mostra d'este tipus que no s'havia fet mai i estic tremendament satisfet amb el resultat. Per això vull agrair l'encomiable treball realitzat per la comissària de l'exposició, Brigi Alapont, i la resta de persones que han intervingut, tant en la mostra com en l'audiovisual”.
L'alcalde de Sueca, Dimas Vázquez, va agrair la generositat de les persones que, “realitzant un gran gest altruista, han volgut mostrar part de la intimitat, de la vida, dels records i de les vivències dels seus familiars, a través dels objectes i documents que són un reflex de la situació que els va tocar patir. Des del raciocini general, i perquè mai torne a passar un capítol com aquell en la nostra societat, no hem d'oblidar les conseqüències d'aquella barbàrie”. Així mateix, l'alcalde va voler animar a tota la ciutadania, i visitants, al fet que, “des de la tranquil·litat, puguen vindre a participar de les activitats proposades al voltant d'esta exposició, que els ajudaran a comprendre millor estos anys de la nostra història”.
Després del visionat del documental, l'alcalde de Sueca i el director general de Qualitat Democràtica i Responsabilitat Social, van entregar a cadascun dels familiars de les persones protagonistes de l'exposició i l'audiovisual, una escultura amb forma de rosa, obra de l'artista Chule.
A més de la mostra i el documental, s'oferirà esta vesprada, a la Casa de la Cultura, a les 19 hores, una xarrada sobre memòria històrica suecana, a càrrec de Joaquim C. Noguera, Guillem Cortès i Vicent Gavarda Cebellán. L'exposició Silenci. Memòria històrica suecana podrà visitar-se fins al 24 d'abril.
Ajuntament de Sueca


 

._000006VD

 
El Sis Doble no corregeix els escrits que rep. La reproducció d'aquest text és literal; fidel a les paraules, redacció , ortografia i sentit de l'autor/s
  • 0Comentaris
    Imprimir Enviar a un amic

Notícies similars

AFEGIR UN COMENTARI

Escriu en aquest camp el resultat de la suma, en xifra

És obligatori omplir aquesta casella amb un nick o nom real. No utilitzar la paraula "Anònim" o similars

La direcció no apareixerà públicament però ha de ser correcta; en cas contrari, no se editarà el comentari. Es comprobarà l'autenticitat del e-mail, encara que no se farà públic, seguint la nostra política de privacitat.

* El comentari pot tardar a aparéixer perquè ha de ser moderat per l'administrador. * Ens reservem el dret de no publicar o eliminar els comentaris que considerem de mal gust, il•lícits o contraris a la bona fe; així com els de contingut de caràcter racista, xenòfob, d'apologia al terrorisme o que atempten contra els drets humans. * EL SIS DOBLE no té per què compartir l'opinió de l'usuari, ni es fa responsable de les opinions abocades. * Es recomana no abusar de les majúscules ni d'abreviatures. * Els comentaris han de guardar relació amb el tema del qual tracta la notícia. * No s'admeten comentaris de caràcter publicitari.