._000700
L'Ajuntament de Sueca, a través de la Regidoria d'Acció Social, ha posat en marxa el programa Jugue amb tu, una iniciativa que té per objectiu proporcionar resposta a la demanda ciutadana de suport a les famílies amb xiquetes, xiquets i adolescents d'entre 3 i 16 anys amb diversitat funcional del nostre municipi. “Sueca és un municipi que disposa d'una xarxa molt àmplia de recursos de Serveis Socials dirigits a este col·lectiu. Així, l'Equip d'Atenció Primària Bàsica, la Residència, el Centre de Dia i el Centre Ocupacional per a persones amb diversitat funcional, juguen un paper molt important en l'atenció a les persones amb diversitat funcional. A més, la nostra ciutat compta amb un teixit associatiu representat per l'associació APASU, A Passar-ho bé, AFUCOM i AMISUCO, que complementen esta tasca i que afigen valor al treball realitzat des de l'Ajuntament de Sueca. La necessitat del programa sorgeix per a reforçar i complementar l'atenció que es proporciona des de l'àmbit educatiu, una vegada que els xiquets, xiquetes i adolescents amb diversitat funcional deixen de ser beneficiaris dels recursos d'atenció precoç fins als 3 anys”, ha explicat la regidora d'Acció Social, Manoli Egea.
Manoli Egea, conscient d'esta necessitat, juntament amb l'equip d'Atenció Primària de l'Ajuntament de Sueca, ha impulsat la posada en marxa d'este programa, dirigit a xiquetes, xiquets i adolescents amb diversitat funcional, que consisteix en una prestació, a través d'activitats lúdiques i mitjançant el joc, perquè puguen millorar la seua autonomia personal, la seua qualitat de vida, les seues capacitats i el seu desenvolupament, aconseguint un avanç a nivell personal i a nivell social, mitjançant la seua socialització i inclusió. “Es tracta de recolzar als més xicotets i a les seues famílies, i de completar la xarxa de recursos socials de què disposem en el nostre municipi. La posada en marxa del programa ha comportat la realització d'un diagnòstic de necessitats amb la col·laboració del Centre d'Educació Especial i del Gabinet Psicopedagògic Municipal. El teixit associatiu ha sigut, a més, una font d'informació important al llarg d'este procés. És un projecte que treballem des de fa molt temps i amb el qual pretenem que els xiquets i xiquetes no perden tot el que han aconseguit avançar fins als 3 anys i puguen continuar amb una atenció especialitzada”, ha explicat Manoli Egea.
Una vegada identificada la necessitat, l'Equip d'Atenció Primària de l'àrea d'Acció Social de l'Ajuntament, amb la regidora Manoli Egea al capdavant, ha treballat en el contingut del programa que ara es presenta, i que compta amb la conformitat de la Direcció General de Diversitat Funcional i Salut Mental que, en estos moments, es troba estudiant el seu finançament. “No obstant això, la Regidoria d'Acció Social, davant la necessitat demandada per la ciutadania, ha assumit el seu finançament amb pressupost municipal. És voluntat de la Regidoria d'Acció Social començar amb una prova pilot en la qual es pararà atenció a al voltant de 15 xiquets, xiquetes i adolescents atesos per professionals de teràpia ocupacional i tècnics d'Integració Social. Es treballarà en grups de 5 o 6 xiquets, que assistiran a dues sessions per setmana i participaran en activitats d'oci educatiu”, ha explicat Manoli Egea. Per a la presidenta de l'Associació de Pares d'Autisme de Sueca (APASU), Sonia Perucha, “les famílies necessitàvem un reforç en unes edats, des dels 3 als 16 anys, en les quals no existia cap classe d'ajuda extra per a teràpia o unitats de suport i respir. Per tant, la valoració del programa que posarà en marxa l'Ajuntament, i la regidora responsable Manoli, és excel·lent perquè fa molta falta”.
Clara Tur, mare d'una xiqueta amb malaltia rara, va ser també una de les ciutadanes que va sol·licitar este servei, “els nostres xiquets mereixen un lloc al qual acudir i continuar amb l'atenció precoç que ens retiren una vegada compleixen els 3 anys i comencen el col·legi. Tot el que han aprés fins llavors, es perd. Des del primer moment que ens vam reunir amb la regidora Manoli per a sol·licitar-li esta ajuda, ella ens ha recolzat en tot. Li donem les gràcies per parar-nos atenció i per apostar pels nostres xiquets, perquè tinguen el que necessiten”.
L'alcalde de Sueca, Dimas Vázquez, ha assenyalat que, davant la demanda que els va arribar a través de diferents associacions i familiars del municipi, van veure la necessitat de crear este tipus d'atenció perquè també l'alumnat amb diversitat funcional puga gaudir de classes complementàries a les vesprades “que els ajuden a potenciar el seu desenvolupament i sociabilitat. Vam sol·licitar a la Conselleria poder oferir-lo, tenim la infraestructura del Centre Ocupacional Municipal a les vesprades per a fer-ho i únicament ens ha faltat el recurs econòmic de la Conselleria. Per això, de moment, serà l'Ajuntament el que es farà càrrec econòmicament del projecte inicial perquè és molt necessari posar-lo ja en marxa. Esperem que la Conselleria ho tinga en compte en un futur pròxim en els seus pressupostos”.
El Programa Jugue amb tu s'ha dissenyat amb perspectiva de futur i amb la voluntat d'anar adaptant-lo a les necessitats de cada moment i ampliant el nombre de persones usuàries.
Ajuntament de Sueca