._000500
Amb motiu de la celebració del Dia Internacional de la Dona, l’Ajuntament de Sueca ha programat una gran varietat d'actes al voltant d'esta cita reivindicativa. El consistori ha presentat una àmplia proposta d’activitats variades – taules rodones, exposicions, activitats esportives, teatre i tertúlies, entre d’altres – que s'han organitzat per commemorar esta data i reivindicar la figura de la dona i el seu paper en la societat. La titular de l'àrea de Polítiques d’Igualtat, Noelia Benedito, ha explicat que s'ha buscat treballar de manera transversal amb la implicació de diferents departaments municipals un programa d’activitats per a tots els públics i en el que es comptara amb la col·laboració i la participació activa d’associacions i col·lectius locals.
Entre les novetats principals, el programa incorpora, gràcies als fons del Pacte d’Estat contra la Violència de Gènere destinats al municipi, la futura posada en marxa de tallers de defensa personal. Esta iniciativa pretén donar eines a la població en risc perquè puguen actuar en cas d'agressió. En la primera fase d'este projecte, es realitzaran entre tres i quatre sessions de defensa personal amb els i les alumnes de batxillerat de l'IES Joan Fuster, que tindran lloc entre la temporada de falles i pasqua. Els tallers, també anomenats d'autoprotecció o seguretat personal, oferiran un conjunt de tècniques orientades per a impedir o repel·lir una agressió, així com també, no sols tindran en compte l'acció-reacció davant un atac, sinó que s'incidirà molt també en la importància en la prevenció d'estos. A les classes no prevaldrà només la tècnica, sinó que es pretendrà que l’alumnat participant desenvolupe moltes habilitats, aplicades en diferents contextos, perquè aconseguisquen sortir-se’n sense perill en diverses situacions a través de l'entrenament i la conscienciació. Esta és una de les iniciatives que l’Ajuntament de Sueca vol impulsar i mantenir en un futur per combatir i lluitar contra la xacra de la violència de gènere.
El programa d'actes al voltant del Dia Internacional de la Dona ha començat este matí amb la unió a la reivindicació de les usuàries i usuaris del Centre Integral de Majors de Sueca (CIM) a través d’una caminada per la Dona fins a l’assut de Sueca. El divendres, 8 de març, a partir de les 12:00 hores, hi ha programada una concentració a la Plaça de l’Ajuntament en la que es realitzarà la lectura del manifest i s’obrirà un posterior torn d'intervenció per a tota aquella persona que desitge participar-hi. El regidor de Cultura, Vicent Baldoví, ha explicat que moltes de les propostes culturals del cap de setmana pròxim al Dia de la Dona, tindran a la figura de la dona com a protagonista. El dissabte 9 de març a partir de les 19:00 hores, la Tertúlia de Ca Fuster barrejarà l’exposició "Nosaltres les escriptores. Valencianes en el temps" amb la lectura de "Llegim amb les valencianes", recital que estarà a càrrec de les seues comissàries Manola i Rosa Roig. L'exposició pretén visibilitzar el conjunt de dones escriptores que al llarg del temps han anat sorgint al territori valencià i quina ha sigut la seua empremta tant a la literatura com a la societat del seu moment i l'actual. Dins dels actes culturals s'ha programat, el diumenge 10 a les 19:00 hores al CM Bernat i Baldoví, l'obra de teatre per a adults "Amigues" de la companyia Tramant Teatre. L'accés a la sessió teatral serà lliure i gratuït fins omplir aforament del recinte.
Per altra banda, la programació d'actes al voltant del Dia de la Dona seguirà els pròxims dies 11 i 25 de març, en els quals es realitzaran una sèrie de taules rodones, emmarcades en el cicle Mirades violeta, que s'han programat a la Biblioteca Municipal de Sueca, a les 19:00 hores, amb diferents temàtiques al voltant de la igualtat. El primer dels col·loquis tindrà com a tema central "La dona i la salut" i en ell intervindran, Rosa Sanz, presidenta de l'associació ADOPS (Associació de Dones Operades del Pit de Sueca); Isabel Sellés, presidenta de l’Associació de Fibromiàlgia de Sueca i Pilar Simó, psicòloga del departament de serveis socials de l'Ajuntament de Sueca. A la segona de les xerrades es parlarà sobre pràctiques inclusives en educació. En esta taula redona participaran Berta Torregrossa, mestra del CEIP Carrasquer; un membre integrant d’APASU (Associació De Pares d'Autisme de Sueca) i Pablo Vivó, mestre al col·legi Lluís Vives i director de la webserie "El club de los normales", projecte que tracta la inclusió a l'aula i entre les xiquetes i xiquets. Des del consistori es recorda que les Mirades Violeta es retransmetran posteriorment a Sueca Televisió i es convida a tota la gent que hi participen a tots els actes programats al voltant del Dia de la Dona.