Teatre 'El Siglo' de Carlet: Tots per al sac i el sac en terra

Lunes, 4 de febrero de 2019 | e6d.es
• Els anys d'abandonament total han afectat molt greument alguns elements de l'interior del teatre amb danys irreversibles

._000255
Ara fa 130 anys, un 2 de febrer del 1889, s'inaugurava a Carlet el teatre «El Siglo». La seua construcció es va dur endavant gràcies a una societat conformada per més de vint veïns del poble, els quals van voler fer d'aquest teatre una rèplica en menor escala, del ja desaparegut teatre Princesa de la ciutat de València.
Durant molts anys, aquest teatre va ser l'espai escènic i cultural de referència a la nostra ciutat, on s’organitzaven, fins i tot a l'època de la transició, molts actes polítics i de la resistència antifranquista. Però, malauradament, l'any 1981 el teatre va ser clausurat. És des d'aleshores, fins al dia de hui, que aquest espai roman tancat. Trenta-nou llargs anys emmudit i a fosques, per a vergonya de tot el poble i de tots els governants que han passat pel nostre ajuntament, des d'un temps cap ací. Des d’aleshores molts ciutadans i ciutadanes de Carlet tenim la sensació que tan bé descriu aquesta coneguda expressió valenciana que diu: “ tots per al sac, i el sac en terra”.
Seríem injusts si no diguérem que s'han fet alguns avanços significatius per a revertir aquesta situació per part dels distints governs municipals. Així, al PGO de l'any 1980 es cataloga aquest edifici com a monument historicoartístic d'interès municipal. És adquirit per l'ajuntament de Carlet l'any 1992 i quatre anys més tard, l'any 1996, es realitza un avantprojecte de rehabilitació per part del departament d'arquitectura de la conselleria de cultura. Malauradament, la rehabilitació no va passar de l'avantprojecte i va comportar l'abandonament de l'edifici, fins que l'any 2012 es va posar en marxa una actuació urgent amb la rehabilitació del sostre, el reforç d'alguns murs, així com algunes reparacions i pintat de l'exterior. Per últim, el passat mes de novembre de 2018, l'ajuntament de Carlet i la diputació de València, signaven un acord de col·laboració per redactar un estudi de viabilitat per a la rehabilitació de l’edifici en qüestió.
En definitiva, s'ha aconseguit que el teatre no s'enfonse de dalt a baix en aquests darrers trenta-nou anys. Però malauradament els anys d'abandonament total d'aquest emblemàtic edifici han passat factura a l'arquitectura d’aquest, afectant molt greument alguns elements de l'interior del teatre, amb danys irreversibles, i reduint lamentablement a enderrocs part del seu patrimoni arquitectònic.
Des de Suma't per Carlet, som conscients de la necessitat de recuperar aquest espai històric de la nostra ciutat i com no, ens sumem a aquesta necessitat social expressada per la ciutadania als pressupostos participatius de 2016, a través d'una proposta per a la rehabilitació del teatre. Una rehabilitació que sempre haurà de ser respectuosa amb la seua arquitectura primitiva i introduint les mínimes modificacions necessàries, per a no fer més mal al patrimoni històric d'aquest singular i únic edifici.
Com no podia ser d'altra manera, també ens sumem a l'última iniciativa municipal de redacció d'un estudi de viabilitat per tal de rehabilitar el teatre el “Siglo”. Animant al consistori municipal a obrir un diàleg, des del consens, la participació i amb la implicació de tota la societat carletina, perquè, entre tots i totes, decidim quin i com volem que siga el nostre teatre en un futur pròxim.
Recuperem l’esperit d’aquella societat carletina de finals del Segle XIX que el va posar dempeus i confiem que aquesta vegada sí, el sac no es quede a terra. L'haurem alçat entre totes i tots.
Suma't per Carlet