Tragèdia i bellesa per al primer poema simfònic dedicat al Pirata Dragut de Cullera

Domingo, 18 de noviembre de 2018 | e6d.es
• El compositor Ferrer Ferran presenta la peça encarregada per l'ajuntament que serà obligada en el 72 Certamen Nacional de Bandes 'Ciutat de Cullera'

._000296
El corsari més temut de la costa valenciana durant el segle XV ja té el seu poema simfònic. Este matí s'ha presentat 'Dragut, el pirata', la primera obra musical dedicada a l'otomà Turgut Reis, qui va provocar el terror a Cullera arrasant la vila i segrestant donzelles durant l'atac que va perpetrar el 25 de maig de 1550.
L'autor de la peça és el prestigiós compositor valencià Ferrer Ferran, actual director de la banda de la Societat Ateneu Musical de Cullera. Es tracta d'un encàrrec de l'Ajuntament de Cullera, que va demanar a Ferran una obra d'obligada interpretació en el 72 Certamen Nacional de Bandes de Música 'Ciutat de Cullera' de 2019.
La peça conjuga la tragèdia de la llegenda amb la bellesa de Cullera, en paraules de Ferran. El mestre ha treballat en una composició «que tinga la capacitat d'enganxar a l'oïdor perquè Cullera faça la volta al món amb eixa composició», ha dit.
«Així, el poema simfònic contrasta els moments durs de la tragèdia amb els atacs i la inspiració que oferix Cullera amb el seu sol, el seu mar i la seua muntanya», ha comentat Ferrer Ferran.
 
Seqüència
La peça s'inicia amb la tragèdia i el murmuri de l'amenaça. D'ací es passa a la cantina pirata en el vaixell de Dragut on es balla mentre corre el rom, passatge que es fusiona amb el desastre que, després, cau sobre la vila cullerenca.
Cal ressenyar la importància de la percussió per a imitar les bombes de les canonades del vaixell. El final és «apoteòsic, màgic, amb una melodia que caracteritzarà al paradís de Cullera», ha avançat l'autor, «amb els dos canons sonant alhora però per eixe moment de glòria».
Turgut Reis va causar estralls entre els vaixells de la Corona fins al punt que van desesperar Carles V, qui va manar capturar-lo. Estigué en galeres durant quatre anys, fins que el pirata Barba-roja pagà el seu rescat. Seria després quan atacaria per sorpresa Cullera, emportant-se un important botí de béns i captius. Aquell succés va provocar una important commoció i la despoblació de Cullera durant dècades.
El poema simfònic trasllada a aquells ingrats moments, descrivint musicalment la següent seqüència: Presagi; Turgut Reis, anomenat Dragut; Rumb a la ciutat de Cullera; El vaixell pirata; La sorprenent ciutat mediterrània de Cullera; Preparant l'assalt a la Vila de Cullera; Remant a tota vela; Pressentiment; la vila de Cullera serà saquejada; Cantina Pirata; Dragut i els seus pirates voregen Cullera per a iniciar l'atac; Disparant els canons; Assaltant la ciutat de Cullera; Fugida després del saqueig; Cullera saquejada i desvalisada i, finalment, La ciutat de Cullera recuperada. Cullera, el paradís.
 
Certamen històric
L'alcalde de la ciutat, Jordi Mayor, estima que el certamen de 2019 serà «històric» per partida doble, ja que per primera vegada hi haurà una peça original encarregada pel consistori i, per una altra, perquè es posa en valor la figura de la llegenda de Dragut.
La iniciativa s'ha dut a terme des de la regidoria d'Activitats Musicals, dirigida per Sílvia Roca, present en l'acte d'este matí, amb la intenció d'incrementar el patrimoni musical del municipi i donar personalitat pròpia al certamen.
En eixe sentit, el director de l'SMI Santa Cecília de Cullera i membre del comité organitzador, Carlos Garcés Fuentelsaz, ha valorat que la composició de Ferran abunda en eixe camí de dotar al certamen nacional més antic d'Espanya d'una peculiaritat pròpia que el convertisca en més atractiu per als concursants.
Ajuntament de Cullera