| Edició núm. | Any: 13 | Notícies: | Fotografies: | Comentaris d'usuaris:

 20/10/2024

POBLACIONS » General » Articulistes » General » Història, Patrimoni, Costumisme i Passat » Homenatges i celebracions » Ramón Alfil » Salva Roses » Social

La 'Pantanada de Tous' (1982), una tragèdia què hui, 42 anys després, encara no ha tancat algunes ferides

Commemorem el 20 d'octubre amb entrevistes als protagonistes d'eixos dies, fotografies de la catàstrofe i un documental emés per Canal 9


Esta notícia és retrospectiva, la publiquem cada 20 d'octubre pel seu interés en la commemoració d'esta inoblidable data per als riberencs.

La 'Pantanada de Tous', va segar una trentena de vides, va causar milers de damnificats, i va deixar uns 300 milions d'euros en danys materials.

Va ser poc després de les set de la vesprada del 20 d'octubre de 1982, quan les pluges torrencials que van deixar fins a 1.000 litres per metre quadrat van rebentar l'embassament i les aigües desbordades del riu Xúquer van inundar la comarca de la Ribera, fins a aconseguir els nou metres en Sumacàrcer i els cinc a Carcaixent i Alzira.

La catàstrofe, coneguda popularment com la 'Pantanada de Tous', va segar una trentena de vides, va causar milers de damnificats, i va deixar uns 300 milions d'euros en danys materials en agricultura, habitatges i xarxes viàries.

Fallada elèctrica en la presa
El dia de la 'Pantanada' no va ploure torrencialment a Tous. Recorden els testimonis que el sol va brillar durant tot el dia. A l'interior, en canvi, els pluviòmetres van activar totes les alarmes. Ruixats torrencials i sostinguts anunciaven una jornada agitada. Tots els ulls es van clavar en el riu.

A les 3 de la matinada, una fallada en el sistema elèctric de la presa va inutilitzar les comportes. Tres hores després, l'aigua va augmentar huit metres en l'embassament fins a aconseguir el sobreeixidor. Eren les 8.00 quan el riu Sellent, un dels afluents, va començar a desbordar-se. Li van seguir, a les 11.00, l'Albaida i el Xúquer en diferents punts dels seus llits. Poc després Carcaixent va començar a inundar-se.

La preocupació va augmentar, no obstant això, a primera hora de la vesprada. A les quatre, la làmina d'aigua va sobrepassar la corona de la presa. L'estructura de l'embassament va iniciar una ràpida deterioració. Poc després els seus murs van cedir. L'aigua ja no va trobar cap obstacle. La tromba va arrasar tot el que va trobar al seu pas. 
Salva Roses | Ramón Alfil 
 

Entrevista retrospectiva a Aureliano Lairón,
arxiver i croniste oficial d'Alzira

 




Vídeo emés per Canal 9





Entrevista retrospectiva a Francisco Blasco, alcalde d'Alzira en 1982




Consulta el nostre treball que realitzarem amb motiu de l'aniversari de la “Pantanada” de 1982
i 25 aniversari de la riuada de 1987 en el qual recopilem articles sobre el tema, incloent 5 entrevistes
en exclusiva concedides a El Seis Doble per protagonistes d'aquestes dues catástrofres. 
Clic ací


 
El Sis Doble no corregeix els escrits que rep. La reproducció d'aquest text és literal; fidel a les paraules, redacció , ortografia i sentit de l'autor/s
  • 12Comentaris
    Imprimir Enviar a un amic

Notícies similars

AFEGIR UN COMENTARI

Escriu en aquest camp el resultat de la suma, en xifra

És obligatori omplir aquesta casella amb un nick o nom real. No utilitzar la paraula "Anònim" o similars

La direcció no apareixerà públicament però ha de ser correcta; en cas contrari, no se editarà el comentari. Es comprobarà l'autenticitat del e-mail, encara que no se farà públic, seguint la nostra política de privacitat.

* El comentari pot tardar a aparéixer perquè ha de ser moderat per l'administrador. * Ens reservem el dret de no publicar o eliminar els comentaris que considerem de mal gust, il•lícits o contraris a la bona fe; així com els de contingut de caràcter racista, xenòfob, d'apologia al terrorisme o que atempten contra els drets humans. * EL SIS DOBLE no té per què compartir l'opinió de l'usuari, ni es fa responsable de les opinions abocades. * Es recomana no abusar de les majúscules ni d'abreviatures. * Els comentaris han de guardar relació amb el tema del qual tracta la notícia. * No s'admeten comentaris de caràcter publicitari.