Divendres 28 de juliol a les 19:00 hores es representarà i gravarà una de les escenes que formaran part de les recreacions històriques del documental ‘Carcaixent en temps de guerra’
Des del Departament de Geografia i Història de l’Institut Arabista Ribera de Carcaixent es treballa des de juny del darrer any, coordinats amb l’alumnat i ajudats d’alguns investigadors i historiadors locals, el projecte ‘Carcaixent en temps de guerra’. Este és un documental que tracta el període de la II República, la Guerra Civil i la postguerra. Per això, el proper divendres 28 de juliol, a les 19:00 hores, convoquem una manifestació davant de l’Ajuntament de Carcaixent per a celebrar l’arribada del nou règim democràtic.
Amb un guió escrit per la historiadora María José Sigalat (autora del llibre Canvi social i mobilització política a Carcaixent durant la República i la Guerra Civil), durant aquesta darrera setmana de juliol seran representades estes xicotetes escenes que pretenen servir per a explicar alguns fets històrics que van ocórrer durant eixa època a la ciutat.
Caldrà anar vestits amb indumentària dels anys trenta, principalment amb roba de gent treballadora. Des del balcó principal, José Boquera, en nom de la Junta Provisional Republicana, farà un discurs celebrant la proclamació de la democràcia, que nasqué amb entusiasme i amb una fervor molt assenyalada particularment a la nostra ciutat.
El documental té com a principal objectiu recuperar les històries de la gent major del poble i fer memòria d’una de les parts més importants de la nostra crònica recent. Després d’haver realitzat més de 15 entrevistes a diferents testimonis de l’època i historiadors locals, «hem considerat que, per a acabar d’il•lustrar amb èxit aquella etapa històrica, és necessari recrear algunes escenes amb aproximació als esdeveniments que es van viure en la Carcaixent dels anys 30», expliquen els autors.
L’enregistrament de les recreacions començà el passat dissabte 22 de juliol a l’Hort de Carreres, lloc on es gravaren una assemblea obrera de la CNT sobre la negociació de les bases de treball i el conflicte amb la patronal i una sobre l’organització de les dones dins de l’associació “El Despertar Femenino” – Sociedad de Confeccionadoras de Cajas de Naranja, agrupació constituïda el 1917 que en la República tingué una important activitat.
A més, comptarem amb els músics de la Banda Simfònica de la Lira i Casino Carcaixentí, els quals ens amenitzaran amb La Marsellesa, melodia que segons la crònica oficial s’interpretà aquell dia, a falta d’un himne oficial, i els regidors electes seran interpretats per Àgora Grup de Teatre.
Sergi Moyano