A mitjan segle XVIII ja se celebraven a l'Alcúdia les processons del Sant Enterrament i l'Encontre de Jesús i Maria. Però esta tradició, com en tants altres pobles, ha tingut les seues hores baixes, finsi tot ha arribat a desaparéixer en èpoques concretes de la nostra història. L'última interrupció es va patir durant la guerra Civil i els anys immediatament posteriors, i l'última renovació a mitjan anys 40 del passat segle. Des de llavors ha anat prenent més i més força, gràcies a l'esforç de les pròpies confraries i la seua Junta Central i també gràcies al suport de l'Ajuntament, que ha potenciat en tot el possible les celebracions de la Setmana Santa i la Pasqua.
8 Confraries i quasi quatre mil confrares
Huit són les Confraries que formen part de la Setmana Santa de l'Alcúdia. La més antiga d'elles és la del Sant Silenci, que data del 1944. En els anys següents, es van fundar les confraries de la Flagel·lació del Senyor, la Santíssima Verge de la Soledad i el Santíssim Crist de la Fe; i la dels Serfs de María al Peu de la Cruz, que enguany complix el seu 75 aniversari. Pròximes també en la seua constitució està la confraria del Sant Sepulcre i la de Jesús de Natzaret. L'última confraria creada és la de l'Entrada de Jesús a Jerusalem, que va veure la llum l'any 2000.
El nombre de confrares censats ha augmentat ininterrompudament en les últimes dècades. Si en 1963 un memoràndum depositat en l'Arxiu Diocesà de l'Arquebisbat de València xifrava el cens en 500 confrares, hui en dia crida l'atenció que en una població de poc més d'onze mil habitants, quasi quatre mil desfilen en processó durant la Setmana Santa.
De la religiositat a la festa popular
Hui divendres comença la setmana amb el Vía Crucis que se celebra a les 10 de la nit al Calvari. Dissabte tindrà lloc el Pregó de Setmana Santa en l'església parroquial, que anirà a càrrec de David Quiles Arcs, i diumenge al matí començaran les processons amb l'Entrada de Jesús a Jerusalem, confraria popularment coneguda com “Les Burretes”. A la nit serà el Sant Sepulcre qui desfilarà a partir de les 9:30.
El dilluns desfilarà la confraria de La Soledad, dimarts el Santíssim Crist de La Fe, dimecres la Flagel·lació del Senyor i la confraria de Jesús de Natzaret, dijous Serfs de María al Peu de la Creu i el Sant Silenci i divendres, com és de rigor, totes elles participaran en la processó del Sant Enterrament.
La Setmana Santa alcudiana té, a més d'un gran respecte per les tradicions religioses en la commemoració de la passió de Crist, una sèrie de trets culturals i tradicionals que li són propis:
El dissabte de Gloria, al finalitzar la solemne Vigília Pascual, se celebra la tradicional Tamborada, a càrrec de les bandes de tambors de les Confraries. És un acte cada vegada més popular que congrega en la plaça del País Valencià a confrares i simpatitzants de les diferents bandes per a escoltar els seus tocs d'exhibició. L'acte acaba amb toc conjunt i la disparada de focs artificials.
La celebració de la Pasqua de Resurrecció comença amb l'Encontre de Jesús ressuscitat amb sa mare, representada per la Verge de la Soledat. Les xiquetes Núria Ginesta Díaz i Andrea Cerdà Penalva seran les encarregades de recitar els versos a la verge de la Soledad i al seu fill, que en este poble de la Ribera està curiosament representat per una imatge de Jesús xiquet.
Al finalitzar la missa de resurrecció, les confraries desfilen pels carrers cap al menjar de germandat de cada una d'elles. Després de les postres, tots acudiran a la Festa Pascuera, que va començar a celebrar-se en 1997 i va tindre tant d'èxit que a partir d'ací i amb la col·laboració de l'Ajuntament, s'ha celebrat tots els anys.
Ajuntament de l'Alcúdia