Els treballadors de la fàbrica de Ercros situada a Almussafes han dut a terme durant el matí de hui, dimarts 11 de desembre, un simulacre d'accident químic en el qual la companyia ha comprovat el funcionament del seu pla d'autoprotecció davant possibles emergències. En l'activitat, que ha estat precedida per una formació dirigida als mitjans de comunicació perquè els periodistes conegueren el protocol establit per l'empresa a nivell informatiu, han estat presents l'alcalde d'Almussafes, Toni González, el regidor de Seguretat Ciutadana, Faustino Manzano, l'Inspector Cap de la Policia Local, Ernesto Serrano, el tinent del Lloc Principal de la Guàrdia Civil, Javier Muñoz, i la cap de l’Agrupació de Voluntaris de Protecció Civil, Antonia García, així com els responsables de l'empresa, encapçalats pel director de la fàbrica d'Almussafes, Ramón Collado.
Hui, dimarts 11 de desembre, la fàbrica de la companyia química Ercros situada en el Polígon Nord d'Almussafes ha dut a terme un simulacre d'accident químic en el qual han participat al voltant de 15 treballadors de la planta. Durant el desenvolupament d'aquesta activitat, a més dels diferents responsables de l'empresa, entre els quals es trobava el director de la planta, Ramón Collado, i la responsable de relacions industrials, Xelo Aranda, han estat presents, entre altres autoritats, l'alcalde de la localitat, Toni González, el regidor de Seguretat Ciutadana, Faustino Manzano, l'Inspector Cap de la Policia Local, Ernesto Serrano, el tinent responsable del lloc principal de la Guàrdia Civil, Javier Muñoz, i la responsable de Protecció Civil de la població, Antonia García.
“Des de l'Ajuntament d'Almussafes estem molt agraïts que compten amb nosaltres per al desenvolupament d'aquestes accions, perquè també ens serveixen per a reforçar els nostres plans d'actuació en cas de possibles accidents. Es tracta de sumar informació perquè la nostra Policia Local puga treballar amb una millor preparació i, per tant, amb uns resultats més satisfactoris”, ressalta el primer edil.
En el simulacre, que ha servit com a exercici per a comprovar el funcionament dels plans d'emergències establits per la companyia per a protegir-se davant possibles riscos per a les persones, el medi ambient i les instal·lacions, s'ha escenificat un hipotètic accident produït per la “col·lisió entre dos camions cisterna que transportaven metanol, la qual cosa ha provocat el trencament de la vàlvula de connexió d'una d'elles”. L'exercici plantejava que com a causa d'aquest succés hi havia “un treballador ferit de caràcter lleu, que ha sigut atès pel servei sanitari de la pròpia fàbrica sense que haja sigut necessari el seu trasllat a un centre hospitalari”. A més, com a conseqüència del trencament, “s'ha produït un vessament amb incendi de metanol que ha sigut ràpidament controlat pels propis equips d'emergència de la fàbrica”.
En aquest procediment, tal com ha explicat prèviament el responsable de seguretat, Juan Pablo Pérez, han participat una quinzena de persones. L'equip d'intervenció estava format pel cap d'emergències i altres quatre operaris, els qui han desenvolupat les labors que en cas de tractar-se d'un succés real hagueren dut a terme els efectius del corresponent cos de bombers, un metge i altres tres o quatre operaris per a simular l'evacuació i posterior recompte del personal.
Una hora abans de començar el simulacre, a les 10 hores, les oficines d’Ercros han acollit una Jornada sobre Seguretat en la qual la secretària general d’Ercros, Teresa Conesa, i el director de la fàbrica d'Almussafes, Ramón Collado, han detallat als mitjans de comunicació presents com ha de procedir-se davant un possible accident i de quina manera podrien obtenir informació oficial de com es va gestionant una possible crisi.
En aquest sentit, han detallat que, després de confirmar-se l'accident i la seua classificació en funció de les seues conseqüències i mitjans d'intervenció, s'activa el Pla de Comunicació a través d'un Gabinet de Comunicació de Crisi, que és el departament que, amb un suport extern, serveix d'enllaç entre l'empresa i els mitjans d'informació. Les dades es distribueixen després d'assegurar-se del que ha passat, les seues conseqüències i de determinar-se la postura de l'empresa.
Ercros, la fàbrica del qual almussafenya està composta per al voltant de 105 treballadors i factura uns 80 milions d'euros a l'any, dels quals el 97% correspon a l'exportació de ‘paraformaldehído’, està present en la localitat des de 1969, per la qual cosa el pròxim any celebrarà el seu cinquanta aniversari.
Ajuntament d'Almussafes