Una expedició amb alumnes i professors de l'IES de Turís visiten el Camp de Mauthausen

Viernes, 4 de mayo de 2018 | e6d.es
• Ve a completar les activitats que s'han desenvolupat al llarg de l'any per a commemorar el dia Internacional de la Memòria de les Víctimes de l'Holocaust
.-000472

._000519
L'Alcalde de Turís, Eugenio Fortaña, i la regidora de Cultura i Educació, Isabel Guaita, van rebre en el saló de plens de l'Ajuntament al grup d'estudiants i professorat que durant este cap de setmana visita el camp de concentració de Mauthausen. Vicente Darder i Joaquín Alcaina són els professors que acompanyen a Pepe Iranzo, Miguel Lozano, María Martínez, Claudia Doménech i Antonio Vicent. La selecció d'estos  alumnes es va realitzar sobre la base dels seus treballs de recerca sobre Vicente Vidrier -paisà i víctima en el camp de Mauthausen- que van resultar seleccionats d'entre tots els presentats per a participar en esta expedició.
El viatge està sufragat pel consistori i ve a completar les activitats que s'han desenvolupat al llarg de l'any per a commemorar el dia Internacional de la Memòria de les Víctimes de l'Holocaust. En el transcurs de la visita, organitzada per l'Amical de Mauthausen de Barcelona, està previst que l'expedició turisana reta homenatge al seu paisà Vicente Vidrier, que va ser víctima en el camp de concentració morint en el de Gusen en 1942.
Els alumnes van protagonitzar al saló de plens un senzill acte de comiat en el qual es va procedir a la lectura del jurament dels presoners supervivents que es van comprometre a visitar tots els anys el camp en memòria de les víctimes.
Eugenio Fortaña i Isabel Guaita van lliurar el director de l'IES, Carles Celma, una placa commemorativa que es dipositarà en el recinte on figura el nom de Vicente Vidrier i estarà acompanyada per terra de Turís i fulles de vinya, garrofera, olivera i taronger, “alguna cosa simbòlica del poble natal de Vicent”, segons va explicar el professor Vicente Darder.
Celma va aprofitar per a manifestar “oficial i públicament la col·laboració del consistori, no solament per a este cas en concret, que ha sigut el cúlmen, sinó a tots els nivells perquè sempre trobem disponibilitat per la seua banda a les nostres iniciatives”.
No obstant això, alumnes i professors es van portar alguna cosa més que ofrenes físiques, ja que Darder va presentar sengles testimoniatges sonors de la néta i la filla de Vidrier que van constituir un autèntic regal. La néta, Lourdes Vidrier, va assegurar sentir-se “feliç i orgullosa en comprovar que el poble natal del meu avi mai ha oblidat a la meua família i que gent jove de la mà del professorat segueix lluitant perquè estos desastres no es tornen a produir. M'omple l'ànima que el poble de Turís no haja oblidat al meu avi. Moltes gràcies poble, alumnat, professors i regidors de Turís, per conservar la nostra història”.
També es va poder escoltar la veu de Carmen, filla de Vicente, que va reiterar els agraïments “per no haver oblidat al meu pare. Si visquera segur que estaria molt orgullós d'haver nascut en el seu poble, Turís”. I així, amb els sentiments a flor de pell, Eugenio Fortaña i Isabel Guaita acomiadaren a l'expedició no sense abans comprometre's a celebrar un nou acte públic en el qual explicar la seua experiència als seus paisans.
Ajuntament de Turís