._000395
._000389
Durant els dies 25, 26 i 27 de setembre 2015 el poble de Villanueva de Castellón (Valencia), es va convertir en el punt d’encontre dels amants a una de les tradicions mes antigues de la Comunitat Valenciana, el Tir i Arrossegament.
Bona organització per part de la Penya el Ramal de Villanueva de Castellón, amb el seu president Alex Campos i demés membres de estigueren treballant de bo, per a que tot anés el millor possible.
L’Ajuntament ha col·laborat i patrocinat este event, així com la Federació de Tir i Arrastre de la Comunitat Valenciana, on el seu president Jesús Mañez ha exercit d’arbitre. Vicent Escriba “pantaló” d’Alberic, amant de tot el que es meneja al voltant dels cavalls, organitzador de la Volta en Carro a la Comunitat Valenciana, molt enterat en del Tir i Arrossegament, va ser un magnífic presentador-animador.
Participants, guanyadors i dies de competició
Divendres 25
1ª Categoria, de 0 a 220 k.–18 cavalls
Alzira (6), Alfarp (3), (1) Albal, Alberic, Carcaixent, Carlet, Gandia, L’Alcudia, Silla, Valencia i Xeraco
Guanyadors 1ª Categoria
1er, Nino Bravo – Germans Avia – Albal – 36’’
2on, Clay – Germans Ferrer – Alzira – 48’’
3er, Messi – Enrique Lopez – Carcaixent – 54’’
3er Categoria, de 321 a 420 k – 17 cavalls
Sueca (3), Benifaió (3), Carlet(2), Burjassot (2), (1) Montortal, L’Alcudia, Xeraco, Utiel, Albal, Turis, Vva. de Castellón.
Guanyadors 3ª Categoria
1er, Pirula – Juan Beltran – Sueca – 1’ 13’’
2on, Ràpid – Enrique Platero – 1’ 13’’
3er, Bonança – Salvador Cervero – Turis – 1’ 51’’
Dissabte 26 pel mati
2on Categoria, de 221 a 320 k –45 cavalls
Alberic (8), Alzira (4), Turis (4), Villanueva de Castellón (4), L’Alcudia (3), Fortaleny (3), Massalaves (3), Sueca (3), Carlet (2), (1) Utiel, Gandia, Ondara, Silla, Xeraco, Manuel, Albal, Benifaió, Burjassot, Senyera i Carcaixent.
Guanyadors 2ª Categoria
1er, Ella baila sola – Enrique Platero – Utiel – 38’’
2on, Senyeruda – Antonio Borràs – Senyera – 38’’
3er, Oeste – Alex Campos – Vva. de Castellón – 39’’
3er, Príncipe Gitano – Enrique Cuquerella – Alberic – 39’’
Entrevistes
Jesús Ibáñez Ribera president de la Federació de Tir i Arrastre de la Comunitat Valenciana, ens explica que el carro mes xicotet se sol utilitzar per a primera i segon categoria, un altre mitjà per a la tercera i quarta, i u mes gran per a la prova reyna , animals mes grans , els hispano-bretons.
Nou govern en la Generalitat Valencia, ¿ja s’han posat en contacte amb vosaltres?
“Casualitat que esta setmana ens han enviat els papers per aconseguir les subvencions, i puguem estar contents hui en dia, perquè ens recolzen com a deport autòcton en la Comunitat Valenciana dins de la Conselleria d’Esports i estan disposats a recolzar-nos en tot el que ens faça falta"
¿És este el moment en què s'arribe a reconèixer una vegada per totes que açò és una tradició valenciana molt antiga, i que va ser el motor de l'economia valenciana?
“Crec que si. Açò va començar en els anys 40 en el cau del riu Túria a València, on els llauradors comprarien els seus cavalls en un xicotet mercat que se cap a, per a treballar els camps. Hi havia un tractant de cavalls molt conegut que es cridava el tio "morrero" de Meliana, i provava els cavalls en un guaret per a que veren que els animals eren bons i tenien coll. Poc a poc açò es va estendre pels pobles, fins arribar a estar regits.”
Enrique Platero Martínez, de Utiel
"En la zona d'Utiel ja van quedant pocs animals que es dediquen al Tir, de la zona només vaig jo, encara que hi ha altres que tenen però no són aficionats a açò.
A Utiel se celebra un dels concursos mes bonics i bons que se celebren a la Comunitat Valenciana, el primer cap de setmana d'agost.”
¿què li fa falta al tir i arrossegament para que se tinga a compte com una tradició valenciana?
“Suport de les autoritats i dels organismes oficials perquè podem continuar-ho i que no es perda. Una tradició antiga i un esport autòcton de la Comunitat Valenciana.”
¿Seria bo que es recuperaren treballs que es feien en el camp amb els animals?
Seria bonic, però hui en dia hui en dia no dóna rendibilitat econòmica, però seria molt bo perquè no es perdera la tradició.
Eduardo Sala (tex i fotos)