| Edició núm. | Any: 13 | Notícies: | Fotografies: | Comentaris d'usuaris:

 25/01/2017

POBLACIONS » Sueca » Social » V

Ximo Puig i Vicent Marzá presents en l’acte d’inauguració del Museu Joan Fuster a Sueca

El Museu s’emmarca dins de l’Espai Joan Fuster, una entitat que acull també un centre de documentació i una aula didàctica de Cultura Contemporània sobre l’escriptor



La Generalitat i l'Ajuntament de Sueca impulsaran la difusió del llegat de l'escriptor i assagista Joan Fuster a través de l'Espai Joan Fuster, que aspira a donar a conéixer el seu fons bibliogràfic i documental, a recuperar les seues aportacions fonamentals a la cultura i a actuar com a focus d'atracció intel·lectual i d'activitat investigadora. El President de la Generalitat, Ximo Puig, i el conseller de Cultura, Vicent Marzà, han assistit a l'obertura de l'Espai Joan Fuster, situat en la que va ser la casa de l'assagista i que consta de tres àrees: el Museu Joan Fuster, un Centre de Documentació i l'Aula Didàctica de Cultura Contemporània.
"Volem donar estabilitat a la cooperació de la Generalitat amb la Casa Museu de Joan Fuster" en allò que ha de ser "el principi de la recuperació" de la figura de l'escriptor suecà, que va encarnar a la perfecció "l'humanisme i els valors de la il·lustració", ha assenyalat Ximo Puig durant la seua intervenció.
"De vegades oblidem que hem tingut la gran sort de tindre entre nosaltres a artistes i intel·lectuals amb una extraordinària dimensió europea", com és el cas de Joan Fuster", ha indicat també el President, qui ha afegit que, amb l'obertura d'aquest espai, es posarà en relleu "el Joan Fuster més desconegut, el seu perfil d'assagista i les seues aportacions transcendentals per a entendre la cultura contemporània".
Puig ha animat també a donar a conéixer Fuster entre els joves per a que puguen portar a terme una labor d'investigació sobre la seua obra que encara està pendent. En aquest sentit, s'ha mostrat convençut que l'Espai Joan Fuster tindrà una "gran capacitat d'atracció intel·lectual".
Per la seua banda, el conseller Marzà ha volgut destacar que "després de dues dècades de bloqueig del projecte per part de l'antic Govern, l'Espai Joan Fuster obri les portes al món gràcies a una confluència d'esforços per part de la Generalitat, l'Ajuntament de Sueca, la Biblioteca de Catalunya i la Càtedra Joan Fuster de la Universitat de València".
Aixi mateix, el conseller d'Educació ha assenyalat que, amb la inauguració de l'Espai Joan Fuster, s'ha complit un "objectiu de legislatura". D'una banda, com ha indicat, el museu "honra la memòria del poble, amagada molts anys als calaixos de l'oblit" i, a més, ajuda a "eixamplar les ments" perquè tots els ciutadans i ciutadanes coneguen la figura de Joan Fuster i de tots els intel·lectuals valencians.
"Fuster va escriure: no tingueu més conviccions que les decididament imprescindibles. I jo, humilment, crec que és imprescindible, que ja és hora, que arriben distincions i reconeixements per a Fuster no solament des de la seua Sueca". Amb aquestes paraules, l'alcaldessa, Raquel Tamarit, ha finalitzat la seua intervenció convidant a reconéixer el paper i la contribució de Fuster, pel que fa al relat identitari, i en altres camps com les ciències socials, la política, l'economia, la història, l'art o la filologia.
Per la seua banda, el director de l'Espai Joan Fuster, Francesc Pérez i Moragón, s'ha referit a la magnitud del llegat de l'escriptor i assagista de Sueca: "Tenim el propòsit de dur endavant un programa d'activitats que facen conéixer tot aquest fons artístic, bibliogràfic i documental que no es pot exhibir al Museu i sobretot que el posen a l'abast dels investigadors i de les persones interessades en l'obra i la figura de Fuster". "Per a aconseguir-ho, necessitem la col·laboració de les nostres institucions i de moltes persones", ha afegit, convençut que serà fàcil sumar-hi suports.

Centre de Documentació
La Conselleria de Cultura ha realitzat diferents treballs per adequar els fons del Centre de Documentació de l'espai, que facilitarà que els investigadors accedisquen al llegat de milers de llibres i premsa, la qual cosa permetrà aprofundir en el coneixement de l'obra de Fuster. Així mateix, ha creat l'Aula de Didàctica de Cultura Contemporània per acostar la figura de l'assagista valencià a l'alumnat. Alhora, l'Ajuntament de Sueca ha habilitat el Museu Joan Fuster per mostrar als visitants la trajectòria professional i vital de l'assagista suecà.
Pel que fa a l'Aula de Didàctica, les activitats s'iniciaran el pròxim 14 de febrer. Aquest curs serà un projecte pilot on participarà l'alumnat de Sueca i el pròxim estarà obert a visites escolars de tots els centres educatius del territori.
El primer taller didàctic girarà entorn el conte de Joan Fuster 'Abans que el sol no creme...', que tracta sobre el conreu de l'arròs. En paraules del conseller Marzà: "Els recursos didàctics acostaran la figura de Fuster a l'alumnat des de tercer de Primària fins a universitaris. Un dels missatges més importants que poden endur-se els xiquets i joves és que, com deia Fuster, "no hem de fer de la ignorància un argument". "Cal ser crític, cal dubtar i cal estudiar", ha assenyalat.
L'Aula Didàctica de l'Espai Joan Fuster forma part del Pla Estratègic Cultural Valencià 2016-2020 'Fes Cultura', de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport. Un dels eixos d'actuació de 'Fes Cultura' és el Pla Valencià de Foment del Llibre i la Lectura, que pretén impulsar i propiciar l'experiència lectora en el sistema educatiu valencià i fomentar les biblioteques. Dins d'aquest pla, s'insereix la convocatòria d'un programa per a la dinamització de les biblioteques escolars i el foment de la lectura als centres educatius valencians. Un altre mitjà és participar per fer possible el funcionament de l'Espai Joan Fuster.
Pel que fa al consistori suecà, s'ha volgut explicitar que "Sueca se sent privilegiada per la tasca que, d'una manera o d'una altra, li ha estat encomanada: custodiar i difondre el llegat de Joan Fuster". Des de l'ajuntament, celebren l'obertura del Museu, que ha estat possible en gran part gràcies a l'esforç continuat i permanent de moltes persones i a la voluntat política de diferents institucions. L'Ajuntament de Sueca ha invertit quantiosos recursos econòmics i humans municipals en aquest projecte i ara confia que el nou Espai, reconvertit en el que es pretén un autèntic focus de cultura i investigació, puga recuperar el flux habitual de gent que visitava aquella casa del carrer Sant Josep de Sueca, mentre vivia Fuster.

E6D

 
El Sis Doble no corregeix els escrits que rep. La reproducció d'aquest text és literal; fidel a les paraules, redacció , ortografia i sentit de l'autor/s
  • 1Comentaris
    Imprimir Enviar a un amic

Notícies similars

AFEGIR UN COMENTARI

Escriu en aquest camp el resultat de la suma, en xifra

És obligatori omplir aquesta casella amb un nick o nom real. No utilitzar la paraula "Anònim" o similars

La direcció no apareixerà públicament però ha de ser correcta; en cas contrari, no se editarà el comentari. Es comprobarà l'autenticitat del e-mail, encara que no se farà públic, seguint la nostra política de privacitat.

* El comentari pot tardar a aparéixer perquè ha de ser moderat per l'administrador. * Ens reservem el dret de no publicar o eliminar els comentaris que considerem de mal gust, il•lícits o contraris a la bona fe; així com els de contingut de caràcter racista, xenòfob, d'apologia al terrorisme o que atempten contra els drets humans. * EL SIS DOBLE no té per què compartir l'opinió de l'usuari, ni es fa responsable de les opinions abocades. * Es recomana no abusar de les majúscules ni d'abreviatures. * Els comentaris han de guardar relació amb el tema del qual tracta la notícia. * No s'admeten comentaris de caràcter publicitari.