._000748
Tots els estius, des de fa 15 anys, en el Sopar i Festa de Xúquer Viu, s’atorguen els premis Aigua Clara i Tarquim Pudent. Els premis negatius del Tarquim Pudent s’atorguen per votació popular entre 3 candidats.
Enguany Xúquer Viu ha ajornat al pròxim any el 15é Sopar i Festa de Xúquer Viu, però han decidit mantindre els premis Tarquim Pudent per votació popular. La votació s’efectua per correu electrònic entre els socis i amics i amigues de Xúquer Viu. El Premi Aigua Clara es farà públic la pròxima setmana al mateix temps que el Premi Tarquim Pudent.
En l’edició de 2019 celebrada a la localitat de Manuel, el Premi Aigua Clara va ser per a Friday for Future - Joventut pel Clima, per la seua lluita contra el canvi climàtic i el Tarquim Pudent se’l van portar el Govern d’Espanya i Iberdrola, per voler que la Central Nuclear de Cofrents amplie el seu funcionament, com a mínim, fins a 2030. Aquests són els candidats per al Tarquim Pudent i els mèrits:
1- AGA, Associació Espanyola d’Empreses Gestores d’Aigua Urbana (de la que formen part les empreses privades més importants que gestionen els serveis d’aigua urbana, com Aguas de València/Global Omnium, Hidraqua/Aguas de Barcelona/Suez, Aqualia/FCC...) per la seua postura egoista i insolidària amb les persones més vulnerables, que estan aprofitant la situació actual de crisi sanitària, per intentar traure profit per als seus interessos empresarials.
Davant les mesures de protecció social adoptades pel Govern davant la crisi del COVID-19, que suposen la garantia del subministrament continu d'aigua a les famílies i la prohibició dels talls, les empreses privades que gestionen l’aigua urbana han demanat poder realitzar talls en el subministrament ja que, pel contrari, diuen, s'augmentarà la morositat a molt curt termini ocasionant un dèficit financer estructural. També plantegen la necessitat d’ampliar la durada dels contractes de concessió per tal de poder assumir les pèrdues ocasionades per la disminució del consum que creuen que es produirà per la crisi sanitària.
2-El President de l’Autoritat Portuària de València, Aurelio Martínez, que amb l’ampliació del port de València que vol fer, sense una nova Declaració d’Impacte Ambiental, s’acabarà de carregar les platges del sud de València, suposant un risc imminent per a la conservació dels hàbitats que constitueixen l’ecosistema del Parc Natural de l’Albufera. I més tenint en compte l’impacte de la pujada del nivell del mar d’entre 50 i 100 cm al llarg d’aquest segle.
Aquesta obra “faraònica” pretén duplicar la capacitat de la infraestructura portuària amb la construcció d’una dàrsena de més de 1’3 milions de metres quadrats. La regressió de la costa agreujarà les conseqüències del canvi climàtic i suposarà un fort impacte en les platges situades al sud del port, en el parc natural de l’Albufera i el seu ecosistema marí, catalogat com a Lloc d'Interès Comunitari (LIC). Les obres d'ampliació «podrien entrar en conflicte» amb el Pla d'ús i gestió de el parc de l'Albufera (PRUG) i amb el Pla d'ordenació dels recursos naturals de l'Albufera (PORN).
3- La Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, per no haver posat en marxa l’Observatori Ciutadà de l’Aigua, malgrat el compromís adquirit fa 3 anys amb representants de la Xarxa Valenciana per l’Aigua Pública. Està contemplat com a Mesura 72 de l’Estratègia Valenciana de Canvi Climàtic.
Com figura en l’Informe al Consell sobre l’Observatori Ciutadà de l’Aigua de la Comunitat Valenciana, “L’Observatori és un espai de concertació i reflexió. La seua missió és contribuir a la definició i millora d’un model de gestió pública eficaç, transparent i participativa, adaptat a les noves condicions climàtiques, que garantisca els drets humans fonamentals a l’aigua i al sanejament, tot respectant la integritat dels ecosistemes aquàtics.” Aquest organisme, malgrat que es va constituir fa 20 mesos, continua sense funcionar.
Xúquer Viu
._000389
._000351