| Edició núm. | Any: 13 | Notícies: | Fotografies: | Comentaris d'usuaris:

 02/03/2022

SECCIONS » Gastronomia, oci i més a la Ribera » Esdeveniments gastronòmics » Plats autòctons » Plats de cullera

26 cuiners de tota Espanya competiran al VI Concurs d’Espardenyà d’Alzira

Les associacions locals continuen guanyant pes a la Festa de l’Espardenyà i enguany participen catorze d'elles

 

El diumenge 13 de març tindrà lloc la VI Festa de l’Espardenyà d’Alzira. En esta nova edició, el certamen incorpora la referència toponímica per a concretar el lloc d’origen del plat i «perquè volem projectar la imatge dels nostres productes, perquè és important promoure la cultura gastronòmica pròpia» en l’any en el qual la localitat és capital cultural valenciana, ha detallat l’alcalde d’Alzira, Diego Gómez. Alzira ha volgut fer partícip d’esta festa a Aielo de Malferit, municipi de la Vall d’Albaida que també ostenta enguany la capitalitat com a municipi de menys de 5.000 habitants. L’alcalde aieloner, Juan Rafael Espí, ha acompanyat hui els representants alzirenys en la presentació de la VI Festa de l’Espardenyà d’Alzira, que ha tingut lloc en l’Escola de Cuina El Respirall d’IDEA. Espí ha agraït «la invitació al poble d’Aielo de Malferit, per tractar-se d’una ocasió per a unificar i enfortir els vincles, amb un major coneixement i col•laboració entre els municipis per a difondre la cultura, les tradicions i tot allò que comporta ser poble». Diego Gómez ha regalat a l’alcalde d’Aielo un davantal i una samarreta amb la imatge de la nova edició de la festa gastronòmica.


 
La cita inclou el VI Concurs Nacional Francisco José García d’Espardenyà, que enguany comptarà amb la participació de 26 restaurants de tota Espanya (i potser algun d’Andorra) i de 14 associacions locals, segons han destacat els organitzadors en la roda de premsa de presentació del certamen. La plaça del Regne acollirà, de nou, els participants. S’hi habilitaran dues zones. Els cuiners professionals s’ubicaran a la plaça del Regne. Els participants han sigut seleccionats atenent a la projecció de la seua cuina, ha explicat Miquel Font, representant de Tus Noticias de la Ribera, empresa que organitza el certamen juntament amb l’Ajuntament d’Alzira. En el cas dels calders a concurs, sols una de les quinze racions es destina al tast cec del jurat davant de notari. Les catorze restants es repartiran entre els veïns i les veïnes perquè puguen degustar cada preparació i per a propiciar «el clima de comboi i de festa amb l’àmplia participació de les associacionsdel poble», indica Gómez.
La plaça del Mercat acollirà les fogates de les associacions locals, que participen fora de concurs, i que continuen guanyant pes en la festa gastronòmica. De moment hi ha catorzeinscrites: la Societat Musical d’Alzira i la Colla de Tabal i Dolçaina Les Raboses, que posaran música a la jornada; l’Associació de Carreters, que portarà els seus carros i cavalleries;filaesdels Moros i Cristians de la Vila; diverses falles alzirenyes i altres entitats, que contribuiran totes juntes a reforçar el caràcter popular i participatiu de la cita, com ha destacat el regidor de Festes d’Alzira, Xavier Pérez.
Un any més, el concurs d’espardenyà és el millor dotat d’entre els certàmens culinaris que se celebren a la Comunitat Valenciana, segons ha destacat Miquel Font. El concurs porta el nom de Francisco José García, que va ser l’impulsor de la recuperació d’esta recepta, i compta amb tres premis: el primer és de 3.000 euros, el segon de 1.500 euros i el tercer de 1.000 euros. És un concurs per invitació del comitè organitzador. L’Ajuntament d’Alzira i TNR subministren a tots els participants, tant als cuiners professionals com als col•lectius, els ingredients per a cuinar calders de 15 racions: «Són els mateixos per a tots: els facilitem les anguiles, el conill, les creïlles, l’aigua... Després hi ha qui posa el seu toc, però nosaltres els ho donem tot», ha explicat l’alcalde. També se’ls lliura la llenya necessària per a la cocció.
El jurat estarà format per deu persones, «primeres espases de la cuina». Sense desvelar-ne els noms, els organitzadors sí que han informat que entre els jutges hi haurà «dues estrelles Michelin i gent amb molt de prestigi i tradició» en el món gastronòmic. També se sumen al tribunal els guanyadors d’edicions anteriors.
El certamen està disponible també a través d’una aplicació per mitjà d’un codi QR i que permet consultar la informació en diversos idiomes i activar també la lectura, per a facilitar la consulta. Una aplicació desenvolupada per Comunikar que permet «conéixer el concurs i crear marca», ha indicat Paco Felguera, de Comunikar.La Festa de l’Espardenyàd’Alzira és possible gràcies a la implicació, també, de nombroses institucions, empreses i negocis: hi col•laboren la Generalitat Valenciana, l’Ajuntament d’Alzira, la Diputació de València, la Mancomunitat de la Ribera Alta, OléOlé, DesbrínAzafrán, CVI, Global Omnium, Indústries Belseher, GMW Bioscience, FamilyCash, Cotonera Events, Comunikar, TNR, Laverdi Gourmet, GMW Bioscience, Rebost i YoVirgenExtra.
La festa començarà a les 10 hores del matí del diumenge 13 de març a la plaça del Regne, organitzada conjuntament per la Regidoria de Festes de l’Ajuntament d’Alzira i Tus Noticias de la Ribera. Hui s’ha presentat en roda de premsa esta nova edició del concurs que recupera la seua data habitual en març, en l’antesala de les festes falleres, després d’un certamen extraordinari celebrat el passat mes de novembre. Segons el regidor de Festes, Xavier Pérez, la Festa de l’Espardenyà d’Alzira suposa «un tret d’eixida magnífic de les Falles» i «la unió de la gastronomia i la festa».
L’alcalde ha informat que es vol aprofitar la capitalitat cultural d’Alzira per a promoure unes jornades gastronòmiques sobre la cuina de la Setmana Santa, atés que la Setmana Santa alzirenya compta amb el títol de patrimoni de la humanitat de la Unesco i un concurs de cuina infantil i familiar al voltant del Nanofest. Per la seua part, el regidor de Festes ha destacat la col•laboració plena de l’Ajuntament en l’organització i el muntatge de tota la infraestructura que comporta la festa, i ha convidat veïns i veïnes d’Alzira i de la Ribera a participar en esta jornada per a «conéixer Alzira i degustar els seus plats».
Ajuntament d'Alzira

 

 

 
El Sis Doble no corregeix els escrits que rep. La reproducció d'aquest text és literal; fidel a les paraules, redacció , ortografia i sentit de l'autor/s
  • 0Comentaris
    Imprimir Enviar a un amic

Notícies similars

AFEGIR UN COMENTARI

Escriu en aquest camp el resultat de la suma, en xifra

És obligatori omplir aquesta casella amb un nick o nom real. No utilitzar la paraula "Anònim" o similars

La direcció no apareixerà públicament però ha de ser correcta; en cas contrari, no se editarà el comentari. Es comprobarà l'autenticitat del e-mail, encara que no se farà públic, seguint la nostra política de privacitat.

* El comentari pot tardar a aparéixer perquè ha de ser moderat per l'administrador. * Ens reservem el dret de no publicar o eliminar els comentaris que considerem de mal gust, il•lícits o contraris a la bona fe; així com els de contingut de caràcter racista, xenòfob, d'apologia al terrorisme o que atempten contra els drets humans. * EL SIS DOBLE no té per què compartir l'opinió de l'usuari, ni es fa responsable de les opinions abocades. * Es recomana no abusar de les majúscules ni d'abreviatures. * Els comentaris han de guardar relació amb el tema del qual tracta la notícia. * No s'admeten comentaris de caràcter publicitari.