._000436
La Setmana Santa de Tous és diferent, és única, és especial. Des de fa quasi 25 anys, els veïns i veïnes van començar a dissenyar durant mesos i a mostrar després els seus dossers a casa dels seus confrares majors. A dia de hui, compta amb sis imatges que cada any se superen quant a vistositat i imaginació amb els seus “arreglos” (com són coneguts popularment), que suposen escenes religioses de gran valor artístic i cultural.
Un treball de gran mèrit que serveix per a viure la fe amb passió. Un valor afegit per a la Setmana Santa de Tous que mobilitza a desenes de famílies en un treball que fortifica la relació social i la cohesió com a poble.
I és que la Setmana Santa de Tous té en els dossers una dels seus senyals d'identitat i centenars de persones de municipis de l'entorn s'acosten davant l'espectacularitat i disseny d'aquestes representacions.
La Junta Central de Confraries de Tous es va fundar en 1981 i a l'any següent ja es van muntar els dossers de tres confraries, com van ser la del Crist de la Bona Mort, La Dolorosa i Sant Sepulcre. En 1984 es va incorporar Jesús en la Columna i en 1990 es va formar la de Jesús Nazareno, també participa de la Setmana Santa de Tous el Sant Calze.
La Junta de Confraries de Tous pertany a la Junta de Germandats de la Setmana Santa de la Diòcesi de València. Els Confrares Majors es trien després de la celebració de l'Eucaristia de Pasqua i encara que al principi es feia per sorteig, en l'actualitat es pacta. Quan es va produir el trasllat al poble nou es van introduir algunes modificacions en la celebració, ja que antigament s'encarregava de l'organització la parròquia i ara és la Junta Central de Confraries.
Les confraries de Tous potencien cada any l'art amb la recreació d'escenes de la Passió de Crist. Art efímer que provoca admiració i enforteixen la fe. A més, enguany l'Ajuntament ha subvencionat amb 10.000 euros el treball realitzat per la confraries locals, segons ens va explicar Juan Ramón Báguena, tinent d'alcalde de la localitat.
E6D
._000410
._000900