._000363
Des de la seua creació l'any 1987, el grup Capella de Ministrers, sota la direcció de Carles Magraner, ha desenvolupat una important tasca investigadora i musicològica en favor del patrimoni musical espanyol, des del medioevo fins al segle XIX. El resultat, transformat en testimoniatge musical, conjuga a la perfecció tres factors clau: el rigor històric, la sensibilitat musical i, molt especialment, un incontenible desig de comunicar-nos i fer-nos partícips d'aquestes experiències.
Carles Magraner, director de Capella de Ministrers, protagonitza l'estrena mundial de la partitura Els Viatges de Tirant lo Blanch en una composició extraordinària per a banda simfònica. Una suite medieval caballeresca basada en la música de l'àlbum homònim de Capella de Ministrers, un dels més celebrats de la seua extensa discografia.
La banda de música de la Societat Lira Almussafense, dirigida per Josep Escandell, juntament amb la participació especial de Capella de Ministrers, serà l'encarregada d'estrenar el pròxim 25 d'abril a les 19:30h. en el Centre Cultural d'Almussafes, la partitura en la qual Carles Magraner, en col•laboració amb Gersón Padilla, adapta aquest recorregut musical de Tirant lo Blanch pel Mediterrani.
Amb aquesta composició per a banda simfònica un recorregut musical pels llocs on va estar Tirant, estretament relacionats amb la trajectòria i la vida de Joanot Martorell
Tirant lo Blanch, l'obra de la qual Cervantes escriuria que «pel seu estil, és aquest el millor llibre del món» és una de les grans novel•les de la literatura medieval universal i un dels títols que obri el camí de la modernitat literària a Europa. Escrita per Joanot Martorell, amb la col•laboració de Martí Joan de Galba, i publicada a València en 1490, en ple Segle d'Or valencià, relata les aventures de Tirant lo Blanch pel Mediterrani, plasmant amb un realisme molt directe i gran expressivitat els ideals de l'època, que marcaran els ítems de la novel•la de cavalleries dels segles posteriors.
Aquesta suite medieval per a banda simfònica plasma l'expressivitat literària de l'obra a través dels recursos musicals que ofereix de manera particular la formació instrumental d'una banda, explotant els mecanismes tímbrics dels instruments de vent i percussió.
E6D