Clica a la foto per ampliar
Capturen un silur de 65 centímetres de llargària al riu Magre
"Des d’Acció Ecologista-Agró demanem a la Conselleria mesures efectives per a evitar l’expansió pels rius valencians del silur i la resta d’espècies exòtiques invasores de peixos"
Este mateix mes de desembre ha sigut capturat un silur (Silurus glanis) de 65 centímetres de llargària al Riu Magre. Concretament, al seu pas per la subcomarca del Marquesat (La Ribera Alta, València). El silur és una espècie originària d’Europa central, però que va arribar a la península Ibèrica en 1974, quan va ser alliberada en la conca del Riu Ebre per a la pràctica de la pesca esportiva. El Silurus glanis és una espècie exòtica altament invasora i, com alertem des d’Acció Ecologista-Agró, pel seu caràcter ictiòfag (s’alimenta d’altres peixos) suposa una greu amenaça per a la fauna aquàtica autòctona.El silur (Silurus glanis) pescat este mes de desembre és el segon exemplar d’esta espècie exòtica invasora que es captura en el Riu Magre al seu pas per la subcomarca del Marquesat (La Ribera Alta, València). El primer va ser pescat l’any passat al terme municipal de Catadau.
La primera cita d’esta espècie exòtica invasora al País Valencià és de 2009 a l’embassament de Forata, a Iàtova (La Foia de Bunyol, València). Des d’aleshores, han aparegut silurs a l’embassament de Maria Cristina a L’Alcora (L’Alcalatén, Castelló), el Riu Xúquer al seu pas per Fortaleny i Cullera (La Ribera Baixa, València), el Parc Natural de l’Albufera, els Estanys d’Almenara (La Plana Baixa, Castelló), el Riu Millars en la província de Castelló i la Marjal d’Almardà de Sagunt (Camp de Morvedre, València).
Segons reconeix la mateixa Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, la causa de la seua introducció i expansió pel nostre territori és la pesca esportiva. De fet, este va ser el motiu pel qual en 1974 va ser alliberada esta espècie originària d’Europa central en la conca de l’Ebre, riu on es va citar per primera vegada a la península Ibèrica.
La segona cita de Silurus glanis en el Magre podria suposar que esta espècie exòtica invasora ja està establida i fins i tot reproduint-se en este riu, des d’on podria estendre’s i colonitzar el tram baix del Xúquer, del qual el Magre és un afluent.
Des d’Acció Ecologista-Agró demanem a la Conselleria mesures efectives per a evitar l’expansió pels rius valencians del silur i la resta d’espècies exòtiques invasores de peixos, com és el cas del black-bass o perca americana (Micropterus salmoides), que amenacen la supervivència de la nostra fauna aquàtica autòctona.
Proposem a l’administració autonòmica reprendre l’aprovació de la Llei de Pesca Esportiva. Però, adaptant-la a l’actual normativa d’espècies exòtiques invasores i introduint mesures més dures i efectives per a evitar l’expansió i avançar en l’erradicació d’estes espècies tan perilloses per a la nostra biodiversitat.
De fet, des d’AE-Agró exigim a la Conselleria que assumisca la responsabilitat d’erradicar-les dels nostres rius. I també que aplique mesures urgents per a desincentivar entre els pescadors esportius l’alliberament de silurs, perques americanes i altres peixos exòtics invasors. Som conscients que la majoria de pescadors no els allibera. Però, cal perseguir a la minoria que sí que ho fa i que posa en risc la conservació de la biodiversitat dels nostres rius.
Acció Ecologista-Agró
El Sis Doble no corregeix els escrits que rep. La reproducció d'aquest text és literal; fidel a les paraules, redacció , ortografia i sentit de l'autor/s
-
0ComentarisImprimir Enviar a un amic
-
Notícies similars
-
Ha generat inundacions i caos en l’Alcúdia, Guadassuar, Carlet i Algemesí
Hi ha 0 comentaris / Llegir més
-
Preocupa el cabal del riu Magre que baixa amb una crescuda important al seu pas per les localitats de la Riber...
Hi ha 0 comentaris / Llegir més