Les adolescents i els adolescents de Carcaixent ja disposen d’un Casal Jove on portar a terme les seues diferents iniciatives, trobades i reunions en un nou espai de socialització obert al conjunt de la ciutadania. Des del consistori s’ha donat resposta a una reivindicació històrica de les joves generacions del municipi a través d’una ajuda econòmica de la Diputació de València, tal i com ha explicat el seu alcalde, Francesc Salom, a la vicepresidenta de la corporació provincial, Maria Josep Amigó, durant la recent visita efectuada a aquesta localitat de la Ribera Alta per a presentar el pla biennal de Serveis i Obres Municipals (SOM) 2018-2019.
Maria Josep Amigó ha valorat «molt positivament» aquesta iniciativa, donat que «destinar recursos a les nostres generacions més joves és apostar pel present, però també pel futur». Alhora que ha reivindicat la necessitat de que els joves «compten amb entorns de socialització que senten com a propis, on poder desenvolupar les seues activitats, participar de la vida social del municipi i gaudir convenientment del seu temps d’esbarjo».
En aquest sentit, la vicepresidenta posat en valor «l’autonomia municipal» per la qual s’aposta des de la Diputació de València. «Treballem perquè siguen les administracions locals les encarregades de determinar l’objecte i els projectes a executar amb els recursos disponibles. Un fet que fa possible, com en aquest cas, poder donar resposta a una reivindicació històrica de les joves i els joves del municipi de Carcaixent», ha subratllat Maria Josep Amigó.
En concret, l’Ajuntament de Carcaixent ha destinat 50.000 euros contemplats al SOM de l’exercici 2016 per a l’adequació de l’antic bar del parc Navarro Daràs i la seua conversió en Casal Jove. Aquest immoble compta amb un espai diàfan per a la realització d’activitats d’oci, educatives i de formació, a més d’allotjar el Centre d’Informació Juvenil i el Consell Local de la Joventut, els quals estaven privats fins ara d’un lloc concret on poder atendre els usuaris.
L’alcalde de la localitat, Francesc Salom, ha agraït a la Diputació de València el volum de recursos que deispensa als ajuntaments, «els quals ens permeten suplementar el pressupost municipal i poder fer realitat algunes de les reivindicacions de la societat civil, com ara aquest Casal Jove, un espai molt demandat, i durant molt de temps, per part de l’associacionisme juvenil de la localitat».
No em toques el WhatsApp
Actualment al Casal Jove de Carcaixent es pot visitar l’exposició fotogràfica #noemtoqueselwhatsapp. Una iniciativa itinerant de l’Institut Valencià de la Joventut (IVAJ), la qual s’estructura al voltant de 20 panells amb instantànies realitzades per joves i grups de joves, amb les quals es pretén denunciar les situacions de control, vigilància, intimidació, maltractament i humiliació a les que són sotmeses les joves per tal de poder educar, sensibilitzar i transmetre valors de convivència i respecte davant actituds violentes contra les dones o qualsevol tipus de violència masclista.
El regidor de Joventut a l’ajuntament de Carcaixent, Natxo Escandell, ha explicat que aquesta mostra «constitueix una de les nombroses iniciatives que es poden gaudir al Casal Jove», alhora que ha recordat que aquest «és un espai obert al conjunt de propostes i inquietuds de la jovenalla del municipi».
En aquesta mateixa línia, Escandell s’ha mostrat especialment satisfet de «la gran acollida» que està registrant el nou Casal Jove des de la seua inauguració el passat 28 d’octubre. Des d’aleshores «compta amb activitats que arriben a reunir entre 60 i 80 joves entre setmana, amb edats compreses entre els 12 i els 30 anys, i que fàcilment superen el centenar d’assistents durant els caps de setmana», ha destacat.
DIVAL