| Edició núm. | Any: 13 | Notícies: | Fotografies: | Comentaris d'usuaris:

 06/05/2017

SECCIONS » Alberic » Articulistes » Conferències » Eduardo Sala » Social

‘Comunicació i Societat’ és la conferència que inicia el IV Cicle de Conferències a Alberic

Luis Méndez, José Luis Sastre i Joan Sanfélix, dos periodistes i un sociòleg, inauguren unes jornades que cada vegada compten amb més assistents


._000436

._000447
El divendres 5 de maig del 2017 en el Saló de Plens de l’Ajuntament d’Alberic, va començar el IV Cicle de Conferències amb el títol, Comunicació i Societat, on es va debatre el paper que tenen els diversos mitjans de comunicació, les xarxes socials, la informació que donen els ajuntaments a la ciutadania per mitjans propis de comunicació, i el finançament, mitjans la publicitat en mitjans de comunicació.
El format escollit va ser d’un debat a 3, on el moderador va ser l’alcalde d’Alberic Toño Carratalá.
Sara Arnau, regidora de cultura va fer la presentació del IV Cicle de Conferències i dels participants, Joan Sanfelix Albelda, Doctorat en Antropologia Social i Estudis de Gènere. Màster de Gènere i Política d’Igualtat i Llicenciat en Sociologia, així com àmplia experiència en diferents camps d’investigació docent i antropològica, entre altres facetes de formador i docent.
José Luis Sastre, periodista de la Cadena Ser que cobreix els Plens del Congrés dels Diputats de Madrid, així com la publicació d’articles relacionats amb la política actual, que no deixen indiferent a més d’u per la seua transparència informativa.
Joan i José Luis amb dues facetes diferents, són dos joves fills d’Alberic.
Per a completar la taula redona del debat obert, Luis Méndez, periodista i director d’Onda Cero d’Alzira. Transparent en la seva publicació i apreciacions, que no rebutja reptes com aquest.
Posteriorment va ser Tonyo Carratalà, alcalde d’Alberic, que es va dirigir al públic assistent per a recalcar la importància que estan tenint aquest Cicle de Conferències amb contingut divers i on participen gent d’Alberic i altres experts en la matèria que es tracta, per a donar a conèixer la història del poble d’Alberic.
José Luis, va ser el primer a prendre la paraula dient que encara que el seu treball està en l’àmbit estatal, va començar dient que els periodistes que treballen en l’àmbit local i també en l’estatal, “notem un cert recel dels Ciutadans cap allò que expliquen els mitjans de comunicació, on s’hi ha produït una mena de ruptura de falta de confiança en allò que expliquem nosaltres en els mitjans i la percepció que la ciutadania té de la realitat.”
Va continuar dient, que és poc panorama que han pogut descriure i que han analitzat molt bé els partits polítics, on sembla que els mitjans de comunicació no han sabut recuperar encara la confiança dels ciutadans.
Joan Sanfélix, es va referir en primer lloc a la Teoria Marxista de la Comunicació, on els grans capitals controlen els mitjans de comunicació i que traslladat a l’actualitat, “corresponen a eixe 1 per cent mundial que acumula un percentatge brutal de la riquesa mundial i que sistemàticament tenen el control dels mitjans de comunicació, i per tal cosa controlen la informació que arriba a la Societat”.
La sociologia ha tingut una missió molt crítica i va començar a treballar en mitjans de comunicació, va continuar dient entre altres Joan, on hi ha un escrit sobre l'estratègia de la Manipulació Mediàtica de Noam Chomsky,
Segons Chomsky, la seua funció principal era entretenir, informar i impartir valors i codis de comportament que propiciaren que les persones, moderaran a les estructures socials, tot açò reflectit en el control exèrcit per les grans empreses de comunicació, per a tindre major influencia sobre la gent, para ser cegades i distragués de la realitat.
Joan va llançar la reflexió perquè es mire l’actual informació dels mitjans de comunicació i que tal Teoria de la Manipulació Mediàtica no va descaminada.
Va acabar dient que els mitjans de comunicació actual formen part de l’actual democràcia i demanant que siguen fortes, independents. Va acabar parlant de la globalització.
En tercer lloc va intervenir Luis Méndez, referint-se en primer lloc a la valentia i sinceritat de la intervenció de Joan i als començaments de José Luis.
“Aquesta situació d’estar, no és còmoda per a mi, que estic acostumat a preguntar i en un espai que jo domine, i amb dues persones més erudites i dominen més la teoria que jo, que estic més acostumat a preguntar”.
En els últims 15 anys que porte a la ràdio, va continuar dient, que els mitjans de comunicació ha experimentat un gran canvi, on hi ha un abans i després, d’internet i un després de les xarxes socials, catalogades com a verdaders abocadors.
“Res és com era, on els pilars de la informació i de la comunicació que coneixíem de xicotets on els elements bàsics eren missatge, codi, canal i receptor. Al pas del temps tot açò ja no és el mateix, on el missatge hi ha canviat i no es conta igual les coses, que s’adornen molt més, s’aplica la màxima de què la forma, condiciona el fons.”
Va fer un repàs a com funcionaven abans els mitjans que eren estancs, on les emissores de ràdio, i els diaris anaven cascú pel seu costat, cosa que ara són Grups Multimèdia, presents en tots els formats possibles. El llenguatge ha canviat i no té res a vorer en el que feien abans.Dels receptors, és a dir el consumidor d’informació també ha canviat, on abans eren passius i ara busquen la informació en diversos mitjans de comunicació.
Va finalitzar dient, que no cal prescindir del periodista. “No cal consumir la informació perquè sí, ha d'haver algú que l’elabore, que la treballe, la investigue, que estiga present”.
Amb tots els condiments aportats per Joan, José Luis i Luis, el menú sobre la Comunicació i la Societat estava més que ben preparat per a un debat obert i esclaridor del qual hi ha hui en dia sobre la informació que arriba a la gent, en comparació al que havia abans.
Es va parlar també de la publicitat en els mitjans de comunicació i on Luis Méndes, va comentar que hui en dia la majoria de mitjans de comunicació depenen de la seua supervivència, ja que és la seua Font d’ingressos , cosa que fa que siguen més lliures.
Els dos periodistes negaren, rebre pressions per a fer les seus cròniques,
Sobre la informació dels mitjos que tenen els ajuntaments, pareguts al que té el d’Alberic, es va dir que eren merament informatius d’actes a celebrar i on la tendència informativa és més partidista del color de l’equip que governa.
Per finalitzar es va donar opció als assistnts i Tonyo Carratalà, va donar los les gracies als assistents i als participants en aquesta conferencia.
Eduardo Sala. Text i fotos


El Sis Doble no corregeix els escrits que rep. La reproducció d'aquest text és literal; fidel a les paraules, redacció , ortografia i sentit de l'autor/s
  • 0Comentaris
    Imprimir Enviar a un amic

Notícies similars

AFEGIR UN COMENTARI

Escriu en aquest camp el resultat de la suma, en xifra

És obligatori omplir aquesta casella amb un nick o nom real. No utilitzar la paraula "Anònim" o similars

La direcció no apareixerà públicament però ha de ser correcta; en cas contrari, no se editarà el comentari. Es comprobarà l'autenticitat del e-mail, encara que no se farà públic, seguint la nostra política de privacitat.

* El comentari pot tardar a aparéixer perquè ha de ser moderat per l'administrador. * Ens reservem el dret de no publicar o eliminar els comentaris que considerem de mal gust, il•lícits o contraris a la bona fe; així com els de contingut de caràcter racista, xenòfob, d'apologia al terrorisme o que atempten contra els drets humans. * EL SIS DOBLE no té per què compartir l'opinió de l'usuari, ni es fa responsable de les opinions abocades. * Es recomana no abusar de les majúscules ni d'abreviatures. * Els comentaris han de guardar relació amb el tema del qual tracta la notícia. * No s'admeten comentaris de caràcter publicitari.