._000562
Mig segle després el 'repic de bendició' (sic) tornarà a sonar este dissabte a Cullera durant la festivitat dels Sants de la Pedra, coneguts popularment com els Benissants. Es tracta d'un toc antic que feia més de mig segle que no sonava i que es tocava tradicionalment per a xicotetes celebracions, processons o festes menors a manera d'acompanyament.
Es tracta d'un repic que té el seu origen en les partitures del segle XVI en la Catedral de València, «encara que ha anat evolucionant al llarg dels segles, estenent-se i adaptant-se a diferents torres valencianes», segons explica Eliseo Martínez, integrant de l'Associació de Campaners de la Catedral de València i que este dissabte estarà a Cullera.
El repic de bendició sonarà en la ciutat costanera al voltant de les 18.45 hores i es realitzarà amb les quatre campanes del campanar de la parròquia de la Sang. A continuació, partirà una romeria cap a l'ermita dedicada als Sants de la Pedra, amb la participació de desenes de romers en cavalls, calesses, carros i carretes.
Este tipus de toc es va realitzar «fins a la desaparició dels últims campaners en els anys 60 o 70, atés que les electrificacions d'aquells moments no podien reproduir este bell repic, per la qual cosa es va perdre», apunta Martínez.
No obstant això, els nous grups de campaners estan recuperant estos sons, «menys coneguts que els voltejos, però que alegren els dies festius i suposen la conservació de l'ampli ventall de tocs tradicionals que es tocaven en cada torre», continua.
La recuperació és possible «gràcies a la constant confiança que l'Ajuntament d'esta localitat manté amb els Campaners de la Catedral de València», segons Eliseo Martínez. En este cas, la regidoria de Patrimoni Històric, que dirigix Amparo Jover, col•labora estretament en la recuperació i manteniment d'estes tradicions.
Dissabte que ve tindrà lloc a Cullera la romeria als Benissants, Sant Abdó i Sant Senent. El punt de partida serà l'església de la Sang, on a les 19 hores es trauran les imatges-reliquiari en plata dels sants i, muntades en carruatge, presidiran el trajecte fins a l'antiga ermita, ara Museu Municipal de l'Arròs.
En el romiatge participaran veïns i visitants així com l'Associació de Cavallistes de Cullera o el grup senderista 'Xino-Xano' de Cullera que enguany se suma a la festivitat.
Igualment, l'Ajuntament de Cullera disposarà d'un vehicle per a aquells veïns que ho necessiten, per a arribar a l'ermita, que eixirà des de les portes de l'església de la Sang.
Una vegada arribe la romeria, serà oficiada una eucaristia en honor als sants, demanant per la seua intercessió per a la protecció de les collites, segons la creença popular. En finalitzar la missa es cantaran els gojos i es procedirà a la benedicció dels camps.
A Cullera es troba molt arrelada la tradició ja per l'any 1670 i sempre vinculada al cultiu de l'arròs. El dia 30 de juliol, a la vesprada, eixia de l'ajuntament la romeria popular amb el clergat i les autoritats. Un carro transportava l'anda amb les relíquies acompanyat per la banda de música i arribant a l'ermita se celebrava missa i es besaven les imatges dels sants.
Ajuntament de Cullera