._000256
._000523
Ecologistes en acció València va organitzar una jornada de repoblació, el passat 27 de gener al riu Magre al seu pas per l’entorn urbà de Carlet per commemorar el dia de l'arbre. La repoblació va consistir en la plantació de 200 plançons d’exemplars cedits pel Viver de la Garrofera del Servei Territorial de Medi Ambient de la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural. Aproximadament es plantaren 70 pins (pinushalepensis), 60 carrasques (quercusilex), 60 freixos (fraxinusornus) i 10 savines (juniperusphoenicea). A més d'uns 50 exemplars d'arborser (arbutusunedo) cedits per l'empresa Paimed per a l'ocasió. La plantació es va produir dins de l'actual bosc d'eucaliptus, ja que des de la Conselleria es pretén anar substituint-ho. Encara que les espècies utilitzades no són les idònies per a aquest entorn fluvial, s'ha deixat l'espai de reserva per al futur bosc de ribera. Per a fer-ho possible, s'haurà d'aconseguir que des de la Conselleriaes faciliten els plançons adequats per a aquestes activitats en entorns fluvials.
L'activitat va comptar amb la presència de cinquantena d'activistes vinguts d'arreu de la província de València que van voler col•laborar en la millora d'aquest entorn. Aprofitant l’activitat, es van retirar del llit del riu deixalles de tot tipus: una roda, un dipòsit, plàstics, vidres, llaunes, un parell de matalassos... i, fins i tot, un televisor. Aquest fet, deixa en evidència la situació en la qual es troba el riu Magre al seu pas per les distintes zones urbanes.
Per la vesprada es va realitzar un passeig pel llit del riu fins al parc fluvial de l'Alcúdia per donar visibilitat a algunes de les agressions que el riu pateix al llarg del seu recorregut, com són: l'extracció d'àrids, l'abocament d'aigües residuals i grises i l'abocament incontrolat de residus urbans. En aquesta passejada, es posa de manifest com el riu es veu afectat pel trencament del seu flux amb cadascuna de les noves infraestructures que l'interrompen i condicionen tant en sentit longitudinal com transversal.
Des de l'Ajuntament de Carlet es va donar suport a l'activitat. L'alcaldessa de Carlet, Mª Josep Ortega va aprofitar l'ocasióperagraira lesentitats i persones organitzadores,les tasques realitzades així com establir llaços per a futurescol•laboracions per la millora de l'entorn fluvial. 'El riu, és el gran espai oblidat del nostre poble. Durant anys li hemdonatl'esquena per la dificultat que comporta la seua gestió i ús, i per les condicionsen les qualsací arriba. Ara, és moment depoc a poc, retrobar-nos amb aquest aliat de futur, millorar el seu estat i posar-lo a l'abast de totes. Millorar el nostre entorn repercutirà directament en el nostre benestar'. Amb aquestes paraules va demostrar l’actitud del Govern municipal al respecte d’aquest espai natural.
Una escola d’alcaldes ajudaria a millorar l’estat i gestió dels nostres rius
També van estar presents “Xúquer Viu” i “AEMS-Rios con vida”, fet que va servir per recolzar la jornada i visibilitzar la importància d’activitats com aquesta a l’hora d’aconseguir millores als rius. Pedro Merino -president d’AEMS-Rios con vida Comunitat Valenciana- va explicar a les autoritats presents la importància de la iniciativa presentada recentment al Comissari d'Aigües de la Confederació, d'establir “l'Escola d'Alcaldes” com una ferramenta per aprendre a millorar la gestió de l'aigua i el seu abastiment, millorar les relacions amb la Confederació, gestionar les crescudes i inundacions i, en definitiva, millorar la custodia i el manteniment del medi fluvial.
Des de la cooperativa d'arquitectes Crearqció, que gestiona el projecte Carlet Ciutat Saludable afirmen que activitats com aquesta són una oportunitat per començar a generar un nou marc al riu. Al diagnòstic participatiu que han elaborat, el riu Magre apareix com un dels actius de salut més importants de la ciutat, i per tant, és un espai que s'ha de tenir present.
Els productes de la terra, a la Ribera, formen part del riu.
Des d’Ecologistes en Acció afirmen estar molt satisfets amb la jornada i els agradaria que aquest encontre servira per a reforçar un futur projecte de col•laboració entre els diferents ajuntaments pels quals transcorre el riu Magre, i les distintes administracions, per aconseguir una restauració continua de tota la ribera. També van voler agrair la col•laboració de l'Ajuntament a l'hora de recollir les deixalles arreplegades i recolzar logísticament l'activitat. Així com, per la degustació de coques saginoses i suc de kaki, tradicionals de Carlet, que va oferir a tots els participants. Donant a conèixer i difonent així, els productes de la Ribera. També a l'empresa Paimed, que va assessorar la plantació i acompanyar al llarg del matí a totes les voluntàries que s'aproparen a participar.
Aquesta activitat ha servit per a donar a conèixer la voluntat col•lectiva de millorar aquest entorn. Per mostrar que cal una coordinació entre les administracions que hi tenen competències (Confederació Hidrogràfica del Xúquer i Conselleria d’Agricultura Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural), aquelles que com els Ajuntaments tenen responsabilitats i tots aquells agents que utilitzen el riu o els seus recursos. I amb un poc de sort, arrelar el canvi a un tros de riu, des del qual estendre eixe bosc que ha de regenerar i rehabilitar el riu que hem perdut.
Ecologistes en acció València