._000922
EL 7 I 8 DE SETEMBRE CAL ANAR A ALGEMESÍ
Festes declarades Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO
Horari de les processons:
•Dijous 7 de setembre de 2023. Eixida des de la Basílica de Sant Jaume (22.00 h.)
•Divendres 8 de setembre de 2023.
Processoneta del Matí: Eixida des de la Capella de la Troballa (10.00 h)
Processó de Volta General: Eixida des de la Basílica de Sant Jaume (19.15 h)
#Tradició, música i festa s’uneixen en un esdeveniment més que especial. La rotunditat dels bastonets, la delicadesa dels arquets, la majestuositat de la Muixeranga i la força de les dolçaines i els tabals, junt amb els tornejants, les pastoretes, el bolero, la carxofa, els volants, els campaners, el cor, els misteris i martiris, els gegants, la banda de música i els festers i festeres, són alguns dels abundants factors d'aquesta festa que sorprenen no sols al poble d'Algemesí, sinó arreu del món. Dedicarem al llarg d'aquests dies una publicació per a cadascun dels elements d'aquesta festa. A continuació afegim una breu descripció, feta per la @UNESCO, d'aquest esdeveniment cada vegada més reconegut:
#Algemesí es prepara per a celebrar La Festa de la Mare de Déu de la Salut, declarada Patrimoni Immaterial per la UNESCO en 2011 per "el seu valor cultural, que es transmet de generació en generació, per la seua dimensió ritual, festiva i per la participació comunitària de tota la població en una celebració originada per la troballa de la Mare de Déu, al segle XIII, i que es rememora anualment el 7 i 8 de setembre".
És una celebració amb gran participació popular que se celebra en Algemesí el 7 i 8 de setembre. Els seus rituals, transmesos de pares a fills, estan plens de música (96 composicions), expressions orals (teatre), danses i representacions amb reminiscències de cultes romans, cristians, musulmans i jueus. Aquestes cultures van teixir l'essència d'aquesta terra i es materialitzen en les diferents creacions amb instruments musicals, en la inspiració de les melodies i en la variada indumentària que s’utilitza en la festa.
La música de dolçaina i tabal, les composicions orquestrals i de timbal i redoblant que acompanyen les torres humanes de la muixeranga i les danses dels bastonets, les pastoretes, la carxofa, els arquets, les llauradores i els tornejants recreen i estimulen la memòria col•lectiva i transmeten missatges comuns i universals de sentiments visuals i sonors de gran plasticitat.
Durant la celebració, Algemesí es transforma en un museu viu de la tradició valenciana i mediterrània amb la trama social de la fe, la tradició i la cultura que comprenen les celebracions litúrgiques en la basílica, el paisatge sonor de campanes i l'entorn monumental del segle XVII on es realitzen les desfilades processionals.
Ajuntament d'Algemesí