El Club de Pilota d'Algemesí manifesta la seua profunda preocupació davant la pèrdua del trinquet
'Algemesí, exemple mundial de conservació del patrimoni, no pot quedar-se sense trinquet'
Fa poc ens hem assabentat que els propietaris del Vell Trinquet d’Algemesí, ubicat al Carrer Nou l’han posat a la venda. De propietat privada i qualificat al PGOU com a terreny per a ús esportiu, actualment es troba tancat. Davant de les informacions d’una possible requalificació, per part de l’Ajuntament, de l’espai com a terreny edificable, el Club/Escola de Pilota manifesta la seua profunda preocupació perquè Algemesí es quede sense un espai homologat per a la pràctica del Joc de la Pilota Valenciana.Certament per a la pràctica del Joc de la Pilota comptem a hores d’ara amb el Mini-Trinquet (no confondre amb un trinquet), ubicat al Poliesportiu Municipal, utilitzat pels alumnes de l’Escola de Pilota i pels membres del Club. Aquest Mini Trinquet no és homologable i no pot acollir partides professionals. No per això aquesta instal•lació no és important. Tot el contrari, és una sort comptar amb ella per a crear escola, Aplaudim i agraïm la propera rehabilitació de dita instal•lació que, junt amb les adjacents, conformarà l’anomenada “Illa de la Pilota”. Però el Mini Trinquet necessita ser complementat amb un trinquet de dimensions estàndards, perquè si renunciem a un trinquet homologat, el nostre alumnat no tindrà continuïtat en la pràctica d’aquest esport tradicional. Sense un trinquet no és possible el desenvolupament en el Joc de la Pilota i la seua continuïtat. L’aposta municipal per reformar el Mini Trinquet cal que siga un punt de partida i no un punt i final.
Però no estem parlant sols d’un esport, ni d’un esport més. La pràctica de la Pilota Valenciana forma part del patrimoni cultural d’Algemesí. No s’entén la història contemporània del nostre poble sense la presència del trinquet. Ens remetem al llibre “Algemesí, la Pilota com a ritual exclòs, el ball de la vaqueta. (Edit. Això és com tot, 2016), on es recull tot el vessant sociològic del significat del Joc de Pilota i del trinquet a la nostra població. Un poble com el nostre que es caracteritza pel seu compromís amb la cultura i les tradicions no pot donar ara l’esquena a una part del seu patrimoni.
La desaparició d’un trinquet estàndard no solament esborraria Algemesí del mapa de l’esport més valencià, sinó que seria una pèrdua antropològica i cultural irreparable més enllà de la practica esportiva. Cal que l’Ajuntament faça tot el possible per a evitar aquesta pèrdua i l’animem a trobar una solució que compagine el legítim interés dels propietaris a poder disposar del seu patrimoni immobiliari amb el no menys legítim interés cultural i patrimonial de disposar d’un espai adequat per a la pràctica d’un esport que sols els valencians podrem salvar i potenciar.
És per això que el Club/Escola de Pilota veu amb preocupació la possible desaparició de l’actual trinquet i animem a tots els partits polítics que conformen la corporació a que “travessen” per aquesta tradició tan nostra, a que aposten per la Pilota . Molt més que esport. Molt més que el nostre joc. Una tradició cultural valenciana que sols els valencians i valencianes podem conservar.
El Club està i estarà a la seua total disposició i per això en les properes setmanes demanarem una sèrie d’entrevistes amb tots els grups de la corporació que ens vulguen atendre per tal de conéixer quines són les propostes de futurs que cada partit té per al nostre esport autòcton.
-
0ComentarisImprimir Enviar a un amic
-
Notícies similars
-
Plàcid Navarro Castanyer, president del Club de Pilota d’Algemesí:"El Club de Pilota ja ha fet els deures acon...
Hi ha 0 comentaris / Llegir més
-
Al no apostar per un trinquet homologat a Algemesí
Hi ha 0 comentaris / Llegir més
-
Les noves instal·lacions estan formades per un mini trinquet, una galotxeta, trinquet amb frares i un frontó v...
Hi ha 0 comentaris / Llegir més