Benet Delcán: 'El moviment cooperativista a la Comunitat Valenciana crea ocupació estable i equilibrada'
Entrevista a Benet Delcán, president de Caixa Popular i membre directiu de Florida Universitària, entre altres càrrecs
Empreses i Desenvolupament a la Ribera
Des del diari El Seis Doble volem realitzar una sèrie d'entrevistes amb les quals conèixer les bases de l'economia a la Ribera. Els nostres empresaris porten anys dedicant el seu esforç a crear, mantindre i, en alguns casos, rescatar els seus negocis.
Les grans empreses, cooperatives, PIMES, empreses familiars, comerços i autònoms ens expliquen, en cadascuna de les entrevistes, com van ser els seus inicis, quins records guarden d'aquells primers moments d'il•lusió, quines coses han canviat en el seu sector, de què forma les noves tecnologies estan beneficiant el seu negoci, com han superat -si els hi ha hagut- els mals moments i quins plans de consolidació o expansió tenen.
Anem a conéixer molt més de cooperativisme valencià i ho farem de la mà d’una de les persones més compromeses amb esta opció empresarial. Es tracta de Benet Delcán qui, amb la seua vocació i compromís, ha aconseguit ser guardonat amb el premi “Pepe Miquel” de cooperativisme, amb el qual es va reconèixer la seua trajectòria cooperativa per la seua contribució al desenvolupament de Florida Grup Educatiu. A més, actualment Benet Delcán es també l’actual president de Caixa Popular.
Comencem l’entrevista interessant-nos per l’actual estat de salut del cooperativisme valencià i Benet ens confirma que “es troba en un excel·lent moment, donat que dos de les cinc empreses més importants de la Comunitat Valenciana són cooperatives, Anecoop i Consum; formules empresarials que continuen creixent i creen ocupació estable i equilibrada”.
També ens confirma que el futur està assegurat amb les incorporacions dels nous cooperativistes, “encara que depenent de sectors s’han de tindre en compte algunes dades preocupants, la mitjana resultant és prou esperançadora”, assegura el president de Caixa Popular.
Remuntant-nos als inicis del cooperativisme al nostre territori recorda els finals de la dècada dels 70, on es ficà en marxa un cooperativisme més modern i lligat a “moviments socials molt de la mà d’associacions de veïns, que van engegar el gènesis de Consum”, rememora Delcán.
Prenent exemple, i fent seus els valors del fenomen dels grups empresarials Mondragón del País Basc, basats en el “respecte amb l’entorn, reinversió dels guanys en la pròpia cooperativa i apostant per la professionalització de la funció directiva de les empreses cooperatives”, ha anat creant i participant de la posada en marxa d’empreses amb fórmula cooperativista, “les quals actualment sols es diferencien d’altres grans empreses per la seua democratització, tant en les vessants socials com econòmiques”, confirma Benet.
Al llarg de l’entrevista repassem quins són els avantatges i els inconvenients de pertànyer a una cooperativa, els seus records en cada una de les empreses en les quals ha participat, amb la seua professionalitat i saber, i les dades de riquesa que aporta el moviment cooperativista a l’economia valenciana, ja que aquest tipus d'empreses generen 18.000 milions d'euros de volum econòmic i 75.000 llocs de treball, més del 85% d'ells indefinits, segons la Generalitat Valenciana.
Benet Delcán
Benet Delcán és l’actual president de Caixa Popular i un professional amb un llarg recorregut en el món del cooperativisme que ha ocupat càrrecs de responsabilitat en cooperatives com Didàctics Valencians–Abacus, La Nostra Escola Comarcal i Consum.
En l'àmbit de l’educació va ser el primer director del Centre d´Educació Cooperativa i president de la Unió Territorial de Cooperatives d’Ensenyament de la Comunitat Valenciana.
Així mateix, va formar part del Consell Superior del Cooperativisme de la Comunitat Valenciana i del consell de direcció de l'extint Institut de Promoció i Foment del Cooperativisme de la Generalitat Valenciana. També va intervenir com a fundador de la Federació Valenciana d’Empreses Cooperatives de Treball Associat – FEVECTA.
A Florida va exercir com a president de 1987 a 1989 i com a director de Desenvolupament i Qualitat entre 1989 i 1997, mandat en el qual es va crear Florida Universitària, àrea que va passar a dirigir. Actualment, exerceix com a director de Formació i Empresa i és membre de l'equip de direcció.
El seu últim projecte és Akoe Educació, una cooperativa de segon grau creada en 2005, i que integra a deu cooperatives d'ensenyament valencianes, entre elles Florida.
És, a més, membre actiu de diferents entitats cíviques com el Forum Europeu d'Administradors de l'Educació o la Fundació per a l'Ètica dels Negocis i de les Organitzacions – ÉTNOR.
-
0ComentarisImprimir Enviar a un amic
-
Notícies similars
-
S'ha tancat l'any amb 67.600 persones ocupats més (0,4% més que en la resta d'Espanya)
Hi ha 0 comentaris / Llegir més
-
La millor història és la que poden narrar els seus protagonistes
Hi ha 0 comentaris / Llegir més
-
En representació de la Generalitat Valenciana assistirà Antoni Such, director general d'Administració Local
Hi ha 0 comentaris / Llegir més