._000814
El Sopar i Festa de Xúquer Viu va celebrar la seua 16a edició en un ambient festiu i reivindicatiu, a Càrcer. Al voltant de 200 persones de tota la comarca es reuniren per a celebrar un esdeveniment que es repeteix tots els anys des de 2006, amb l’excepció del 2020 per causa de la pandèmia. Entre els assistents el diputat del Congrés, Joan Baldoví i la diputada provincial de Corbera, Mentxu Balaguer, els diputats de les Corts Valencianes, Graciela Ferrer i Ferran Barberà, el president de la Mancomunitat de la Ribera Alta, Txema Pelàez, i els alcaldes de Càrcer, Pepe Botella, Alcàntera del Xúquer, Julio Garcia, Sumacàrcer, David Pons, i la Pobla Llarga, Neus Garrigues. A més de regidors i regidores, així com representants de distintes organitzacions ecologistes o sindicals.
L’alcalde de Càrcer, Pepe Botella, va posar de manifest el seu compromís amb el Xúquer i va destacar el paper fonamental que Xúquer Viu havia tingut en la defensa del riu, aconseguint en 2005 que el transvasament cap al Vinalopó anara al final del riu i no des de Cortes de Pallàs, com estava previst, o des de Tous o Alarcón. També es va referir a la ràpida resposta per impedir el transvasament cap a Almeria.
El president de Xúquer Viu, Roger Pons, va parlar de les amenaces sobre el riu, que no disminueixen i ens obliguen als que estimem el Xúquer a prestar molt atenció i a reforçar Xúquer Viu. Com l’intent de venda d’aigua cap a Almeria o els intents per part de la Junta d’Usuaris del Vinalopó d'aconseguir una concessió d’aigua del Xúquer, li sobre o no aigua al riu. Sense oblidar les noves demandes, ara des de Yecla i Jumilla.
El moment més emotiu de la nit va ser el lliurament del premi "Aigua Clara" que en l'edició de 2022 ha sigut atorgat a Francesc La-Roca, especialista en Economia ecològica, Política ambiental, Economia de l’aigua i Política Hidrològica. Actualment és Coordinador de l’Observatori de la Directiva Marc de l’Aigua de la Fundació Nova Cultura de l’Aigua, una institució de màxim prestigi que promou un canvi en la política de gestió d’aigües i que treballa per recuperar els ecosistemes aquàtics. El guardonat forma part del Consell de l'Aigua de la Demarcació Hidrogràfica del Xúquer en representació dels grups ambientals que com Xúquer Viu defensen la recuperació dels nostres rius i masses d’aigua. El premi va ser lliurat per Graciela Ferrer, que va ser alumna del premiat i que va destacar les qualitats d’una persona referent en temes d’aigua a la nostra comunitat.
El premi "Tarquim Pudent", que s'atorga per votació popular entre els assistents al sopar, que van presentar Frederic Piqueres i Tomàs Pérez, va ser aconseguit per Juan Valero de Palma, secretari de la Sèquia Reial del Xúquer, per haver proposat, defensat i justificat el transvasament fallit del Xúquer cap Almeria. També per les seus declaracions en contra dels cabals ecològics. Cal destacar que la Conselleria d’Agricultura i Transició Ecològica no va quedar molt lluny d’aquest guardó negatiu.
Abans de l’actuació musical, Merxe López va recitar, acompanyada a la guitarra per Carles Dènia i Dario Barroso, “La bellesa del riu”, que va escriure fa 1.000 anys el poeta alzireny Ibn Jafaya, i que es llig en totes les edicions d’aquest esdeveniment.
La festa, presentada per Lorena Igual i Isidre Pegenaute, va finalitzar amb el magnífic concert de Carles Dènia, acompanyat a la guitarra per Dario Barroso, que va fer gaudir als assistents amb els seues temes, com els basats en poetes àrabs com Ibn Jafaya, el Cant de Batre o la Malaguenya de Barxeta.
En definitiva una nit magnífica a Càrcer, a la Ribera, prop del riu Xúquer i del Sellent, que va fer retrobar-se a moltes persones unides en la lluita per un Xúquer Viu.
Xúquer Viu
._000600
._000829