._000525
._000540
El 5 d’abril de 2017, el sociòleg riberenc Alexis Lara obria al públic el portal web www.lacomarcacientifica.com i llançava la primera entrevista de caràcter científicosocial, senyalant la comarca com a la delimitació territorial de referència per al projecte. Des d’aleshores han estat 5 les comarques valencianes que s’han abordat (València Ciutat, la Ribera Alta i l’Horta Nord de la província de València; i la Marina Alta i la Marina Baixa d’Alacant), i 8 ciències socials (Antropologia, Ciències Polítiques, Criminologia, Economia, Geografia, Història, Psicologia i Sociologia).
Un contingut plural però amb la ciència social com a eix central
El contingut fonamental de La Comarca Científica són les entrevistes en format audiovisual als científics socials de les comarques valencianes per a abordar una temàtica que afecte a la societat valenciana. D’esta forma s’han tractat temes de tanta rellevància com les mobilitzacions del passat 8 de març des de la sociologia amb un ull posat a la Marina Alta amb el sociòleg Daniel Ibanco; la corrupció a València Ciutat des de la psicologia social després de la reactivació de judici de la Gürtel amb el doctorant Martín Julián, o la importància de que València haja estat la capital de l’alimentació sostenible durant 2017 amb la geògrafa Ana Merenciano.
Però a banda d’estes entrevistes, La Comarca Científica també ha comptat amb la secció de “El CIS Valencià” on s’analitza el comportament polític de les comarques valencianes a través de l’enquesta del Centre d’Investigacions Sociològiques i altres baròmetres electorals; o la secció “La Comarca Política” on s’han entrevistat fins a 6 professionals i experts de la comunicació política, entesa esta com a una ciència interdisciplinar que beu d’altres ciències socials.
Un any amb un creixement online assossegat, però constant
Tot i que este projecte encapçalat pel sociòleg Alexis Lara només compta amb un any de vida, ha aconseguit desenvolupar-se amb naturalitat i fluïdesa a les xarxes socials i a Internet. Facebook, Twitter i la pàgina web són els seus principals bastions. De fet, a la primera xarxa social, La Comarca Científica ja compta amb quasi 600 seguidors i un grup vinculat a la fanpage amb més de 800 membres. Algunes de les seues publicacions han arribat a més de 6.000 persones.
La pàgina web, per la seua banda, supera les més de 350 sessions mensuals, amb un creixement important en els últims mesos gràcies al tràfic orgànic de Google, d’on estan arribant persones que no necessàriament coneixien el projecte a través de les xarxes socials. Altres provenen d’una llista de subscripció interna a la qual les persones es poden registrar gratuïtament i que ja compta amb més de 80 usuaris.
Amb la mirada posada ja en la III Temporada
El primer aniversari de La Comarca Científica es commemorarà amb un vídeo de celebració senyalant algunes de les dades que s’han aconseguit este any en matèria de difusió de les ciències socials i de la idea de “comarca” com a unitat d’anàlisi.
Però el sociòleg Alexis Lara ja mira cap al futur, en concret cap a la III Temporada del projecte en la que començarà a treballar després del mes de maig: “El format audiovisual està arribant ja al públic que es buscava a l’inici, més format acadèmicament i molt vinculat a les ciències socials. Ara cal donar-li la volta al plantejament inicial per fer que siguen les ciències socials les que arriben a un sector de la població més ampli a través d’algun reportatge i sense descartar fer un pas al món offline”, sentència el sociòleg.
La Comarca Científica