La Diputació i la Generalitat s'interessen pel projecte de zones verdes urbanes de Càrcer

Viernes, 14 de febrero de 2020 | e6d.es
• Es proposa l’ampliació dels espais verds urbans, que són especialment importants perquè proporcionen ombra i refresquen l’ambient

._000723
L'alcalde de Càrcer, Josep Botella, s'ha reunit en les últimes setmanes amb el president de la Diputació de València, Toni Gaspar, i amb diversos representants de la Generalitat Valenciana per a transmetre'ls tots els detalls del seu projecte d'enjardinament general del nucli urbà del municipi de la Ribera, amb el qual es pretén combatre el canvi climàtic i fer de la localitat un espai més habitable. L'equip de govern de Càrcer ha volgut amb això implicar les administracions superiors, buscant el seu finançament i també la complicitat en un projecte que redefineix el concepte d'urbanisme per a oferir major presència a l'arbratge i humanitzar l'espai públic. El projecte porta per nom “Reinterpretem el paisatge, Naturalitzem Càrcer”.
El primer estudi, elaborat per l’empresa Taller de Jardineria Babilonia SL i finançat per la Diputació de València, va analitzar la situació urbanística del nucli urbà i tenia com a objecte elaborar un conjunt de propostes per fer el municipi més confortable i combatre la calor i altres efectes del canvi climàtic. Esta segona fase que ara es presenta ha sigut elaborada per encàrrec de l’Ajuntament de Càrcer i pretén aterrar les propostes detallades, a més d’incloure diverses activitats amb la població. El treball actual es centra en tres seccions tipus de carrer i dos places del municipi i desenvolupa per a cada espai l’impacte, pressupost i termini d’execució.  L’actuació de la segona fase proposa l’actuació sobre els carrers Casto Monblanch, Mestre Sanchis i Avinguda Professor Manuel Broseta, a més de la Plaça de la Comunitat Valenciana i la Plaça Generalitat. Com a conclusió de l’anàlisi de la Fase 1 de l’estudi s’apunta que el nucli urbà de Càrcer ofereix un paisatge d’extrema duresa. L’arbrat d’alineació, què és el principal aliat dels vianants i ciclistes en el seu anar i vindre, és inexistent i els espais lliures o places estan tan pavimentats que els arbres solament disposen per a desenvolupar- se, a penes d’un metre quadrat per arbre. Són jardins duríssims en els quals els arbres es planten en escocells o jardineres elevades, no poden regar-se i l’aigua de pluja es menysprea i no pot penetrar la terra. Els carrers de Càrcer es poden definir com espais on s’ha prioritzat el trànsit motoritzat, amb voreres estretes i que impedeixen l’ús per a persones amb mobilitat reduïda o carrets. L’arbrat viari és pràcticament inexistent.
Segons va explicar recentment l’alcalde de Càrcer, Josep Botella: “Per a combatre-ho es proposa l’ampliació dels espais verds urbans, que són especialment importants perquè proporcionen ombra i refresquen l’ambient, l’arbrat viari permet millorar la connexió entre la infraestructura verda, la vegetació captura CO2 i altres contaminants atmosfèrics, el sòl permeable ajuda a previndre inundacions. Però els espais verds també són on la població va a passejar, a fer activitats a l’aire lliure, a descansar o a trobar-se amb altres persones. Actuacions i polítiques encaminades a incrementar aquests espais, així com dissenyar itineraris agradables i transitables per tota la població, ajuden a incrementar la resiliència dels municipis per fer front als pronòstics de la Crisi Climàtica Global. A més, serveixen com a ferramenta didàctica per tal de sensibilitzar a la població en temes d’ecologia. Per a aconseguir un major èxit, la clau és involucrar a la població en el disseny dels espais verds i promoure el seu ús per tal de maximitzar els seus beneficis. Davant els reptes globals contra el canvi climàtic, actuacions locals”.
Ajuntament de Càrcer


._000410

._000389