| Edició núm. | Any: 13 | Notícies: | Fotografies: | Comentaris d'usuaris:

 24/07/2022

SECCIONS » Guadassuar » Diputació » Medi ambient i naturalesa

La Diputació inicia la restauració ambiental de l’antic abocador de Guadassuar

L’àrea de Medi Ambient invertix més de mig milió d’euros en el projecte de restauració i adequació mitjançant un filtre verd

._000841
L’àrea de Medi Ambient de la Diputació de València ha iniciat les obres per a la restauració ambiental i l’adequació per a l’ús públic d’una zona ocupada per l’antic abocador de Guadassuar, clausurat en maig de 1998 i annex al complex de valorització de residus domèstics del municipi de la Ribera Alta. Els treballs, adjudicats a l’empresa de Transformació Agrària S.A., TRAGSA, compten amb un
pressupost d’execució de 598.365 €.
Este antic abocador de residus no perillosos presentava, en els seus inicis, un forat a causa de l’activitat extractiva de matèries primeres per a la construcció, el qual es va anar omplint d’aigua procedent de la infiltració del reg dels camps dels voltants. Esta làmina d’aigua ocupa una superfície d’1,22 hectàrees i un volum aproximat de 100.000 m³. Ja que el seu buidatge no és possible, la solució proposada per al seu tractament és un filtre verd.
Els filtres verds es poden definir com a sistemes passius de depuració, constituïts per llacunes o canals poc profunds, amb plantes pròpies de zones humides, anomenades macròfites, en els processos de les quals la descontaminació s’executa simultàniament per components físics, químics i biològics. Les plantes aquàtiques contribuïxen a l’acció depuradora assimilant els nutrients i aportant oxigen.
Es tracta d’un sistema de depuració senzill que, en general, no requerix energia externa per a funcionar, ja que l’aigua es mou per gravetat, i els processos com el de ventilació es produïxen mitjançant l’intercanvi gasós de les macròfites. En estos sistemes l’aigua entra per un extrem de la cel•la, circula a través del llit de graves que suporten a les plantes i ix depurada per l’altre extrem. En els buits existents entre les graves es desenvolupen poblacions bacterianes que realitzen l’acció transformadora de la matèria orgànica.
Tal com explica la vicepresidenta de la Diputació, Maria Josep Amigó, “amb estos sistemes es creen nous espais que imiten als aiguamolls naturals i servixen de protecció per a espècies animals i vegetals. Són sistemes que requerixen un manteniment baix i, des del punt de vista ambiental, són capaços de depurar les aigües millorant el paisatge, objectiu que es pretén assolir amb esta actuació”.
Per al president del Consorci Ribera i Valldigna, Voro Montañana, el projecte suposa “unes obres esperades des de fa molts anys que, juntament amb el complex de valorització de residus que ja és una planta de referència a nivell estatal, permetrà comptar amb un espai que serà un exemple de recuperació ambiental i paisatgística d'una zona degradada. D'esta manera, un antic abocador es convertirà en àrea verda per a la ciutadania”.
Dival


El Sis Doble no corregeix els escrits que rep. La reproducció d'aquest text és literal; fidel a les paraules, redacció , ortografia i sentit de l'autor/s
  • 0Comentaris
    Imprimir Enviar a un amic

Notícies similars

AFEGIR UN COMENTARI

Escriu en aquest camp el resultat de la suma, en xifra

És obligatori omplir aquesta casella amb un nick o nom real. No utilitzar la paraula "Anònim" o similars

La direcció no apareixerà públicament però ha de ser correcta; en cas contrari, no se editarà el comentari. Es comprobarà l'autenticitat del e-mail, encara que no se farà públic, seguint la nostra política de privacitat.

* El comentari pot tardar a aparéixer perquè ha de ser moderat per l'administrador. * Ens reservem el dret de no publicar o eliminar els comentaris que considerem de mal gust, il•lícits o contraris a la bona fe; així com els de contingut de caràcter racista, xenòfob, d'apologia al terrorisme o que atempten contra els drets humans. * EL SIS DOBLE no té per què compartir l'opinió de l'usuari, ni es fa responsable de les opinions abocades. * Es recomana no abusar de les majúscules ni d'abreviatures. * Els comentaris han de guardar relació amb el tema del qual tracta la notícia. * No s'admeten comentaris de caràcter publicitari.