._000626
L’àrea de Medi Ambient de la Diputació de València ha resolt la convocatòria d’ajudes per a la millora del cicle integral de l’aigua, inclosa en l’estratègia Reacciona 2022 amb una inversió de 6.850.000 euros. En total, 88 municipis, l’entitat menor de La Barraca d’Aigües Vives i la mancomunitat del Marquesat, són les entitats beneficiàries de les subvencions destinades a la nova implantació, millora o renovació de les xarxes d’abastament d’aigua potable o de sanejament.
A la Ribera Alta, els projectes que han rebut la subvenció, per un import global de 1.088.394 euros, són la rehabilitació del col·lector situat baix de l’Escoleta Infantil de Benimuslem amb 65.888 euros; la renovació de la xarxa d’abastament al carrer de l’Antic Regne de València i la instal·lació de l’equip desincrustador anticalcari electrònic a Catadau amb 90.000 euros; la renovació de la xarxa d’abastament als carrers de l’Horta i de la Penya de Montroi amb 89.918 euros; la sensorització i la substitució de tuberia de fibrociment al carrer de Sant Miquel de Sumacàrcer amb 82.541 euros; la renovació de diversos trams de la xarxa d’abastament d’aigua potable de Carlet amb 69.983 euros i de Llombai amb 56.248 euros; i la substitució de la canonada de fibrociment del carrer de Santiago de Les de l’Alcúdia amb 70.000 euros.
Les altres actuacions que s’han subvencionat han sigut la renovació de la xarxa d’abastament en la urbanització Los Lagos d’Alginet amb 48.067 euros i en la partida Canyada de la Mangrana de Montserrat amb 80.000 euros; la millora de la xarxa de sanejament al carrer Llombai de Benifaió amb 61.999 euros; l’adequació de la xarxa d’abastament al carrer dels Germans Chovares de Massalavés amb 77.722 euros i al carrer del Cardenal Cisneros d’Alberic amb 69.447 euros; i la reparació de la tuberia d’abastament al polígon industrial El Pla de Castelló amb 80.000 euros.
A la Barraca d’Aigües Vives es renovarà la xarxa d’abastament d’aigua potable als carrers Josep Piera Montagud i Milagros Vélez, i es millorarà la circulació de cabals amb un import de 59.955 euros, mentre que a la mancomunitat del Marquesat s’instal·larà un dispositiu per al tractament i protecció antical i es repararà la caseta del clor amb una ajuda de 86.625 euros.
“Són obres imprescindibles perquè les infraestructures hidràuliques estan molt envellides”, indica la vicepresidenta de la Diputació i responsable de l’àrea de Medi Ambient, Maria Josep Amigó. “De fet, molts municipis encara tenen conduccions de fibrociment i no ens podem permetre el luxe de perdre la meitat de l’aigua potable que va per les canonades”.
A més, són objecte de la subvenció els sistemes d’emmagatzematge o de drenatge sostenible, que permeten la reutilització de l’aigua; els punts de dosificació d’aigua procedent de la xarxa pública, que fomenten el consum de l’aigua d’aixeta; i la instal·lació o la reposició de comptadors i equips de control de cabals i de pressions. “Altres actuacions que es poden sol·licitar són la digitalització per a detectar avaries i fuites o el disseny de filtres verds per a evitar el vessament d’aigües residuals a rius i platges”, recorda Amigó.
La vicepresidenta explica que “sovint actuem exclusivament en la mitigació del canvi climàtic, és a dir, en reduir les emissions, però les sequeres, cada vegada més freqüents i llargues, afectaran a la disponibilitat i la qualitat de l’aigua. Per això és igual d’important adaptar-nos. En este sentit, en uns dies publicarem una convocatòria extraordinària dotada amb un milió d’euros, de manera que en tres anys haurem invertit més de 21 milions en projectes per a l’estalvi hídric i el tractament d’aigües residuals”, conclou Amigó.
Diputació de València