| Edició núm. | Any: 13 | Notícies: | Fotografies: | Comentaris d'usuaris:

 25/11/2019

SECCIONS » General » Cultura » Exposicions » Social

La Diputació rendix tribut als protagonistes de la reconstrucció democràtica de València i els seus municipis

'40 anys de Democràcia local’ inclou mig centenar de fotografies i documents històrics de les primeres eleccions després de la Dictadura

._000472
El Saló de Respecte de la Diputació de València obri de nou les seues portes per a acollir l'exposició ’40 anys de Democràcia local’, un recorregut fotogràfic i periodístic que commemora les quatre dècades d'ajuntaments democràtics viatjant en el temps fins a 1979, a través d'imatges i pàgines de periòdic que mostren les anècdotes d'aquella primera campanya política després de la Dictadura i l'anhelat pas per les urnes de les valencianes i valencians.
Des d'este cap de setmana, la mostra organitzada per la Diputació amb fons de l'arxiu fotogràfic i documental del diari Levante EMV podrà visitar-se amb entrada lliure els dissabtes i diumenges, en horari de 10 a 14 i de 16 a 20 hores, fins a l'1 de desembre. En paraules del president de la corporació provincial, Toni Gaspar, “esta exposició ens submergeix en un moment transcendental de la nostra història recent, en el qual no hi havia molts mitjans però sí una infinita vocació de servei”.
Gaspar ha exercit d'amfitrió en la primera visita a ‘40 anys de Democràcia local’, en la qual ha estat acompanyat pel president de la Generalitat, Ximo Puig, el primer president de la Diputació de València en Democràcia, Manuel Girona, el que fora alcalde de València entre 1979 i 1988, Ricard Pérez Casado, i diputades i diputats de l'ens provincial, entre ells els vicepresidents Rafa García i Carlos Fernández Bielsa.
Per al president del Consell, “estos han sigut els millors 40 anys de la nostra història, gràcies a persones que van reinventar les institucions per a construir tots els serveis dels quals hui gaudim. Sempre és possible millorar, i segur que d'ací 40 anys podrà dir-se que estem millor del que estem hui, però s'ha avançat moltíssim en estes quatre dècades”. Puig ha agraït a Manuel Girona i Ricard Pérez Casado la seua contribució a “la reconstrucció democràtica d'Espanya i la Comunitat Valenciana”.
Per part seua, Manuel Girona ha destacat el profund canvi que han experimentat els municipis valencians en este temps. “Hui qualsevol poble de la província està irrecognoscible gràcies al treball desenvolupat per les institucions democràtiques”. Girona ha recordat, amb certa nostàlgia, aquell temps en el qual va presidir la primera Diputació de València de la Democràcia, on els dos conductors amb els quals comptava la casa no podien seguir-li el ritme. “Estava tot per fer i teníem molta il•lusió per canviar les coses”.
El que fora alcalde de València durant nou anys, des d'aquell històric 1979 en el qual va substituir a Martínez Castellanos setmanes després de les eleccions, Ricard Pérez Casado, definix així la fita històrica: “es van retornar les ciutats i els pobles a les ciutadanes i ciutadans”. Pérez Casado es mostra orgullós de projectes com el del riu verd o l'eixample d'una urbs assetjada per les vies ferroviàries, iniciatives que “en el moment que s'executen passen a ser de les persones i no de qui les va idear”. “Això és la política, tindre moltes ganes de fer coses per a millorar la vida de la gent”, afirma emocionat l'ex alcalde quan recorda el canvi d'una ciutat que fa 40 anys abocava aigües fecals a les seues séquies i no retirava el fem dels seus carrers.

Col•laboració dels municipis
En la línia de treball de la Diputació, que compta amb els ajuntaments de la província en qualsevol dels seus projectes i iniciatives, són diversos els municipis i agrupacions polítiques locals que han prestat la seua col•laboració per a enriquir esta mostra històrica de l'alba de la Democràcia a Espanya i, més concretament, a les ciutats i pobles de València.
Al costat de les imatges del cap i casal i la presa de possessió i posterior renúncia del primer alcalde de la ciutat, Fernando Martínez Castellanos, l'exposició recull pàgines de butlletins informatius municipals i instantànies d'aqueixos primers consistoris a Picanya, Quart, Cullera, Sagunt o Paterna, així com propaganda electoral i mítings a Manises, Alaquàs, Burjassot, Alzira i altres localitats valencianes.
El Saló de Respecte de la Diputació de València ens proposa un salt en el temps que ens porta als col•legis electorals valencians el 3 d'abril de 1979, de la Llotja a la Gran Via, passant per El Saler i altres espais de la nostra geografia que van acollir aquella jornada històrica en la qual es van formar cues a les portes de les urnes.
Fernando Martínez Castellanos alçant la primera vara de comandament de la Democràcia a l'Ajuntament de València, i setmanes després explicant el seu cessament en roda de premsa; Manuel Girona, primer president de la Diputació després de la Dictadura, en el cartell electoral com a candidat a l'Alcaldia de Sagunt; el líder comunista Santiago Carrillo en un míting a Manises; el president de Força Nova, Blas Piñar, en la Plaça de Bous; l'ex futbolista del València CF Manolo Mestre exercint el seu dret al vot; un jove Ciprià Císcar al capdavant del primer ajuntament democràtic a Picanya; alcaldes de la comarca de l'Horta tancats a l'Ajuntament de Quart en protesta per l'escassa col•laboració de l'estructura franquista en el consistori…
Estes i altres imatges immortalitzen moments clau en la nostra història que ara podem recuperar en la mostra que ofereix la Diputació per a commemorar estos 40 anys de Democràcia local, amb suport musical per a rescatar del baül dels records la banda sonora d'aquella època. 
DIVAL



._000633

._000642

._000663
 
El Sis Doble no corregeix els escrits que rep. La reproducció d'aquest text és literal; fidel a les paraules, redacció , ortografia i sentit de l'autor/s
  • 0Comentaris
    Imprimir Enviar a un amic

Notícies similars

AFEGIR UN COMENTARI

Escriu en aquest camp el resultat de la suma, en xifra

És obligatori omplir aquesta casella amb un nick o nom real. No utilitzar la paraula "Anònim" o similars

La direcció no apareixerà públicament però ha de ser correcta; en cas contrari, no se editarà el comentari. Es comprobarà l'autenticitat del e-mail, encara que no se farà públic, seguint la nostra política de privacitat.

* El comentari pot tardar a aparéixer perquè ha de ser moderat per l'administrador. * Ens reservem el dret de no publicar o eliminar els comentaris que considerem de mal gust, il•lícits o contraris a la bona fe; així com els de contingut de caràcter racista, xenòfob, d'apologia al terrorisme o que atempten contra els drets humans. * EL SIS DOBLE no té per què compartir l'opinió de l'usuari, ni es fa responsable de les opinions abocades. * Es recomana no abusar de les majúscules ni d'abreviatures. * Els comentaris han de guardar relació amb el tema del qual tracta la notícia. * No s'admeten comentaris de caràcter publicitari.