._000296
._000344
Aprofitant el període estival, la Diputació de València posa en marxa una nova campanya de sensibilització ambiental amb el propòsit de fomentar una actitud proactiva de la ciutadania en la conservació del litoral. Aquesta s’articula a través de l’organització d’una fira ambiental amb tallers i diverses propostes lúdiques, la qual ha estat presentada per la vicepresidenta de la corporació provincial, Maria Josep Amigó, el diputat de Medi Ambient, Josep Bort, i l’alcaldessa del Puig de Santa Maria, Luisa Salvador, en el passeig marítim d’aquesta localitat de l’Horta Nord.
Sota el lema Per unes platges sostenibles, aquesta iniciativa pretén complementar les tasques de neteja de platges i conservació del litoral que s’efectuen des del servei de Medi Ambient. Diverses activitats permeten mostrar als participants quines són les actituds i els comportaments sostenibles que cal tenir per tal de mantenir i poder gaudir d’aquests entorns naturals, a més de pal·liar els efectes del canvi climàtic.
Maria Josep Amigó ha destacat que «resulta molt gratificant comprovar com mitjançant l’entreteniment els nostres xiquets i xiquetes són capaços de prendre consciència de la importància de cuidar el nostre entorn natural i, més en concret, les nostres platges». La vicepresidenta ha instat la ciutadania a realitzar «un xicotet esforç en les nostres accions del dia a dia per tal de contribuir a la lluita contra el canvi climàtic, l’escalfament global i la preservació del nostre litoral». En aquest sentit, Maria Josep Amigó ha recordat que les platges constitueixen «un entorn natural d’enorme valor per als valencians i les valencianes, no només per la seua incidència social als nostres pobles, sinó perquè també com a atractiu turístic resulten un bé fonamental que cal cuidar i preservar», ha remarcat la vicepresidenta.
El diputat de Medi Ambient, Josep Bort, ha explicat que mitjançant aquest tipus d’iniciatives «tractem d’aportar un valor afegit als treballs de neteja i manteniment de platges que es porten a terme des d’aquest departament». Bort ha incidit que les activitats proposades «estan especialment enfocades als joves, perquè tenen una capacitat d’incidència molt rellevant en el canvi de comportaments, entre els seus iguals i també entre els més majors».
La campanya gira al voltant «de la lluita contra el canvi climàtic i la seua mitigació», donat que «és a la platja on els seus efectes es visibilitzen d’una forma més imminent i perniciosa», ha apuntat el diputat. Bort ha assenyalat la necessitat de «reduir el volum de residus que produïm, ja siga a les platges, a la llar o a la muntanya. El comportament ha de ser cívic independentment d’allà on ens trobem, i molt especialment a les platges».
En última instància, l’alcaldessa del Puig de Santa Maria, Luisa Salvador, ha agraït a l’Àrea de Medi Ambient «la seua voluntat per portar una campanya de sensibilització ambiental d’aquestes característiques fins la nostra localitat», alhora que ha considerat que aquest tipus d’iniciatives «resulten fonamentals per tal de generar una sensibilitat especial orientada a la cura i manteniment dels nostres entorns naturals», ha remarcat.
Els sistemes dunars i la posidònia
Mitjançant aquesta iniciativa s’informa dels treballs que realitza la secció de platges de l’Àrea de Medi Ambient i s’explica la importància de mantenir els sistemes dunars i l’adequada gestió de les praderies de Posidònia oceànica per a la protecció natural de la costa. A més, es disposa d’un termòmetre gegant –agent dinamitzador– i de cinc carpes amb tallers didàctics que de manera lúdica mostren als participants diversos dels riscos que amenacen el nostre litoral.
En les dues primeres activitats que conformen aquesta fira de sensibilització ambiental els participants coneixen algunes de les causes i conseqüències del canvi climàtic, com ara l’augment del nivell de la mar. També s’explica l’increment de la sequera i la relació d’aquesta amb la desertificació del territori.
Una tercera proposta se centra en la necessitat de fer un consum responsable de l’aigua i contribuir al canvi energètic, amb una clara aposta per les energies renovables, les quals tenen una incidència menor sobre el medi ambient. En aquest apartat, els participants tenen l’ocasió de calcular la seua petjada de carboni diària, és a dir, mesurar l'impacte de cadascuna de les nostres activitats sobre el medi ambient, particularment en el canvi climàtic.
Posteriorment s’aborda la importància i vulnerabilitat de l’ecosistema litoral. S’analitza l’augment de meduses, la presència –cada vegada major– en les nostres costes d’algunes espècies de tortugues i la vulnerabilitat d’aquestes espècies davant l’increment de la temperatura i del volum de plàstics; s’explica la importància de la posidònia oceànica com embornal de CO2 i com el mateix canvi climàtic i algunes formes de pesca poc sostenibles degraden aquestes praderies. Finalment, els participants poden mostrar el seu compromís i sensibilitat ambiental, introduint un missatge dintre d’una botella que, en lloc de llançar-la a la mar, s’emporten a casa.
Així mateix, es reparteixen cendrers reutilitzables per a la recollida dels residus més menuts i es dóna informació sobre l’especial toxicitat de les puntes de cigarret quan aquestes entren en contacte amb la mar per la gran quantitat de metalls pesants que posseeixen, els quals es transmeten als peixos, i aquests també a la resta de la cadena tròfica.
DIVAL
OFICINES RECOMANADES DE CAIXA POPULAR A LA RIBERA
._000006