La Generalitat posa en marxa el Pla d’acció en salut mental amb 40 milions d’euros per a 2023

Sábado, 17 de diciembre de 2022 | e6d.es
• A més d'accions sorgides de la participació ciutadana que es desenvoluparan fins a 2026
._000410
El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha presentat les línies del Pla d’acció en salut mental, drogodependències i conductes addictives 2023-2026, el punt d’arrancada del qual va ser la convenció ciutadana celebrada en la primavera de 2022 i en l’elaboració del qual també han intervingut teixit associatiu, societats científiques, col·legis professionals i agents socials.
El responsable del Consell ha subratllat que la Comunitat Valenciana “aspira a liderar un estat del benestar avançat” amb una acció “potent, coordinada i eficaç” a partir d’una “experiència de democràcia deliberativa pionera a Espanya”, que permetrà abordar les polítiques públiques en matèria de salut mental amb la “màxima participació i voluntat d’acord i consens”.
El cap de l’executiu valencià ha indicat que aquesta estratègia consensuada “situa la salut mental en el centre de l’agenda valenciana”, ja que es tracta d’un assumpte “clau” sobre el qual, durant molt de temps, ha prevalgut el “tabú” del silenci i del qual la societat valenciana ha de fer “causa comuna”.
“La Generalitat activa a partir d’ara una estratègia a quatre anys amb la urgència que la qüestió mereix, amb el consens de la comunitat sanitària i amb tots els recursos necessaris: 40 milions d’euros pressupostats en 2023 per a desplegar les primeres accions”, ha remarcat Puig.
A aquest efecte, s’ha tingut en compte un criteri “primordial”, que és el de comptar amb “més personal per a una atenció millor”. En aquest sentit, el president ha assenyalat que “està en marxa la màxima contractació de professionals en Salut Mental, amb més de 250 treballadors que ja estan sent incorporats”, cosa que “és només l’inici, perquè continuarem ampliant la plantilla en els pròxims exercicis”. 

Millora de les ràtios
L’objectiu d’aquestes accions és, segons ha destacat, “millorar les ràtios en atenció primària i atenció psiquiàtrica, acostar més l’atenció a qui ho necessite, estiga on estiga, i guanyar eficiència amb racionalització de la càrrega de treball per al personal sanitari”.
“Per a assolir-ho, en aquest 2023 posarem en marxa quatre nous hospitals de dia, i iniciarem el procés perquè totes les àrees de salut valencianes en compten amb un; activarem sis equips mòbils per a l’atenció a domicili; consolidarem un pla de prevenció del suïcidi, i crearem, a través de Labora, un pla d’ocupació específica per a persones amb problemes de salut mental”, ha detallat el president.
“Aquestes són les claus de la transformació de la sanitat pública valenciana: més recursos humans, més infraestructures específiques i una atenció més transversal”, ha continuat.

Accions concretes del pla
El pla està conformat per huit accions palanca, la primera de les quals consisteix en l’atenció i el suport específic per a les xiquetes i xiquets, adolescents i joves i, dins d’aquesta, es preveu en 2023 la incorporació de sis equips mòbils d’intervenció comunitària amb la contractació de 24 professionals; la posada en marxa d’un nou hospital de dia infantojuvenil situat a Canals, amb la contractació de 9 professionals; la reforma i el condicionament de les instal·lacions de dos hospitals de dia infantojuvenils nous a Sagunt i Gandia, i la creació d’una unitat residencial d’acolliment en crisi a la província d’Alacant, amb la contractació de 18 professionals. Durant la vigència del pla d’acció es plantegen tres unitats residencials d’acolliment en crisi, una per província.
La segona acció palanca se centra en l’atenció i el suport a les persones amb gran sofriment psíquic, que es dirigeix a les persones amb les formes més greus i duradores de sofriment psíquic, és a dir, les que necessiten un suport multiprofessional i continuat. Per a fer-ho, es planteja crear al llarg de 2023 nou equips de tractament assertiu comunitari, la qual cosa suposarà la contractació de 54 professionals; la creació de 3 unitats mamà-bebé, una en cada província, formades per 6 professionals, així com la creació d’un hospital de dia a la Pedrera-Dénia per a intervencions intensives, que disposarà de 8 professionals.
Així mateix, al llarg de 2023 s’iniciarà el procés d’adquisició i/o el condicionament de les instal·lacions per a dos hospitals de dia per a intervencions intensives i complexes a l’Alqueria Blanca - Hospital La Fe i Alacant, i dues unitats residencials per a intervencions intensives i complexes a València i a la Pedrera-Dénia, entre altres actuacions.
Una tercera palanca va dirigida a persones amb drogodependències i trastorns de comportament, com ara ludopatia o addiccions tecnològiques de pantalla, i busca reforçar la xarxa d’unitats preventives comunitària de conductes addictives, que depenen de Salut Pública i gestionen els ajuntaments, amb la contractació de 85 professionals durant els anys de vigència del pla, entre altres mesures.
Una quarta palanca busca que el col·lectiu de persones amb gran sofriment psíquic, especialment els més joves, esdevinguen agents de suport mutu mitjançant la seua formació, capacitació i contractació. En aquest context, es considera prioritari un pla d’ocupació amb diverses mesures per a assolir més accessibilitat al mercat laboral.

Dret a una atenció personalitzada
Així mateix, una cinquena palanca es dirigeix a garantir el dret a una atenció personalitzada, digna i segura, sense demores, pròxima i que en garantisca la continuïtat. En aquest àmbit es proposa millorar les ràtios dels professionals amb la contractació de 63 professionals en 2023 per a atendre al més prompte possible les persones amb problemes de salut mental, fer seguiments adequats, facilitar l’atenció a les vesprades i millorar l’equitat entre departaments o donar suport als equips d’Atenció Primària i altres nivells assistencials, mitjançant la contractació de 36 professionals.
D’altra banda, la sisena palanca aborda el dret a una informació veraç i actualitzada, per a la qual cosa es pretén crear una plataforma digital àgil, intuïtiva i participativa que permeta satisfer aquestes necessitats i, paral·lelament, difondre els serveis i els recursos existents en matèria de salut mental, drogodependències i conductes addictives.

Atenció al suïcidi
La setena acció palanca se centra en la prevenció de la malaltia mental, les drogodependències i les conductes addictives i, específicament, en un pla de prevenció i atenció del suïcidi. Preferentment en l’àmbit territorial comarcal, local o en barris, és a dir, a una escala micro, però també a les escoles, les universitats, les empreses i amb la participació de tota la societat.
Finalment, la huitena palanca se centra en una governança per a rendir comptes i que compte amb la màxima participació, i inclou accions com la posada en marxa d’auditories assistencials i de drets humans o la creació de sistemes de coordinació i participació dins de l’Administració, entre altres.
La trobada d’aquest dilluns, que ha tingut lloc al Palau de la Generalitat, ha inclòs diverses taules de debat en les quals han participat la vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Aitana Mas, i el conseller de Sanitat Universal i Salut Pública, Miguel Mínguez, així com representants de diverses associacions, i ha sigut clausurada pel comissionat per al Pla valencià d’acció per a la salut mental, drogodependències i conductes addictives, Rafael Tabarés.
Generalitat Valenciana