Un any més, el Gabinet Psicopedagògic Municipal de l'Ajuntament de Sueca, en col·laboració amb la Regidoria d'Educació, ha organitzat les Jornades Socioeducatives, una iniciativa plenament consolidada a la ciutat referent en l'àmbit de l'educació, que arriba enguany a la seua la dotzena edició. Les jornades se celebraran el pròxim 21 de febrer i el 23 de març al Centre Municipal Bernat i Baldoví, amb el lema «Educació Inclusiva». Any rere any, més de 500 persones es reuneixen per a assistir a un esdeveniment que s'ha consolidat ja com un referent en l'àmbit de l'actuació socioeducativa al territori valencià.
Miguel López Melero, catedràtic de Didàctica i Organització Escolar a la Universitat de Màlaga, serà l'encarregat d'impartir la primera ponència titulada ¿Educación inclusiva o equidad educativa? Una perspectiva de justicia social, que tindrà lloc el pròxim dijous, 21 de febrer, a les 19 hores. López dirigeix des de 1990 Proyecto Roma, una institució referent en el món de la pedagogia contemporània que té com a objectiu demostrar que la intel·ligència pot ser construïda i desenvolupada a partir de les diferències i per mitjà d'una educació i un entorn adients. Ha rebut diversos premis a la seua aportació com a docent i investigador com el rebut en 2005: I Premi Internacional en Recerca sobre Discapacitat Intel·lectual. Fundació Caixa Navarresa, Pamplona, o el rebut pel Ministeri d'Educació del Perú, en reconeixement a la seua contribució i compromís a la construcció d'una escola per a tots i per a totes que valore les diferències. En l'actualitat és director del Grup Consolidat de Recerca HUM-246: Cultura de la Diversitat i Escola de la Junta d'Andalusia (P.A.I.) i director del Projecte Roma.
La segona de les ponències es realitzarà el dia 23 de març, a les 9:30 hores, i consistirà en un taller sobre patis i parcs dinàmics, a càrrec de Gey Fernández Lagar, llicenciada en Història i Geografia i tècnica superior en Educació Infantil. Fernández, experta en Trastorns de l'Espectre Autista (TEA), dirigeix el centre psicopedagògic Entramados d'Astúries, equip que dia a dia treballa per a acompanyar en aprenentatges amb una atenció personalitzada forjada sobre el coneixement dels diferents estils i ritmes d'aprenentatge, el respecte per la persona i la coordinació amb la família. És autora del llibre “Patios y parques dinámicos”, en el qual desenvolupa una metodologia específica que promou el joc inclusiu a l'hora del pati mitjançant 36 fitxes visuals de jocs.
Com en anteriors edicions, estes jornades estan dirigides a professores i professors dels centres educatius, professionals de la psicologia, mares i pares d'alumnes, i en general a totes les persones interessades en el món de l'educació. Les inscripcions es poden fer al Gabinet Psicopedagògic de Sueca, enviant un correu electrònic a
[email protected] o telefonant al 96 171 24 01. Els docents, a més, podran obtenir un certificat del CEFIRE de Gandia si s'hi inscriuen en www.mestreacasa.gva.es/web/cefiregandia i assisteixen a les dues sessions. La convocatòria ha tingut molt bona acollida i, hores d’ara, s’han formalitzat més de 370 inscripcions; tot i que les persones interessades podran inscriure’s fins i tot in situ, el mateix dia de la jornada, si ho permet l’aforament.
L’obertura de l’acte del pròxim dijous serà a càrrec de l’alcaldessa de Sueca, Raquel Tamarit; el regidor d’Educació, Vicent Baldoví, i el director general de Política Educativa, Jaume Fullana.
A l’acte s’ha confirmat la presència també de la secretària del Consell Estatal de Psicologia Educativa i representant del Col·legi Oficial de Psicologia, Andrea Ollero; el president de la Fundació Bromera per al foment de la lectura, Josep Antoni Fluixà; la presidenta de l’Associació APASU, Sonia Perucha, i representants de la inspecció educativa i dels Cefires de la Conselleria d’Educació. Totes són entitats i col·lectius col·laboradors en la iniciativa.