._000499
._000527
Tal com ha publicat recentment l'Institut Nacional d'Estadística, en data 1 de gener de 2017 Almussafes comptava amb 8.914 habitants, situant la població molt prop d'aconseguir els 9.000 empadronats. Durant les últimes dos dècades, tan sols ha patit una disminució poblacional l'any 2001, quan es va produir una recessió que va tindre com a conseqüència una pèrdua de 34 habitants. Esta situació ha convertit a Almussafes en l'únic municipi de la Ribera que precisament guanya població any rere any. “Almussafes és el poble amb la renda per capita més elevada de l'autonomia, un registre que avala el seu enorme atractiu com a destinació residencial”, comenta l'alcalde de la localitat, Toni González, el qual destaca l'elevat nivell de servicis públics oferit pel consistori per a aconseguir una bona qualitat de vida i el fet de que la seua taxa de desocupació no supere el 7 per cent com a conseqüència de les “ambicioses polítiques actives d'ocupació que potenciem des de l'executiu local”.
Any rere any, Almussafes continua augmentant la seua població. Segons l'Institut Nacional d'Estadística (INE), la localitat seguix la seua tendència a l'alça i registra un total de 8.914 habitants, la qual cosa la situa a tan sols 86 d'aconseguir els 9.000. Per sexes, actualment estan empadronats 4.463 hòmens i 4.451 dones. Esta xifra, que correspon a l'1 de gener de 2017, certifica un increment de 45 persones en relació a la registrada en 2016. Des que es disposa de dades, en 1900, Almussafes ha perdut població en molt poques ocasions. El 2001 va ser una d'elles. Eixe any es va viure una crisi industrial que va fer disminuir la xifra d'empadronats en 34 persones fins a situar-la en 7.222.
“Estes dades confirmen l'enorme atractiu del municipi com a lloc de residència. Els ingressos obtinguts gràcies a la factoria Ford i els polígons industrials ens permeten disposar d'un pressupost municipal que ascendix a 15,3 milions d'euros i consegüentment d'un nivell de servicis públics excepcional i d'un ampli palmito de subvencions i ajudes, que continuarem millorant i que, sens dubte, són factors que asseguren el benestar de la nostra ciutadania”, destaca el president de l'executiu, Toni González. “Així mateix, el pes industrial de la nostra localitat i la gran aposta per les polítiques de generació d'ocupació, en les que invertim anualment més d'un milió d'euros i que com a conseqüència posicionen al nostre municipi amb una taxa de desocupació molt menor a la mitjana nacional, són les principals premisses que han contribuït al benestar de què disfruta el nostre veïnat”, assegura.
Sense dubteu, L'arribada de Ford a la població en 1976 i la inauguració del Polígon Industriall Joan Carles I a l'octubre de l'any 1996 han marcat la trajectòria ascendent de la població a nivell econòmic i, en conseqüència, també a nivell demogràfic. No obstant això, des dels anys noranta l'increment poblacional s'ha produït de manera prou sostinguda, sumant entre uns 50 i 150 habitants per any, aproximadament.
Les dades arreplegats per l'organisme autònom de l’Administració General de l’Estat en la seua estadística revelen que Almussafes s'ha convertit en l'únic municipi de tota la Ribera que des de l'any 2001 no ha perdut població cap any, un fet significatiu que, per al primer edil, “demostra l'estabilitat econòmica de què gaudix la localitat, la qual cosa ens porta a mantindre'ns en la població, a apostar per la natalitat i a continuar acollint amb hospitalitat i amb els braços oberts a tots aquells que decidixen establir-se a Almussafes”, conclou González.
Procedència i piràmide poblacional
Segons les dades publicades per l'INE procedents del padró municipal de 2017 el 37,41% (3.335) dels habitants empadronats a Almussafes han nascut en el dit municipi, el 53,28% han emigrat des de diferents llocs d'Espanya, el 38,51% (3.433) des d'altres municipis de la província de València, el 0,93% (83) des d'altres províncies de la Comunitat Valenciana, el 13,83% (1.233) des d'altres comunitats autònomes espanyoles i el 9,31% (830) han emigrat des d'altres països. Dels emigrants arribats de fora d'Espanya, 493 habitants procedixen d'altres països d'Europa, 254 d'Amèrica, 42 d'Àsia, 36 d'África i 5 d'Oceania.
L'estudi també recull dades relacionades amb la piràmide de població. En este sentit, destaca que la franja d'edat amb un major nombre d'habitants és la situada entre els 35 i els 40 anys, que suma 857 persones (442 hòmens i 415 dones) i la que compta amb menys ciutadans és la dels majors de 85 anys, que a data de l'1 de gener de 2017 eren 195 persones (70 hòmens i 125 dones).
Almussafenys en l'estranger
Finalment, cal destacar que segons les dades publicades per l'INE en el Cens Electoral d'espanyols residents en l'estranger (CERA) a 1 de gener de 2018, un total de 118 persones d'Almussafes majors de 18 anys residixen de manera habitual en l'estranger. Esta xifra també s'ha incrementat notablement des de 2011, any en què l'estadística marcava que eren 77 els veïns de la localitat vivint en altres països.
Ajuntament d'Almussafes