| Edició núm. | Any: 13 | Notícies: | Fotografies: | Comentaris d'usuaris:

 01/12/2022

SECCIONS » Alginet » Cultura » Homenatges i celebracions » Música

La SAM d’Alginet realitza diverses activitats i concerts en Santa Cecilia i ret homenatge a músics del municipi

‘Amb aquestes activitats, la societat musical pretén impulsar i visibilitzar la intensa labor social, educativa i cultural que desenvolupa des de fa 128 anys’


._000700
La Societat Artística Musical (SAM) d’Alginet ha celebrat en el mes de novembre i també este desembre nombroses activitats entorn de la festivitat de Santa Cecilia, patrona dels músics. La Banda Simfònica, dirigida per Olga Clari, va oferir un concert extraordinari el divendres en el Teatre Modern, en un acte en el qual es va retre homenatge a Carlos Aguado, Salvador Espert i a la figura de Ramón Ramos, prestigiós músic i compositor del municipi, en el desé aniversari de la seua defunció.
Entre els esdeveniments destacats cal esmentar les actuacions de les diferents agrupacions de l'entitat com la Banda Simfònica que va tocar obres de Juan Enrique Benavent, Bert Appermont, Teodoro Aparicio Barberán, Salvador Giner i José Grau Benedito, i va comptar amb la participació del Cor de xiquets de l’Escola de Música i Centre Professional d’Alginet, dirigits per Consuelo Gómez.
La Orquestra de la Societat Artística Musical d'Alginet, dirigida per Olga Clari, va interpretar peces de Arcadelt, Dvorák, Cuesta, Ravel i Osel Trenado, que va actuar com a pianista convidat, en el Teatre Modern el passat dia 18 de novembre; i la Banda Juvenil, baix la batuta de Marc Sotorres, va brindar un concert que va incloure obres de Garcia i Soler, Stuarts Johnson, John Moss, Moreno, López, Chinesta i Pérez Choví el dia 20 en el mateix teatre. Aquests esdeveniments també van servir per a presentar als nous músics que passen a formar part d'aquestes formacions.
En aquest mes la SAM d’Alginet també va repartir el llibret de Santa Cecília, va realitzar una cercavila per a recollir als nous músics, jocs per a xiquetes i xiquets i diversos actes festius. El diumenge, en la recta final d'aquestes celebracions, es va traslladar a Santa Cecília des de la Casa de la Música, va tindre lloc una recepció i imposició d'insígnies per part de l'alcalde, José Vicente Alemany, als nous membres de l'entitat; es va oficiar una missa en honor a la patrona dels músics en la qual va participar el Cor, dirigit per Candi Escrivà, acompanyat per un quartet de corda; i es va celebrar un menjar de germanor per a tots els components de la societat musical. Per a finalitzar, tindrà lloc un concert inaugural de la Banda Infantil i l'actuació de la formació Stick Trenkat en el mateix auditori, el diumenge 4 de desembre a les 12h.
En aquests dies, s'ha donat la benvinguda i presentat als 20 joves músics que s'incorporen a les formacions de la societat musical. La Banda de la SAM d’Alginet comptarà amb 8 nous músics, la banda juvenil amb 10 i l'orquestra amb 2, el que suposa un important increment del nombre d'intèrprets.
Voro López, president de la SAM d’Alginet, assegura que “amb aquestes activitats i iniciatives, la societat musical pretén impulsar i visibilitzar la intensa labor social, educativa i cultural que desenvolupa des de fa 128 anys i reconéixer la labor de músics del municipi”; i subratlla que “és encoratjador comprovar la gran presència de públic en els actes entorn d'un moviment associatiu que pretén ser transversal i establir sinergies amb altres associacions, entitats i institucions”. López agraeix “l'acolliment de la ciutadania i el suport de l'Ajuntament d'Alginet i el de diverses empreses i entitats públiques i privades en totes les activitats, imprescindible per a realitzar i potenciar el nostre projecte”.

Homenatge a Ramón Ramos
La SAM d'Alginet va retre homenatge, en el marc de la commemoracions de Santa Cecilia, a Ramón Ramos (Alginet 1954 - València 2012), un músic i compositor que va desenvolupar una important labor en l'àmbit de la música contemporània, de la qual és un dels referents. El president va reivindicar i va posar en valor la figura del alginetí, “que ens va deixar fa deu anys”, en el panorama musical nacional i internacional, durant el concert extraordinari de la Banda Simfònica el divendres passat.
López anuncia la intenció de l'entitat de “estudiar i organitzar diverses accions per a difondre i donar a conéixer la seua obra”, una iniciativa per a la qual reclama “el suport i la col·laboració de tots: institucions, entitats, músics, musicòlegs, experts... perquè ocupe a Alginet i en la música el lloc que mereix”. I en aquest sentit, es remet al llibre d'Héctor Oltra, deixeble de Ramos i autor del llibre La expresión estructurada. Trayectoria vital y creativa del compositor valenciano Ramón Ramos Villanueva (1954-2012), publicat per EdictOràlia i en el qual va col·laborar l'Ajuntament d'Alginet.
Oltra, doctor en música amb menció cum laude per la Universitat Politècnica de València i Titulat Superior de Música en les especialitats de Composició i Direcció d'Orquestra en el Conservatori Superior de Música de València, exposa en el seu llibre que “Ramos és una figura imprescindible per a entendre els últims trenta anys de creació musical contemporània”. L'autor de Pas encore (1979), Ricercare (1986) o del Concert per a violoncel i orquestra (1991) es va formar a Alemanya i va treballar de la mà dels compositors més destacats del moment, com György Ligeti, Maurici Kagel, György Kurtág, Brian Ferneyhough o Gérard Grisey.
Amb tot aquest bagatge va tornar a València on va desenvolupar una sòlida i fructífera trajectòria com a compositor i va deixar petjada en les últimes generacions d'autors valencians. Amb el llibre, fruit d'una profunda investigació musicològica, Oltra dóna resposta “a l'absència d'estudis monogràfics sobre Ramón Ramos en la historiografia musical, contribuint amb això a posar necessària i merescudament en valor la seua figura, i a salvaguardar el seu llegat i la seua memòria per al nostre patrimoni cultural i musical valencià, espanyol i internacional”.

Reconeixements
La junta directiva de la SAM d’Alginet va decidir els noms dels pasdobles guanyadors del II Concurs de Composició Pascual Pérez Choví en la modalitat de pasdoble després de la decisió del jurat compost per Aureli Chorro (president), i José Alamá i Azael Tormo (vocals), que van valorar especialment l'originalitat de les composicions, així com la seua idoneïtat per a poder ser interpretades en cercaviles.
El nom del pasdoble que va obtindre el primer premi i compost per Juan Enrique Benavent Vidal serà Carlos Aguado, anterior director de la Banda de la SAM d’Alginet; el segon premi, obra de Josep Cano Graciá, portarà per títol Salvador Espert, un músic i mestre molt volgut en la localitat; i per al tercer, de Vicent Cuquerella, la societat musical ha decidit que siga Ramón Ramos per a homenatjar el compositor d'Alginet. D'aquesta manera, es fa un reconeixement exprés a músics vinculats amb l'entitat i amb el municipi.

Des de 1894
La SAM d’Alginet, fundada en 1894, és un dels referents del moviment associatiu valencià i d'interés social a La Ribera Alta per la seua dilatada història. Compta amb un centre de música autoritzat amb 129 alumnes, una escola de música amb 104, una banda simfònica amb 110 músics, i agrupa en el seu si a altres formacions artístiques com la banda juvenil, orquestra, cor i un grup de percussió que integren un total de 238 intèrprets. Així mateix, 300 socis conformen la massa social que dóna suport al projecte que fomenta.
La SAM d’Alginet és membre de la FSMCV, una associació que agrupa  550 societats musicals, amb 43.000 músics, 60.000 alumnes i més de 200.000 socis, que representen el principal agent cultural del territori segons la Universitat de València.
Societat Artística Musical d'Alginet
 

 

El Sis Doble no corregeix els escrits que rep. La reproducció d'aquest text és literal; fidel a les paraules, redacció , ortografia i sentit de l'autor/s
  • 0Comentaris
    Imprimir Enviar a un amic

Notícies similars

AFEGIR UN COMENTARI

Escriu en aquest camp el resultat de la suma, en xifra

És obligatori omplir aquesta casella amb un nick o nom real. No utilitzar la paraula "Anònim" o similars

La direcció no apareixerà públicament però ha de ser correcta; en cas contrari, no se editarà el comentari. Es comprobarà l'autenticitat del e-mail, encara que no se farà públic, seguint la nostra política de privacitat.

* El comentari pot tardar a aparéixer perquè ha de ser moderat per l'administrador. * Ens reservem el dret de no publicar o eliminar els comentaris que considerem de mal gust, il•lícits o contraris a la bona fe; així com els de contingut de caràcter racista, xenòfob, d'apologia al terrorisme o que atempten contra els drets humans. * EL SIS DOBLE no té per què compartir l'opinió de l'usuari, ni es fa responsable de les opinions abocades. * Es recomana no abusar de les majúscules ni d'abreviatures. * Els comentaris han de guardar relació amb el tema del qual tracta la notícia. * No s'admeten comentaris de caràcter publicitari.