| Edició núm. | Any: 13 | Notícies: | Fotografies: | Comentaris d'usuaris:

 21/08/2023

SECCIONS » Alginet » Cultura » Música

La SAM d’Alginet retrà homenatge al compositor Ramón Ramos en unes jornades de música contemporània

Se celebraran els dies 8, 9, 22 i 23 de setembre


._000918
La Societat Artística Musical d’Alginet commemorarà la figura del prestigiós músic, un referent nacional i internacional en aquest àmbit musical, amb la col·laboració de la Generalitat Valenciana i de l'Ajuntament d'Alginet
Les Jornades de Música Contemporània Ramón Ramos se celebraran els dies 8, 9, 22 i 23 de setembre i acolliran 2 debats i 4 concerts a càrrec de rellevants músics i formacions en diferents llocs del municipi
Els objectius del projecte, coordinat per Limes3 i amb la direcció artística del compositor, director i investigador musical, Héctor Oltra; són posar en valor i difondre l'obra de Ramón Ramos; preservar el seu llegat i la seua memòria i impulsar un esdeveniment cultural i musical diferenciador
Elia Ferrer, alcaldessa d'Alginet, Ainoha González, regidora de Cultura, i Salvador López, president de la SAM d’Alginet, obriran el 8 de setembre unes jornades que giraran entorn de la vida i obra musical, i a les aportacions a la música de nova creació de Ramos
En els concerts, destacades formacions i ensembles, que l'organització donarà a conéixer pròximament, faran un tribut al compositor d'Alginet abordant les seues obres o un repertori vinculat amb elles.
La Societat Artística Musical (SAM) d’Alginet, un dels referents del moviment associatiu i musical valencià, commemorarà la figura del prestigiós compositor i director Ramón Ramos (Alginet, València, 1954-2012) amb la col·laboració de la Generalitat Valenciana i de l'Ajuntament d'Alginet. Les Jornades de Música Contemporània Ramón Ramos se celebraran els dies 8, 9, 22 i 23 de setembre i acolliran dos debats i quatre concerts a càrrec de rellevants músics i forma cions en diferents llocs del municipi. [Veure documentació adjunta].
La societat musical, fundada en 1894 i d'interés públic i social per la seua dilatada història i pel projecte social, formatiu, artístic i cultural que duu a terme, desenvoluparà aquestes activitats després de rendir-li un xicotet homenatge en el concert de Santa Cecilia de novembre de 2022, en el desé aniversari de la seua defunció. En les jornades del mes pròxim, es recordarà al compositor i es reivindicarà la importància de la seua labor en la música contemporània, de la qual és una referència nacional i internacional.
Els objectius del projecte, elaborat i coordinat per Limes3 i que compta amb la direcció artística del compositor, director i investigador musical, Héctor Oltra; són posar en valor, informar i difon dre l'obra de Ramón Ramos; liderar el reconeixement del seu treball per a preservar el seu llegat i la seua memòria com a part del patrimoni musical; impulsar un esdeveniment cultural i musical diferenciador que se celebraria tots els anys i que situe a la SAM d’Alginet en l'àmbit de la músi ca contemporània, com a entitat vinculada a intèrprets, grups de xicotet format o ensembles, bandes de música i altres formacions.
Elia Ferrer, alcaldessa d'Alginet, Ainoha González, regidora de Cultura, i Salvador López, president de la SAM d’Alginet, obriran el divendres 8 de setembre unes jornades que albergaran dos debats entorn de la vida i obra musical, i a les aportacions a la música de nova creació de Ramos, a càrrec de destacats músics, compositors, directors i experts, que l'organització donarà a conéixer pròximament, i als quals també assistiran els seus tres fills, Carles, Ramón i Fran.
En els quatre concerts que albergaran les jornades, diverses formacions i ensembles faran un tribut al compositor d'Alginet abordant en el seu programa obres de Ramos o un repertori vincu lat amb elles, en actuacions que tindran lloc a la Casa de la Música (seu de la SAM d’Alginet), la Plaça del Mercat i el Mercat d’Alginet.

Figura imprescindible
Ramón Ramos és una figura imprescindible per a entendre els últims trenta anys de creació musical contemporània. L'autor de Pas encore (1979), Ricercare (1986) o del Concert per a vio loncel i orquestra (1991), entre altres nombroses obres, es va formar amb el professor Günther Becker en Robert-Schumann-Institut de Düsseldorf, entre 1975 i 1983, impregnant-se dels corrents europeus de la Neue Musik a Alemanya, en el mateix epicentre i en el moment de la seua màxima efervescència, on va assistir a reputats cursos i festivals com el Ferienkurse de Darmstadt, al Wittener Tage o el Donaueschinger Musiktage, treballant de la mà dels composi tors més destacats del moment: György Ligeti, Maurici Kagel, György Kurtag, Brian Ferneyhough o Gérard Grisey.
En el seu retorn a Espanya, Ramos va portar amb si tot l'ampli i valuós bagatge musical assimi lat a Alemanya, jugant un paper prominent en la consolidació i difusió de la música contemporà nia des de València, on va obtindre una sòlida i fructífera trajectòria i va deixar una profunda pet jada en les últimes generacions de compositors i músics des de la seua càtedra de composició en els conservatoris d'Alacant i València.
12 anys d'investigacions
Héctor Oltra, és autor del llibre La expresión estructurada. Trayectoria vital y creativa del compositor valenciano Ramón Ramos Villanueva (1954-2012), publicat per EdictOràlia en 2019, una obra fruit del treball de dotze anys d'investigacions que mostra per primera vega da, en tota la seua extensió i detall, la trajectòria vital i creativa del compositor, com a resul tat d'una profunda investigació musicològica, un complex exercici de recuperació de partitures i catalogràfic, i un ampli i exhaustiu estudi analític musical i estètic que abasta en 500 pàgines la seua obra completa.
Amb el llibre, el que fora alumne de Ramos i l'editorial, donaven resposta a l'absència d'estudis monogràfics sobre el músic en la historiografia musical, contribuint així a “posar necessària i merescudament en valor la seua figura, i a salvaguardar el seu llegat i la seua memòria per al nostre patrimoni cultural i musical valencià, espanyol i internacional”. L'edició de La expresión estructurada, que va comptar amb la col·laboració de la Societat General d'Autors i Editors (SGAE), la Fundació SGAE i l'Ajuntament d'Alginet, ha sigut punt d'inspiració per a Limes3 en la coordinació i realització de les Jornades de Música Contemporània Ramón Ramos.

Creació contemporània
Héctor Oltra (Alboraia, València 1976), Doctor en música amb menció cum laude per la Universitat Politècnica de València i Titulat Superior de Música en les especialitats de Composició i Direcció d'Orquestra en el Conservatori Superior de Música de València, ve desenvolupant una intensa activitat en la creació contemporània, en una labor multidisciplinària a través de la com posició, la direcció i la investigació musical.
Les obres del director artístic de les Jornades de Música Contemporània Ramón Ramos han sigut estrenades i interpretades en destacats festivals internacionals dels EUA, Espanya, Grècia, Itàlia, Romania, Rússia, Sèrbia, Polònia... i ha obtingut importants reconeixements i guardons nacionals i internacionals. És director musical i artístic del Ensemble Síntesis des de 2016, for mació dedicada a la música de nova creació. És conferenciant i autor de nombrosos estudis i articles d'investigació, prestant en la seua labor investigadora una particular atenció a la música contemporània espanyola i valenciana.

III Concurs de Composició
El jurat de la tercera edició del Concurs de Composició Pascual Pérez Choví en la modalitat de pasdoble, compost pels prestigiosos compositors i músics Juan Enrique Benavent (president, com a guanyador de l'any passat), Esteban Peris Aviñó i Andrés Valero-Castells; ha informat dels cinc lemes seleccionats: Torre Luengo, Solana, Llum i color, Madrigal i Música maestro, després d'avaluar les diferents propostes presentades.
La Banda Simfònica de la Societat Artística Musical d'Alginet, dirigida per Olga Clari, interpretarà aquestes obres en un concert que tindrà lloc el 16 de setembre, dia en què es farà públic el lliu rament dels premis. La societat musical dotarà amb 1.500, 1.000 i 500 euros als tres primers pasdobles premiats pels membres del jurat que valorarà, especialment, l'originalitat de les com posicions, així com la seua idoneïtat per a poder ser interpretades en cercaviles. Els autors de les obres seleccionades que no obtinguen premi rebran un diploma que acreditarà la seua con dició de finalista en el concurs.
La SAM d’Alginet és membre de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV), una associació que agrupa 550 societats musicals, que representen el principal agent cultural del territori segons la Universitat de València.
SAM d’Alginet
 

 

El Sis Doble no corregeix els escrits que rep. La reproducció d'aquest text és literal; fidel a les paraules, redacció , ortografia i sentit de l'autor/s
  • 0Comentaris
    Imprimir Enviar a un amic

Notícies similars

AFEGIR UN COMENTARI

Escriu en aquest camp el resultat de la suma, en xifra

És obligatori omplir aquesta casella amb un nick o nom real. No utilitzar la paraula "Anònim" o similars

La direcció no apareixerà públicament però ha de ser correcta; en cas contrari, no se editarà el comentari. Es comprobarà l'autenticitat del e-mail, encara que no se farà públic, seguint la nostra política de privacitat.

* El comentari pot tardar a aparéixer perquè ha de ser moderat per l'administrador. * Ens reservem el dret de no publicar o eliminar els comentaris que considerem de mal gust, il•lícits o contraris a la bona fe; així com els de contingut de caràcter racista, xenòfob, d'apologia al terrorisme o que atempten contra els drets humans. * EL SIS DOBLE no té per què compartir l'opinió de l'usuari, ni es fa responsable de les opinions abocades. * Es recomana no abusar de les majúscules ni d'abreviatures. * Els comentaris han de guardar relació amb el tema del qual tracta la notícia. * No s'admeten comentaris de caràcter publicitari.