| Edició núm. | Any: 13 | Notícies: | Fotografies: | Comentaris d'usuaris:

 02/01/2023

SECCIONS » General » Col·lectius » Social

LA UNIÓ valora les mesures anunciades pel Govern, però les considera insuficients, complexes i poc contundents per al sector agrari

No obstant, felicita al Govern per mantindre la rebaixa del combustible en el sector agrari


._000853 
LA UNIÓ Llauradora i Ramadera, davant les mesures anunciades pel Consell de ministres, creu en una primera valoració que aquestes són necessàries, però insuficients i un mer pegat que no respon al que viu el sector agrari i ramader de la Comunitat Valenciana.
L'organització es felicita, d'una banda, que el Govern haja decidit mantindre el descompte en el combustible per a diversos sectors, entre ells l'agrari, però qüestiona que siga només per a l'utilitzat enguany i insisteix en la necessitat d'un gasoil agrícola professional amb la mínima fiscalitat possible, tal com ve reclamant en diferents ocasions.

En la mateixa línia, respecte a la reducció de l'IVA dels aliments, creu que el Govern, de nou, s'ha quedat en la superfície i ha posat un pegat, molt vendible als mitjans de comunicació, però que, si bé és positiu a priori per als consumidors, no actua sobre un dels principals orígens de l'increment de preu dels aliments, que és l'increment dels costos de producció en el sector agrari. Des de LA UNIÓ es ve reclamant que es reduïsca l'IVA dels principals inputs per a la producció agrària, com els fertilitzants i els pinsos, de cara a millorar el preu final al consumidor, però també la situació dels llauradors i ramaders, ja que aquests no haurien percebut un augment de preu dels seus productes proporcional al que han pujat els seus costos de producció. “Està molt bé reduir l'IVA, però cal fer un seguiment exhaustiu que aquesta reducció es mantinga realment i no es torne contra el consumidor i a favor de la distribució”, comenten. “A més, s'han quedat fora la carn i el peix, aliments bàsics també i necessaris per a una dieta equilibrada”, afigen.

L'organització assenyala que per a poder minimitzar realment l'impacte dels costos de producció en el sector en aquesta i pròximes crisis similars, el que s'ha de fer és atrevir-se a acabar amb els desequilibris en la cadena alimentària, definir en la llei el que és posició de domini i poder de negociació, així com ajustar que el valor que es genera en la cadena es repartisca de manera justa entre tots els agents.

Ajudes a fertilitzants
A través d'aquest RD-llei el govern posa en marxa també una ajuda directa que podria ser de fins a 22 euros per hectàrea en secà i 55 en regadiu per a terres de cultiu i cultius permanents, no obstant això, amb les dades del propi Ministeri d'Agricultura en la seua Enquesta sobre Superfícies i Rendiments Cultius – ESYRCE -, tot sembla indicar que amb només 300 milions no s'aconseguiran els imports màxims previstos pel que la mesura, segons el parer de LA UNIÓ, naix insuficient des del principi. En aquest sentit, l'organització reclama una priorització del llaurador professional, que és qui realment depén dels seus ingressos agraris per a subsistir i el que més es veu afectat per la pujada dels costos. A més, aquestes ajudes a fertilitzants es vinculen a l'ajuda a la PAC de 2022 i en la Comunitat Valenciana hi ha productors professionals que no tenen accés a les ajudes de la PAC com els d'hortalisses o fruiters i no podran demanar-les, per tant, és injust que es condicione l'ajuda d'aquesta manera. També has de tindre 3,63 hectàrees en regadiu o 9 en secà per a accedir.

Carn i ramaderia, les grans oblidades
LA UNIÓ lamenta que no es tinga en consideració l'augment dels pinsos i que tampoc es considere la carn com a aliment al qual reduir l'IVA quan és salut per a una dieta rica i equilibrada. “Sembla que preocupa que uns sectors activistes posen el crit en el cel, no que s'ajude completament al consumidor”, comenten. “Ja sabem que, encara que a Sánchez li agrade un bon chuletón no legisla perquè s’ho puga menjar”, afigen. L'organització insisteix que durant aquest any han sigut moltes les explotacions ramaderes que han decidit tancar perquè no aconseguien cobrir costos, pel fort increment i per les disfuncions de la cadena alimentària. L'organització estatal on s'inclou LA UNIÓ, Unió d'Unions, va proposar en esmenes l'habilitació d'un fons anticrisi i que aquest el quantificava en 1.000 milions, per la qual cosa creu que els 300 anunciats, a priori, es quedarien curts amb la realitat del sector, fins i tot amb les ajudes al sector lacti i als sectors ramaders d'anteriors Reials decrets llei, que des de l'organització ja es va criticar com totalment insuficients per a pal·liar els efectes de la pujada del pinso i de la resta de costos.
LA UNIÓ
 

 

El Sis Doble no corregeix els escrits que rep. La reproducció d'aquest text és literal; fidel a les paraules, redacció , ortografia i sentit de l'autor/s
  • 0Comentaris
    Imprimir Enviar a un amic

Notícies similars

AFEGIR UN COMENTARI

Escriu en aquest camp el resultat de la suma, en xifra

És obligatori omplir aquesta casella amb un nick o nom real. No utilitzar la paraula "Anònim" o similars

La direcció no apareixerà públicament però ha de ser correcta; en cas contrari, no se editarà el comentari. Es comprobarà l'autenticitat del e-mail, encara que no se farà públic, seguint la nostra política de privacitat.

* El comentari pot tardar a aparéixer perquè ha de ser moderat per l'administrador. * Ens reservem el dret de no publicar o eliminar els comentaris que considerem de mal gust, il•lícits o contraris a la bona fe; així com els de contingut de caràcter racista, xenòfob, d'apologia al terrorisme o que atempten contra els drets humans. * EL SIS DOBLE no té per què compartir l'opinió de l'usuari, ni es fa responsable de les opinions abocades. * Es recomana no abusar de les majúscules ni d'abreviatures. * Els comentaris han de guardar relació amb el tema del qual tracta la notícia. * No s'admeten comentaris de caràcter publicitari.