._000351
._000471
LA UNIÓ de Llauradors, davant el Dia Mundial de l'Aigua, desitja posar l'accent en la importància d'aquest recurs, imprescindible per a la producció d'aliments i recorda que és l'Administració Pública qui s'encarrega de la seua gestió. LA UNIÓ posa en relleu la labor que realitzen llauradors i ramaders gestionant aquest ben públic per a produir aliments i recorda, d'una banda, que és el Govern, fonamentalment a través de les Confederacions Hidrogràfiques, qui ho administra i decideix les concessions i els volums dels quals poden disposar els productors, i, per un altre, que són els ciutadans, en la seua alimentació, els consumidors últims del recurs.
L'organització apunta que, amb les dades de la FAO -Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura- un menjar de menú del dia (amanida mixta, bistec amb creïlla i iogurt per a postres) necessita per a posar-la sobre la taula 7.750 litres d'aigua, la qual cosa representaria un consum anual d'una mica més 5,8 milions de litres d'aigua per ciutadà. En aquest sentit, el paper de llauradors i ramaders és fer-ho possible aprofitant de la manera més eficaç, racional i sostenible aquest recurs.
Igualment, LA UNIÓ recorda que l'escassetat de precipitacions, que és la tònica general en bona part de la nostra geografia, ha fet necessari regar una part important de la superfície total de cultius i que aquesta superfície aporta un bon percentatge de la producció final agrària, generant cinc vegades més ocupació cada hectàrea de regadiu que una de secà.
L'organització rebutja de plànol la criminalització que des d'alguns àmbits es fa del sector agrari amb acusacions generalitzades i infundades de balafiament d'aigua. Posicionant-se de forma clara a favor de la implantació de sistemes eficients de reg i per una gestió responsable i sostenible del recurs, LA UNIÓ recorda que els llauradors vénen fent en els últims anys quantioses inversions en les seues explotacions gràcies a les quals la superfície regada aplica sistemes localitzats, amb el menor ús possible del recurs.
Igualment, l'organització subratlla la rellevància de la presència de l'agricultura en les zones àrides i semiàrides del país, reduint la pèrdua de sòl i l'erosió i frenant l'avanç de la desertització. De la mateixa manera, apunta l'aportació que realitza en la lluita per a mitigar el canvi climàtic, que podria encara ser més notable, si s'adoptaren les mesures adequades, gràcies al segrest de carboni que es deriva de la producció agrària.
“Creiem que els cultius propis del Mediterrani són molt importants per al medi ambient i la biodiversitat, però també per a l'economia, de les zones rurals i les urbanes, perquè no oblidem la gran importància que té el sector agroalimentari i el turisme, que valora el nostre paisatge i gastronomia” afig LA UNIÓ.
Finalment, l'organització insta al fet que en les posicions polítiques sobre l'aigua que estan sorgint a iniciativa del Govern o d'altres formacions polítiques, es tinguen en consideració les qüestions apuntades i que no es caiga en la temptació de considerar prescindible l'agricultura de regadiu, així com demana que la seua gestió ni es privatitze i mercantilitze sinó que millore la seua gestió pública per a què els llauradors i ramaders puguen continuar produint aliments i generant llocs de treball.
LA UNIÓ
OFICINES RECOMANADES DE CAIXA POPULAR A LA RIBERA
._000006