| Edició núm. | Any: 13 | Notícies: | Fotografies: | Comentaris d'usuaris:

 26/12/2018

SECCIONS » General » Agricultura » Economia

LA UNIÓ de Llauradors ha demanat al Govern una ajuda excepcional per als productors de cítrics

Per a tots els productors de cítrics als quals se'ls quede la collita en l'arbre sense recollir

._000500
LA UNIÓ de Llauradors ha sol·licitat hui al Ministeri d'Agricultura, en el transcurs de la reunió mantinguda amb la Directora General de Produccions i Mercats Agraris, Esperanza Orellana, una ajuda excepcional i amb caràcter temporal per a tots els productors de cítrics als quals se'ls quede la collita en l'arbre sense recollir, en termes molt semblants a les concedides pel veto rus a les exportacions europees.
LA UNIÓ considera positiva la retirada de cítrics per a indústria proposada pel Ministeri, però és totalment insuficient i no arribarà de forma directa als llauradors; per aquest motiu proposa també la mesura anterior que “sí que beneficia la malparada butxaca del productor”. Es tracta en termes tècnics de “la renúncia a efectuar la collita de cítrics a les organitzacions de productors del sector de cítrics i als productors que no siguen membres d'aquestes organitzacions”. Aquesta mesura excepcional ja es va establir en el Reglament Delegat (UE) 2017/1165 de la Comissió de 20 d'abril per a pal·liar els efectes del veto rus. Per a garantir la desnaturalització de la mateixa -evitar que es faça malbé la fruita-, tal com s'estableix en l'article 31 del Reglament d'Execució (UE) 2017/892 de la Comissió de 13 de març de 2017, s'hauria de tirar la collita a terra.
És la principal novetat conjuntural transmesa a Madrid per una delegació de LA UNIÓ; encapçalada pel secretari general Carles Peris; el membre de la Comissió Executiva i representant en la Unión de Uniones, Luis Javier Navarro i el secretari tècnic, Joanma Mesado. No obstant això, no ha sigut l'única mesura traslladada als responsables ministerials. En aquest sentit, s'ha instat també a impulsar a través de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies una exempció de l'Impost de Béns d'Immobles (IBI) de tots els béns afectes a l'activitat citrícola. També establir una reducció dels índexs de rendiment net per al sector citrícola en l'IRPF de l'exercici 2018 o fomentar l'accés a línies específiques de finançament del sector citrícola a través de la Societat Anònima Estatal de Caució Agrària (SAECA).
Però LA UNIÓ ha reclamat així mateix un altre tipus de mesures de caràcter estructural com és l'establiment de la clàusula de salvaguarda a les importacions de cítrics de Sud-àfrica. En aquest aspecte, qüestiona el posicionament en general del Govern espanyol i en particular de la ministra d'Economia, Nadia Calviño que “sembla més una responsable ministerial de Sud-àfrica que espanyola, perquè només els llauradors de la Comunitat Valenciana han perdut en aquesta primera part de la campanya la barbaritat de 130 milions d'euros, fonamentalment per la saturació de cítrics sud-africans en els mercats europeus segons les dades disponibles”.
També ha demandat LA UNIÓ renegociar els tractats internacionals amb incidència en el sector citrícola espanyol per a establir en ells una reciprocitat real de les normatives europees en matèria fitosanitària, mediambiental i laboral a les produccions agràries procedents de països tercers; així com exigir la implantació del tractament en fred en trànsit a tots els cítrics procedents de països tercers amb plagues de quarantena.
Una altra mesura sol·licitada és impulsar una reestructuració del sector establint normativament límit als royalties abusius.
Sobre la interprofessional citrícola Intercitrus, LA UNIÓ demana aprofundir en la normativa comunitària i estatal i en els compromisos dels actors implicats perquè la interprofessional realitze funcions d'ordenació del mercat citrícola espanyol. Sobre aquesta, LA UNIÓ es congratula que gràcies a les seues crítiques la interprofessional es reactive després d'una letargia de més de deu anys i espera que no siga “un nou brindis al sol”.
Finalment, LA UNIÓ ha demanat al Ministeri d'Agricultura l'establiment de personal expert en el sector citrícola en l'Oficina de la Representació Permanent d'Espanya davant la Unió Europea -igual que va a fer la Generalitat en la seua Delegació a Brussel·les a petició de LA UNIÓ- per a promoure i defensar els interessos dels citricultors espanyols i valencians en el procés de presa de decisions que afecten aquest sector, defensar la posició espanyola consensuada amb les organitzacions professionals agràries implantades en les zones citrícoles i influir en les decisions sempre amb l'objectiu d'aconseguir tant unes relacions internacionals més justes per al sector citrícola com una normativa sectorial més equilibrada per als citricultors en matèries mediambientals, fitosanitàries i de mercat.
LA UNIÓ




El Sis Doble no corregeix els escrits que rep. La reproducció d'aquest text és literal; fidel a les paraules, redacció , ortografia i sentit de l'autor/s
  • 0Comentaris
    Imprimir Enviar a un amic

Notícies similars

AFEGIR UN COMENTARI

Escriu en aquest camp el resultat de la suma, en xifra

És obligatori omplir aquesta casella amb un nick o nom real. No utilitzar la paraula "Anònim" o similars

La direcció no apareixerà públicament però ha de ser correcta; en cas contrari, no se editarà el comentari. Es comprobarà l'autenticitat del e-mail, encara que no se farà públic, seguint la nostra política de privacitat.

* El comentari pot tardar a aparéixer perquè ha de ser moderat per l'administrador. * Ens reservem el dret de no publicar o eliminar els comentaris que considerem de mal gust, il•lícits o contraris a la bona fe; així com els de contingut de caràcter racista, xenòfob, d'apologia al terrorisme o que atempten contra els drets humans. * EL SIS DOBLE no té per què compartir l'opinió de l'usuari, ni es fa responsable de les opinions abocades. * Es recomana no abusar de les majúscules ni d'abreviatures. * Els comentaris han de guardar relació amb el tema del qual tracta la notícia. * No s'admeten comentaris de caràcter publicitari.