._000368
._000472
La Vall del Xúquer es prepara per a viure un intens cap de setmana amb motiu del 9 d'Octubre, una data en la qual es commemora l'entrada triomfal del rei Jaume I a València (1238), en la festivitat litúrgica de Sant Dionís. De cara als pròxims dies, les vuit localitats que conformen aquest lloc únic en la Ribera Alta s'ompliran de llum, so i color per a reivindicar la llengua, la història, les arrels i la identitat del poble valencià. Les celebracions s'obriran a Càrcer amb la inauguració de l'exposició “Vicente Blasco Ibáñez. Un valencià universal”. L'acte d'obertura tindrà lloc el divendres 6 a les 19 hores en el Centre Cultural i l'exposició estarà disponible els dies 7 i 9 d'11 a 13 hores i del 16 al 20 d'octubre d'11 a 13 i de 18 a 20 hores. L'exposició homenatja a Vicente Blasco Ibáñez pel 150 aniversari del naixement i repassa la tasca desenvolupada per l'insigne valencià en les diverses facetes (polític, director de periòdic, editor o autor), així com l'impacte de la seua obra i de les seues idees tant entre els coetanis com posteriorment. Un dels punts àlgids del cap de setmana a Càrcer arribarà amb el concert de música de cambra que protagonitzarà el Quartet de Clarinets Vert. Serà el diumenge a partir de les 19 hores en el Centre Cultural, en commemoració del 125 aniversari de la Societat Artístic Musical El Valle, que es va crear en 1892. Organitza en col•laboració amb l'ajuntament, la Generalitat Valenciana i l’Institut Valencià de Cultura. Per la seua banda, el 9 d'octubre tindrà lloc un esmorzar multitudinari en la Plaça Crist de l’Agonia a partir de les 9:30 hores, amb preu popular de dos euros.
L'Ajuntament d'Antella ha organitzat per als dies 6 i 7 un simposi denominat «Noms, aigua i gent» en el qual es revisarà la història de la localitat des de diferents camps de recerca. Així, divendres les jornades començaran amb l'homenatge a Francesc Herrero i Piqueres a càrrec de Francesc Martínez Alberola. Seguiran, a les 18:15 hores, amb la ponència «Història de la torre d'Antella» a càrrec de Paula Sarrión Pérez i finalitzaran amb «Etimologia dels topònims d'Antella» per part del filòleg Isaïes Minetto. Per al dia 7 s'han reservat la conferència de Tomàs Peris sobre «Naixement, evolució i importància de la Sèquia del Xúquer» i la ponència «La població d'Antella. Una visió al llarg de la història» d'Alejandro Conejero. A més del simposi sobre la història de la localitat, Antella també ha organitzat diferents actes que van començar dimecres i s'allargaran al dilluns. El primer dia va tenir lloc un concurs de dibuix sobre Jaume I en el col•legi públic Xarquia, mentre el dijous va ser el torn per al teatre amb la interpretació de l'obra “El lladre de paraules”. El dilluns, amb el dia gran del territori valencià, tindrà lloc una ofrena floral en l’Assut en homenatge a Jaume I, acompanyada la comitiva d'una banda de tabal i dolçaina. Tindrà lloc a partir de les 12 hores.
A Sumacàrcer també s'ha enfilat una important agenda d'actes. El dia 8 se celebrarà una obra de teatre denominada “004 llicència per a cantar”, de la companyia Melomans. El grup està compost per Edu Escartí, Gonzalo Manglano, Javi Reig i Pau Ferrer. Una misteriosa agència secreta camina a la recerca del millor agent de la història. Després de recórrer els llocs més recòndits del planeta i descartar a milers d'aspirants, ha convocat als quatre integrants de Melomans per a sotmetre'ls a les proves més complicades de les seues vides. La companyia Melomans presenta la seua segona musicomedia en la qual la música a capella, el teatre i l'humor es fusionen per a donar forma a un espectacle trepidant, sorprenent i divertit. A continuació, a Sumacàrcer serà l'encès de la nova il•luminació de la casa consistorial. Per al dia 9 s'ha reservat un teatre i taller de titelles per als més xicotets, amb l'actuació de Carme Juan i la seua obra “Catacric-catacrac, conte acabat”. Començarà a les 11 hores, per a donar pas després a la visita i photocall del rei Jaume I en l'ajuntament. Estaran presents les autoritats locals.
A Sellent tindrà lloc la I Trobada de danses Intercomarcal este dissabte dia 7 a les 12 hores. Hi haurà un taller per a tots els públics i en especials per als més menuts amb cançons i danses populars, i a les 19.00 hores serà l'actuació del grup juvenil de danses de Xàtiva, a la Casa de la Cultura, Aquesta actuació està subvencionada pel SARC (Servei d'Assistència i Recursos Culturals de la Diputació de València) dins de la convocatòria per a Projectes Culturals Intermunicipals 2017. Els festers del 2018 han organitzat un sopar de quadrilles el dissabte 7, seguida d'una discomòbil i una festa en el parc Jaume I. Els organitzadors es faran càrrec del sopar i és gratuïta la participació.
Beneixida va acollir el cap de setmana passat l’Aplec de la Ribera, amb tres dies de concerts, conferències i jocs populars. Van actuar per exemple Toni de l’Hostal, Asquelot, Mi#, Leukoners o GEM.
Cotes acaba de viure el final de les seues festes patronals però també ha organitzat diverses activitats destinades al públic infantil que es realitzaran de 10:00 a 14:00 hores en la plaça Joaquín Martín, entre les que destaquen els simuladors de Fórmula 1, la Wii i la gran animació perquè els més menuts disfruten del dia
A Gavarda també s'han posat a la feina per a commemorar el Dia de la Comunitat Valenciana. El mateix 9 d'octubre, a partir de les 12:00 hores, s'iniciaran els actes amb «Rondaballs», un espectacle per a escoltar contes populars i ballar danses tradicionals. Tot seguit, a les 13:30 hores se celebrarà un menjar de germanor amb l'arròs al forn com a principal protagonista i la plaça de l'Ajuntament com a escenari. A la vesprada es jugaran diverses partides de pilota i tancaran el dia els «Gegants i Cabuts», amb una cercavila juntament amb la Colla de Dolçaina i Tabal La Burra Parda i els Xirimiters de Castelló de la Ribera a partir de les 18:00 hores.
Per a completar l'intens cap de setmana, Alcàntera de Xúquer no ha volgut ser menys i també ha preparat una intensa agenda d'actes per al cap de setmana. Aquest divendres a les 22:00 hores estaran els «Dimonis de Monteolivet» per a realitzar un «correfocs» pels carrers de la localitat i omplir de pólvora i música cada racó de la localitat. Per al dia 8 s'ha organitzat la «Holi Colors» a les 11:00 hores, una festa plena de color amb la qual es donarà el comiat a l'estiu i la benvinguda a la tardor. Finalment, el 9 d'octubre els veïns podran gaudir del grup de danses «Les Llauradores d’Algemesí» a partir de les 11 hores, amb un recorregut que s'iniciarà en el consistori i finalitzarà en la Plaça del País Valencià.
La Vall del Xúquer