L'Ajuntament d'Almussafes forma al seu funcionariat en la Compra Pública d'Innovació
Al llarg de dues sessions, el personal tècnic de l'administració local està aprenent a gestionar aquest tipus de procediments
El desenvolupament i creixement del teixit empresarial continua sent una de les prioritats de l'executiu municipal d'Almussafes. En aquest sentit, i entre altres línies d'actuació, l'Ajuntament de la localitat ha decidit apostar per la denominada Compra Pública d'Innovació (CPI), un sistema mitjançant el qual les administracions fomenten i potencien l'obertura a nous mercats innovadors des del costat de la demanda i a través de l'instrument de la contractació pública.
El consistori ha posat en marxa un projecte subvencionat amb 40.400 euros per l'Agència Valenciana d'Innovació (AVI) amb el qual pretén explorar aquesta via de suport a les empreses. “Estem treballant per a poder materialitzar un programa que ens permeta avançar en aquesta direcció, conscients que les idees a vegades necessiten de la col•laboració de les institucions per a poder donar-los eixida i convertir-les en realitat”, afirma l'alcalde, Toni González.
Amb aquesta mena d'actuacions administratives es busca la millora dels serveis públics mitjançant la incorporació de béns o serveis innovadors, el foment de la innovació empresarial i l'impuls a la internacionalització de la innovació emprant el mercat públic local com a client de llançament o referència. Així mateix, a Almussafes s'ha vinculat aquesta estratègia amb l'elaboració del Pla de Mobilitat Urbana Sostenible, amb la intenció de complementar els treballs que s'estan impulsant per a aconseguir “una ciutat intel•ligent, innovadora i promotora d'un model socioeconòmic sostenible”.
Fases del projecte CPI
En la fase preparatòria del procés, l'Ajuntament està duent a terme la creació d'un departament de CPI format per un expert en l'àmbit del sector públic o innovació municipal que actue com a cap de projecte i pels representants dels diferents departaments del consistori. També s'està realitzant l'elaboració del Mapa de Demanda Primerenca, que estarà basat en els reptes principals que té el municipi en l'àmbit de la mobilitat i que en una fase posterior puguen donar lloc a licitacions coordinades de Compra Pública Pre-Comercial, Compra Pública de Tecnologia Innovadora o Associació per a la Innovació.
Paral•lelament, aquests dies s'estan celebrant dues jornades formatives en CPI per al funcionariat de l'administració local. La primera d'elles es va desenvolupar el passat divendres 8 de novembre de 10 a 13 hores a la sala de plenaris de l'edifici de l'Ajuntament i la segona està previst que es duga a terme el dimecres 13 de novembre en el mateix lloc a les 11.30 hores.
Contingut de les jornades
En la primera d'aquestes sessions, impartides per professionals experts en la matèria, es va aprofundir en les oportunitats que brinda la Compra Pública d'Innovació com a via per a millorar els serveis oferits per l'administració fomentant la demanda pública d'innovació i impulsant el desenvolupament i creixement del teixit empresarial.
Els treballadors municipals, especialment el personal tècnic, va aprendre a desenvolupar aquest tipus de projectes des del principi del procés fins a la seua adjudicació, per la qual cosa el programa es va centrar en traslladar a les persones assistents el concepte, les estratègies, els tipus de CPI i com han d'elaborar-se els plecs. També van formar part dels continguts de la reunió les qüestions relacionades amb els aspectes jurídics, les oportunitats i efectes que generen aquest tipus de mesures i les fonts de finançament disponibles. Finalment es van tractar casos d'èxit que han tingut lloc en altres Ajuntaments.
En la segona jornada, que tindrà lloc aquest dimecres 13, es plantejarà un taller per a identificar els reptes de ciutat que puguen ser solucionats a través de CPI. Per a això es debatrà sobre com “facilitar un creixement sostenible de la ciutat a través de la promoció d'una economia que faça un ús més eficaç dels recursos i que siga més verda i competitiva”.
Tal com explica González, “Amb aquestes jornades el que pretenem és que el funcionariat sàpiga enfrontar-se als tràmits burocràtics que portarà amb si la posada en marxa d'aquesta mena de projectes i assentar unes bases sòlides sobre les quals continuar treballant per un creixement sostenible de la població”. “El talent és una de les millors bases amb les quals compta una societat i la CPI pot ser un bon mecanisme perquè prenga impuls i revertisca en la millora de l'economia”, ressalta.
El president de l'executiu local recorda que aquests compromisos es deriven de la pertinença de la població a la Red Innpulso, a la qual Almussafes es va incorporar després de rebre el distintiu ‘Ciutat de la Ciència i la Innovació’ pel seu suport a la potenciació d'estructures, institucions i empreses locals amb un fort component científic, tecnològic i innovador. Actualment, Almussafes també està integrada en la Xarxa Valenciana de Ciutats per la Innovació i en la Xarxa Innova. Tots els temes relatius a aquestes qüestions es coordinen a través de l'Oficina d'Innovació Municipal.
-
0ComentarisImprimir Enviar a un amic
-
Notícies similars
-
La localitat ja forma part de les 62 ciutats espanyoles que integren la Xarxa Innpulso per la seua innovació e...
Hi ha 0 comentaris / Llegir més
-
La localitat manté el distintiu de ‘Ciutat de la Ciència i la Innovació’ concedit en 2015 i que la converteix ...
Hi ha 0 comentaris / Llegir més
-
La ‘startup’, dedicada a la innovació tecnològica, ocupa el cinqué lloc d'un llistat al qual es van presentar ...
Hi ha 0 comentaris / Llegir més