._000305
._000349
Rescatar de la memòria la Torre vigia del Cap Cullera, derruïda durant la Guerra Civil. És una de les nombroses comunicacions que s'han presentat a la XIII edició de les Jornades d'Estudis de Cullera, organitzades per l'ajuntament i que tindran lloc del 24 al 26 de novembre.
La investigació, un dels autors de la qual és l'arqueòleg municipal Kike Gandia juntament amb Pablo Rodríguez i Gabrielle Agnelo, indaga sobre esta fortificació que les forces republicanes demoliren durant la contesa bèl•lica. Edificada en el segle XVI per a la defensa i control de la costa, es va enderrocar per a construir un complex defensiu antiaeri que frenara els atacs de l'aviació italiana aliada dels sublevats.
«Malgrat no existir ni rastre de la seua construcció, l'abundant documentació gràfica (fotografies i plànols) ens permeten realitzar una reconstrucció històrica d'esta torre que va marcar el paisatge costaner de la badia de Cullera i del Golf de València», expliquen els impulsors de la comunicació.
Este serà solament un dels nombrosos atractius que podran trobar els amants de la història i la temàtica local. De caràcter biennal, les jornades organitzades per les regidories de Cultura i Patrimoni Històric i Museus, que dirigixen Sílvia Roca i Amparo Jover respectivament, congreguen enguany més de 40 experts que analitzaran diferents aspectes de la cultura i la història local.
En esta edició hi ha més de 25 propostes temàtiques que aprofundiran en aspectes com el patrimoni, la història, la cultura, l'arqueologia, l'art, la sostenibilitat i el medi ambient, així com en diverses personalitats rellevants de la localitat.
Homenatge
Enguany s'homenatjarà a Enric Alfons, natural de Cullera i un dels pintors valencians més destacats. L'artista, mort l'any passat, era professor de Belles arts en la Universitat Politècnica de València i va exposar en ciutats com Nova York, Londres o París. Estel Julià pronunciarà la conferència inaugural de les jornades, la qual girarà al voltant de la figura d'Alfons.
Al llarg dels tres dies s'analitzaran diverses construccions com ara l'ermita de Santa Anna o el temple dels Sants Joans. També s'estudiaran, en termes històrics, la tendència evolutiva de les platges de Cullera, els arrossars o el terme de Cullera, entre d'altres. A més, es farà un recorregut al voltant del patrimoni literari, històric i paisatgístic de Cullera.
També tindran cabuda temes més actuals com l'evolució de la pesca cullerenca i la rehabilitació del Xúquer com a projecte de ciutat. D'altra banda, els nous reptes de la mobilitat sostenible a Cullera plantejaran tot un ventall de possibilitats per al futur de la població.
Per la seua banda, l'Associació de Famílies de Malalts Alzheimer i altres demències de Cullera (AFACU) ha organitzat una xarrada sobre la malaltia i la projecció de l'audiovisual 'Voluntaris contra l'oblit', una producció de Jordi Piris i Ismael Lli. Cullera Laica, se centrarà en el laïcisme amb el seu '10 anys amb el laïcisme i la llibertat de consciència'.
Per a clausurar les jornades, s'homenatjarà una altra figura local, la del doctor Alemany i Bolufer. El filòleg, hel•lenista, lexicògraf i traductor serà recordat a través d'una conferència a càrrec de David Prieto García-Seco.
La inscripció en les jornades és lliure i gratuïta i podrà efectuar-se fins al 24 de novembre a les 12 hores. El professorat docent i tècnic educatiu tindrà dret a un certificat de 10 hores del Servici de Formació del Professorat de la Conselleria d'Educació. L'Ajuntament de Cullera ha publicat un llibre amb les comunicacions presentades en les anteriors jornades, celebrades en 2015. L'obra es presentarà durant la celebració de la trobada d'enguany.
Ajuntament de Cullera