L'Hospital de la Ribera presenta les seues experiències de bones pràctiques en hospitalització a domicili

Lunes, 21 de octubre de 2019 | e6d.es
• Els objectius d'estos projectes són afavorir la recuperació precoç del pacient, millorar la seua qualitat de vida i reduir el seu nombre d'ingressos i visites a l'hospital

._000693

._000707
Professionals de l'Hospital Universitari de la Ribera han presentat tres experiències de Bones Pràctiques en Hospitalització a Domicili, en la XI Jornada de la Societat Valenciana d'Hospital a Domicili (SVHaD), que s'ha celebrat enguany a Alzira, i a la qual ha assistit un centenar de professionals sanitaris de tota la Comunitat Valenciana. Es tracta de tres experiències que s'han dut a terme en l'últim any amb l'objectiu de millorar la qualitat de vida dels pacients atesos per la Unitat d'Hospitalització a Domicili (UHD) del centre alzireny.
Estes experiències estan centrades en la rehabilitació domiciliària que la UHD presta als pacients que han estat operats d'una fractura de maluc, en l'abordatge domiciliari del dolor en pacients oncològics i en l'atenció que la UHD d'Alzira presta a les residències de gent gran de la comarca.

Rehabilitació domiciliària en fractura de maluc
La primera d'estes experiències, presentada per la fisioterapeuta de l’UHD, Elena Sánchez, ha pres com a base l'estudi realitzat en 97 pacients operats de fractura de maluc en els quals s'ha mantingut la rehabilitació una vegada donats d'alta a l'hospital. Segons este estudi, la rehabilitació domiciliària ha permès a estos pacients recobrar la funcionalitat perduda amb la fractura i reincorporar-se a les seues rutines diàries d'una forma precoç.
El perfil mitjà dels pacients amb fractures de maluc que són atesos per l’UHD és el d'una dona (92% dels pacients), amb una edat mitjana de 81,94 anys i que ha aconseguit els objectius de rehabilitació previstos en el 90,7% dels casos. Segons ha destacat Sánchez, "amb la rehabilitació domiciliària hem aconseguit, així mateix, reduir les complicacions mèdiques associades a una hospitalització llarga en persones grans, com pot ser l'aparició de síndrome confusional aguda o deliris".

Tractament del dolor en pacients oncològics
La segona experiència, presentada per Mª Luisa Tarrasó, facultativa de l'UHD de l'Hospital de la Ribera, s'ha centrat en l'abordatge domiciliari del dolor en pacients oncològics. Segons ha destacat Tarrasó, "fins quasi un 80% dels pacients terminals per malaltia oncològica presenta dolor, pel que era necessari plantejar-se l'abordatge d'este problema també al domicili del mateix pacient".
Així, este programa, posat en marxa en l'últim any en col·laboració amb la Unitat del Dolor de l'Hospital d'Alzira, "està permetent millorar la qualitat de vida d'estos pacients, per als quals el temps és or, ja que se'ls ofereix en les seues cases analgèsia que abans només podia ser administrada en l'àmbit hospitalari (analgèsia de 4t esglaó), cosa que fa possible un abordatge precoç i àgil del dolor", ha assenyalat Tarrasó.

Suport a residències de la tercera edat
L'última de les experiències de Bones Pràctiques presentades per l'Hospital Universitari de la Ribera ha anat a càrrec de la facultativa de l'UHD Irina Jara, que ha parlat del programa especial d'atenció que l’UHD ha posat en marxa per a usuaris de les 17 residències de la tercera edat que hi ha a la comarca de la Ribera.
En virtut a este programa, l'Hospital d'Alzira ha destinat 4 metges a atendre de forma exclusiva als pacients ingressats en residències quan necessiten tècniques o tractaments hospitalaris i que actuen com a metges referents de suport a l'equip sanitari de les residències.
Es tracta de pacients majors de 80 anys, amb elevats ingressos hospitalaris i consultes en els serveis d'Urgències, que prenen de 3 a 5 fàrmacs diaris (polimedicats) i amb una presència de més de 5 malalties de mitjana i elevada freqüència de síndromes geriàtriques (immobilitat, inestabilitat-caigudes, deteriorament cognitiu o dèficits nutricionals).
Dins del programa, que ha atès més de 200 persones grans institucionalitzades en l'últim any, "es realitza una valoració global de cada un dels pacients i es fa una planificació de cures personalitzada per a cada un d'ells", ha destacat Irina Jara , que ha afirmat que això "ha permès reduir en més d'un 50% les visites d'estos pacients a urgències hospitalàries i reduir en prop del 20% dels ingressos a l'hospital".

XI Jornada de la Societat Valenciana d'Hospital a Domicili
La Societat Valenciana d'Hospital a Domicili (SVHaD), que engloba les UHD de 27 hospitals de la Comunitat Valenciana, ha triat a Alzira per a celebrar la seua jornada anual, que enguany ha arribat a la seua onzena edició.
Es tracta d'un fòrum en el qual els professionals de les diferents UHD avancen en coneixements i comparteixen experiències i tècniques noves que els permet millorar conjuntament en l'atenció que presten als seus pacients.
A través de l'hospitalització a domicili, els pacients reben atencions hospitalàries directament a casa seua. Són pacients crònics que han patit una agudització de les seues patologies, pacients que requereixen ser atesos per infeccions o cures complicades i pacients pal·liatius, majoritàriament de caràcter oncològic.
Amb l'hospitalització a domicili es proporciona un tracte més humanitzat al pacient que per la seua estabilitat pot romandre a casa seua; este pacient és atès com si estiguera ingressat en l'àmbit hospitalari, però amb els beneficis que, per al seu benestar general, suposa estar en el seu propi domicili.
Hospital Universitari de la Ribera 


._000500