._000785
El Grup d'Investigació en Desenvolupament de Noves Formes Farmacèutiques de la Universitat CEU Cardenal Herrera, del qual forma part la farmacèutica almussafenya María Sebastián, ha dissenyat un inserit ocular per a administrar antioxidants en l'ull a través de la còrnia i l’escleròtica. L'estudi, publicat en la revista científica ‘Pharmaceutics’, és una continuació de la seua tesi doctoral i en el mateix han participat també altres companys del centre universitari, del qual Sebastián és professora en diverses assignatures. “El que hem comprovat amb aquesta investigació ex vivo amb ulls de conills és que l'inserit funciona i el següent pas serà provar-lo in vivo amb animals malalts per a confirmar la seua eficàcia”, assenyala.
La farmacèutica almussafenya María Sebastián continua bolcada en el Grup d'Investigació en Desenvolupament de Noves Formes Farmacèutiques de la Universitat CEU Cardenal Herrera, institució acadèmica en la qual, a més, imparteix classes com a professora. L'últim assoliment del seu equip, que es dedica al desenvolupament de noves formes per a l'administració de fàrmacs per via transdèrmica i oftàlmica i està coordinat per Alicia López Castellano, ha sigut el disseny d'un inserit ocular per a l'aplicació d'antioxidants a través de la còrnia i l’escleròtica (blanc de l'ull).
Tal com explica Sebastián, “l'estructura anatòmica i fisiològica dels ulls constitueix, en si mateixa, una barrera important per a l'administració de fàrmacs. La quantitat de medicament que travessa la còrnia o l’escleròtica aplicant gotes, gels o cremes és molt limitada i és necessari desenvolupar fórmules eficients. Per això treballem en el desenvolupament d'inserits bioadhesius per a millorar el tractament de malalties oculars, augmentant el temps de permanència del fàrmac en l'ull perquè siga alliberat gradualment, penetrant millor a través dels teixits”.
“El que hem comprovat amb aquesta investigació ex vivo amb ulls de conills, que ha sigut possible després dels estudis previs in vitro realitzats per un altre grup del mateix CEU, és que l'inserit funciona, perquè el producte travessa l'ull i arriba on volem. El següent pas serà provar-lo in vivo amb animals malalts per a confirmar la seua eficàcia”, afirma l’almussafenya sobre aquest estudi, que ha sigut publicat recentment en la revista científica ‘Pharmaceutics’.
Aquest avanç és una continuació de la seua tesi doctoral, aprovada en 2017 amb qualificació d'excel·lent cum laude. En ella, la jove aprofundia en l'administració d'antibiòtics i antioxidants via ocular i en antipsicòtics via transdèrmica. En aquest nou estudi, en el qual també han participat els seus companys Alicia López, María Miranda, Adrián Alambiaga, Aracely Calatayud, Vicente Rodilla i Cristina Balaguer, ha incorporat alguns experiments per a demostrar l'eficàcia en l'aplicació de glutatió, l'antioxidant natural més abundant en els ulls.
“El seu dèficit està associat a patologies de la retina, el teixit humà que més oxigen consumeix, d'ací la necessitat d'estar més protegit per a frenar la mort cel·lular dels fotoreceptors. Amb el pas del temps, disminueix la capacitat de generar aquest antioxidant, la qual cosa pot afavorir l'aparició de malalties com la retinopatia diabètica, el glaucoma, les cataractes, la degeneració macular associada a l'edat o altres malalties hereditàries com la retinosis pigmentària”, destaca. Precisament és aquesta última malaltia en la qual el grup d'investigació al qual pertany Sebastián està plenament focalitzat en aquests moments.