._000079
A la població veïna d'Alzira tenen ja una llarga tradició en el combat biològic contra la plaga del "cotonet" (Planococcus citri Risso), ja que els llauradors alzirenys coneixedors del benefici que aporta el seu depredador natural, el Cryptolaemus montruzieri Muls, realitzen la cria i solta de Cryptolaemus des de 1969, any en què la Germandat sindical de llauradors i ramaders d'Alzira realitzà la proposta de crear l'insectari en la ciutat.
En l'actualitat l'ajuntament continua amb aquesta pràctica i, juntament amb ALZICOOP, tenen un programa de combat biològic del cotonet. De fet tenen i mantenen un insectari municipal on crien el Cryptolaemus que després solten. Alzira té doncs experiència en aquesta pràctica, que és una pràctica realment bona i respectuosa amb el medi ambient.
Algemesí comparteix delimitació geogràfica amb Alzira i per tant comparteix problemes agraris; però també pot compartir solucions. El camp no té portes. Per això pensem que hem de coordinar-nos tots dos ajuntaments, i si fos possibles més, per a dur endavant de manera coordinada i eficaç aquests tractaments biològics. No té sentit que ara Algemesí pose en marxa un insectari quan el d'Alzira pot donar serveis als dos. Cal buscar sinèrgies i compartir despeses. Aquest és el sentit de la moció que ha presentat M+S ALGEMESÍ.
A més sol•licitem també que, prèviament a la solta del insectes, tant els serveis tècnics municipals, com els de la Cooperativa d'Algemesí o d'altres interessats, facen els pertinents estudis tècnics per a determinar els principals llocs on procedir a la solta així com les quantitats estimades d'insectes que caldran. Una vegada fet aquesta estimació els insectes serien criats a Alzira i posteriorment soltats tant en Alzira com en Algemesí. Econòmicament eixiríem beneficiades les dues poblacions ja que és molt més econòmic tenir un únic insectari per a les dues que dos insectaris cadascuna.
Caldrà, òbviament, establir també un conveni de col•laboració amb la Cooperativa d'Algemesí, i amb aquelles empreses comercialitzadores de cítrics o de venda de producte agrícoles que s'oferisquen, per tal de gestionar posteriorment la distribució i solta del Cryptolaemus montruzieri Muls.
Des de M+S ALGEMESÍ, fent costat també al que ha manifestat el regidor d'Agricultura i Medi Ambient d'Alzira Pep Carreres, considerem que deguem caminar cap a una comarcalització d'aquest tema. Aquest insectari, i d'altres que es puguen gestar, deurien servir per a donar servei a la comarca. És per això que la intenció de M+S ALGEMESÍ és animar a que cada cop més pobles se sumen a la iniciativa i, si és possible, que aquesta passe a estar coordinada o desenvolupada per la Mancomunitat o el Consorci, tal com ja està passant també en el combat d'altres plagues.
Nosaltres ja hem posat la "segona" pedra d'aquest edifici presentant aquesta moció. Esperem també que altres facen el mateix i a l'any que ve que aquesta iniciativa abaste a més pobles de la Ribera.
M+S ALGEMESÍ