| Edició núm. | Any: 13 | Notícies: | Fotografies: | Comentaris d'usuaris:

 23/04/2014

SECCIONS » Opinió » Articulistes » Opinió » Sixto Ferrero

Preveure malament

Sixto Ferrero
L’opinió d’un taciturn, articles per a la reflexió cívica


Sembla ser que algun confrare o membre jeràrquic de la diòcesi alacantina s’ha preocupat una mica i ha demanat alguna que altra explicació sobre què ha passat aquesta darrera Setmana Santa a Alacant? No s’estranyen, la Setmana, i Santa l’han celebrada igual que la resta i anteriors setmanes, només que algú ha demanat explicacions sobre per què han caigut tres Verges, Santes i Mares de Déu, dins del mateix marc geogràfic. Supose que el mossèn encarregat de la diòcesis haurà activa la veu d’alarma, i vol que es clarifique el tema. Però la cosa és clara, o bé és un miracle, és a dir que s’hagen caigut del baiard i no s’hagen trencat o tot ha estat una dolenta previsió. I m’incline per aquesta opció, perquè si el baiard necessita un mínim de sis a deu persones i només en són quatre, és inevitable que tard o d’hora acabe com acabà la cosa, amb les Verges per terra. Molt de fervor, sí, però a l’hora de fer una mà, o posar el muscle, res de res, fallen les previsions de portadors.
Però de segur que no passarà més, perquè l’església amb aquestes coses sol preveure prou bé les coses i de segur que l’any vinent la cosa quedarà solucionada amb algun incentiu, alguna indulgència o salconduit directe al cel i els voluntaris creixeran exponencialment. Ara, una dolenta previsió ha estat la mala previsió urbanística de Madrid. Diuen els redactors de periòdics castellans que la culpa de tot plegat ha estat l’esclat de la bombolla immobiliària i com aquesta ha frenat en sec la construcció i proliferació de nous barris castissos, Madrid, —i qui diu Madrid, és tota la seua area d’influència metropolitana—, s’ha quedat sense carrers per a assignar-li els noms. Alto!, però la planificació i previsió ha estat tan dolenta que no és que no tinguen nom per als carrers, sinó que tenen un llistat de noms als quals no se’ls poden adjudicar un carrer, per mancança d’aquests. Els redactors, indignats per les promeses de l’ajuntament, l’última al Premi Nobel Garcia Márquez, denuncien que Fraga i Aragonés l’aconseguiren en pocs mesos, però hi ha exalcades franquistes que porten esperant més d’una dècada i ara amb la poca construcció i proliferació de barris, no veuen com s’ho faran. Han planificat malament la llista de noms, no ha augmentat paral·lelament amb el nombre de carrers madrilenys, i places, que també valen per a nomenar. Els urbanistes, com a conclusió, són previsors de dubtosa credibilitat. Que prometen massa noms, no entra entre les opcions. La culpa, dels urbanistes que no urbanitzen.
El cas és que la sapiència popular ja ens ho indica, quan una persona és mala previsora ja se li diu: «sort que no et dediques a donar el temps». Sort! Si no, quants no es van mullar els camals el segon dia de pasqua d’enguany? Sol de matí i un bon ruixat per la Ribera al capvespre. Qui ens ho anava a dir, amb el sol  que lluïa. Lluïa un sol, com el mateix que ho feia el dia que inauguraren l’edifici aquell del I+D+I que tanta joia els va donar als governants valencians. El Centre d’investigació Principe Felipe de València, anava a descobrir , amb les inversions i les previsions que havien fet i proclamat als quatre vents, els assessors i propagandistes, fins i tot les cèl·lules mare de les mosques, i ara sembla que els únics que investiguen són les empreses privades perquè el que queda d’investigació pública s’està desmantellant a poc a poc i sense previsió prèvia.
Però tot em fa pensar que això de preveure malament és un dèficit humà adquirit, perquè cada dia més, se’n veuen barbaritats, cada vegada més fragants, que ens afecten a tots, o bé a la butxaca o bé a les promeses polítiques, i a sobre, nosaltres no aprenem de les erades i les previsions electorals continuen donant via lliure als senyors del desficaci, les promeses de grandesa i als previsors que deien que posarien València en el mapa del món. De moment, ahir, i plovia, el cabdal del Xúquer al seu pas per Alzira mostrava uns dels nivells més baixos de la història, i això que el nou pla de conca previst i aprovat pel PP preveia que el Xúquer estava viu, i salvat, també deien que l’aigua era suficient i lliure de nitrats. Per si de cas, ja m’he previst de marraixes d’aigua, no siga cas que...
Sixto Ferrero
 
El Sis Doble no corregeix els escrits que rep. La reproducció d'aquest text és literal; fidel a les paraules, redacció , ortografia i sentit de l'autor/s
  • 0Comentaris
    Imprimir Enviar a un amic
AFEGIR UN COMENTARI

Escriu en aquest camp el resultat de la suma, en xifra

És obligatori omplir aquesta casella amb un nick o nom real. No utilitzar la paraula "Anònim" o similars

La direcció no apareixerà públicament però ha de ser correcta; en cas contrari, no se editarà el comentari. Es comprobarà l'autenticitat del e-mail, encara que no se farà públic, seguint la nostra política de privacitat.

* El comentari pot tardar a aparéixer perquè ha de ser moderat per l'administrador. * Ens reservem el dret de no publicar o eliminar els comentaris que considerem de mal gust, il•lícits o contraris a la bona fe; així com els de contingut de caràcter racista, xenòfob, d'apologia al terrorisme o que atempten contra els drets humans. * EL SIS DOBLE no té per què compartir l'opinió de l'usuari, ni es fa responsable de les opinions abocades. * Es recomana no abusar de les majúscules ni d'abreviatures. * Els comentaris han de guardar relació amb el tema del qual tracta la notícia. * No s'admeten comentaris de caràcter publicitari.