._000246
._000486
El passat dijous es va inaugurar a l'Espai Claros de la Sala d'Exposicions Els Porxets de Sueca una exposició sobre l'antiga Ràdio Sueca, arran de la catalogació del seu fons que es guarda a l’Arxiu Municipal. L'Arxiu Històric conserva la col·lecció discogràfica de l'emissora, que va emetre en la ciutat durant la postguerra. La mostra no només exhibeix part de la col·lecció conservada a l'Arxiu, sinó que també conta part de la seua història i mostra altres objectes relacionats cedits per diversos suecans, com ara Vicent Miragall Vilanova o Eugeni Alcañiz Alberola, que ajuden a recrear escenes quotidianes al voltant de la ràdio i recorden també moments a l’estudi radiofònic.
L'any 1952 la Falange Española Tradicionalista y de las JONS de la ciutat de Sueca va crear Ràdio Sueca, que es va integrar en la Red de Emisoras del Movimiento (R.E.M.) amb la finalitat de la difusió de les doctrines falangistes, però amb una programació generalista que emetia radioteatre en castellà i valencià, discos dedicats, vetllades simfòniques, operístiques, concursos radiofònics o notícies agrícoles i ramaderes que acompanyaren el dia a dia de suecanes, suecans i dels oients que pogueren captar una emissora de 80 vats —la primera que es va fundar— o de 500 vats, que va ser la definitiva, i que tenia controls a Irun, Sevilla, Madrid o Girona.
El 4 d'abril de 1963 l'emissora va deixar de pertànyer a la cadena R.E.M. i va passar a dependre de la Jefatura Local del Movimiento de Sueca i el 15 de maig es nomenava director de l'emissora a Francisco Serrano González, fill del conegut compositor José Serrano, també conegut com el Mestre Serrano. Este traspassament va moure un informe econòmic perquè es replantejara la planificació de gestió en la nova etapa, que es va elevar al Consejo Local del Movimiento en 27 de maig de 1963, indicant la quantitat de 1.372 discos de 78 revolucions per minut, 1.034 discos de microsurc de 45 r.p.m. i altres 426 discos de microsurcs de 33 r.p.m. que en feien un total de 2.832. A l'Arxiu Històric Municipal de Sueca han arribat un total de 1.068 discos, adquirits des de l'any 1956 fins al mes d'abril de 1963.
Amb el traspassament de la titularitat de Ràdio Sueca de la cadena del Moviment a la Jefatura Local el 30 de maig de 1963, es va produir la generació d'inventaris sobre les propietats i béns que la conformaven, així a més dels discos, es coneix l'existència d'un equip emissor de 500 vats, un previ mesclador, un quadre elevador trifàsic, un magnetòfon Webster, un altre de Grunding i deu rotllos de cinta magnetofònica, un moble de tocadiscos, un aparell de ràdio i moble.
Els estils musicals de la discoteca de Ràdio Sueca abasteixen estils molt populars com el bolero, fox, pasdoble o rumba que es barrejen en diversos sons: Afro-mambo, bolero-guaracha, bolero-flamenco, fox-bolero, fox-vaquer, mambo batiri, mambo Kaem, rumba-bolero, rumba-fox-trot o rumba-tanguillo.
Pel que fa a la plantilla, l’organització d’esta s’estructurava sota la direcció d’un destacat suecà, Francesc de Paula Burguera, periodista, escriptor i polític reconegut amb la medalla d’or de la ciutat. La ràdio comptava amb tres locutors i un bon nombre de redactors, entre els quals figuraven altres noms destacats a nivell local, encarregats de les diferents seccions que comprenien espais molt variats dedicats a notícies locals, esports, bous, cine o agricultura, entre molts altres temes.
L’acte d’inauguració de la mostra, que es podrà visitar fins el pròxim 12 de novembre, va comptar amb la presència del regidor responsable de l’Arxiu Històric de Sueca, Salvador Giménez; el de Cultura i Patrimoni, Vicent Baldoví i el comisari de l’exposició, Joan Francesc Pi.
Ajuntament de Sueca