Sueca ultima la residència i el centre de dia amb 80 noves places d’atenció a persones amb discapacitat
La Ribera Baixa ampliarà l'oferta pública en centres socials després de 20 anys de reivindicació de les famílies
Sueca i la Ribera Baixa compten les setmanes per a veure finalitzat un projecte imprescindible per al municipi i la comarca: la residència de persones amb diversitat funcional intel·lectual i centre de dia, amb la creació de 80 noves places públiques després de dos dècades de reivindicació de les famílies.Vicente Meseguer és l'arquitecte encarregat d'executar el projecte; ell i Antonio Bañuls, responsable d'Acció Social de l'Ajuntament de Sueca, van visitar diferents residències per a preguntar directament a les seues directores i directors “en què s'havien equivocat a l'hora de projectar les instal·lacions”. La intenció no era una altra que concebre un espai “centrat en les persones que ho van a utilitzar”.
El projecte no és nou. Des de 1985, Sueca compta amb un centre ocupacional que actualment té 41 usuaris. En 2005 es va intentar avançar en la construcció d'un gran complex social en el qual s'invertirien fons estatals per a alçar la residència, però no ha sigut fins a enguany, amb una inversió de 2.146.000 euros de la Diputació de València, quan s'han pogut completar les instal·lacions amb la residència i la tercera fase del centre de dia, que ja formen un estructurat complex en el qual s'inclou el taller ocupacional.
En total, 120 places públiques repartides entre la residència, el centre ocupacional i el centre de dia, 80 d'elles de nova creació, la meitat d'atenció diürna i l'altra meitat 24 hores. Un “projecte de vida” centrat en la “promoció de l'autonomia personal” d'aquests usuaris d'entre 18 i 65 anys que, malgrat els seus diferents graus de dependència, “poden ser independents amb els suports tècnics i personals necessaris”, segons explica el cap d'Acció Social de l'Ajuntament de Sueca.
Col·laboració institucional
La diputada de Benestar Social, Mercedes Berenguer, acompanyada per la diputada de Turisme i regidora local Pilar Moncho, ha destacat que “fruit de la col·laboració entre institucions s'han fet realitat les inversions en residències i centres de dia que no arribaven des de fa 20 anys, i que ara es plasmen en els pressupostos i es porten avant gràcies a l'esforç tècnic dels ajuntaments”.
En paraules de Berenguer, “aquestes obres són importantíssimes perquè ofereixen una eixida a moltes persones amb discapacitat intel·lectual o deficiències cognitives que fins ara es troben en residències privades o en les seues pròpies cases”. La titular de Benestar i Salut en la Diputació ha explicat, reforçant la idea de col·laboració institucional, que “l'ajuntament busca i posa el sòl, la Diputació inverteix en la construcció i la Generalitat s'encarrega de l'engegada i el personal”.
Per la seua banda, l'alcaldessa de Sueca, Raquel Tamarit, ha manifestat que amb aquesta actuació “es posa punt i final a molts anys de lluita de les famílies”. En la seua opinió, “aquesta obra tan important no s'ha pogut reprendre i acabar fins que les administracions públiques valencianes han decidit treballar conjuntament”. Tamarit ha agraït la implicació de la Diputació i l'esforç dels tècnics municipals i l'empresa constructora, que “han permès que el pròxim any puguem obrir aquest centre que mereixen els usuaris actuals i els que vengen en el futur”.
Amb l'estructura pràcticament finalitzada, queda paredar alguna de les noves estades d'unes instal·lacions amb llum natural, un sistema de prevenció d'incendis i evacuació equivalent al d'un hospital, tres sales d'estar i diverses terrasses. Els diferents mòduls estan connectats internament o per una pèrgola exterior, en el cas del taller ocupacional, i disposaran d'una cuina industrial, assistència psicològica i sanitària, gimnàs, zones d'administració i control, vestuaris i habitacions dobles i individuals.
Nous centres públics
El de Sueca és un dels 10 centres socials comarcals de titularitat pública que es construiran entre enguany i el pròxim amb fons de la corporació provincial, i que donaran servei a una desena de comarques valencianes. El projecte, aprovat en 2017, ultima la seua execució en paral·lel al centre de dia per a malalts mentals de Carcaixent, i va veure a la llum al costat del centre de recepció de xiquets i xiquetes en Lliria i el centre d'atenció a persones majors i amb trastorns mentals greus de Paterna.
A aquestes infraestructures s'aniran sumant, al llarg de 2019, les places públiques que oferiran els centres d'Ademuz, Agullent, Aras de los Olmos, La Font de la Figuera, Meliana i Mislata, actualment en fase tècnica i que s'inclouen en un pla bianual al costat de la Generalitat i els propis consistoris en el qual la Diputació aporta una mica més d'11 milions d'euros per a la construcció de les instal·lacions, els ajuntaments s'encarreguen de l'equipament o part del mateix i la Generalitat cobreix les despeses de funcionament i personal.
-
0ComentarisImprimir Enviar a un amic
-
Notícies similars
-
La inversió suposarà la creació de 60 noves places d'atenció a persones amb discapacitat intel·lectual
Hi ha 0 comentaris / Llegir més
-
I obrirà enguany amb 80 noves places
Hi ha 0 comentaris / Llegir més
-
En l'acte inaugural s'ha procedit també a la lectura d'un manifest per a commemorar el Dia Internacional de le...
Hi ha 0 comentaris / Llegir més